Thuis sporten: hoe blijf je fit? (2024)

Wist je dat je helemaal geen sportschool nodig hebt om fit te blijven? In dit artikel vertel ik je precies waar je op moet letten om tijdens deze situatie in shape te blijven wanneer je voortaan thuis gaat trainen.

Hieronder vind je onze 10 tips om het meeste uit je thuistraining te halen. Daarna gaan we in op hoe je de juiste intensiteit van je training kiest, en hoe je oefeningen zwaarder kunt maken. Aan het einde leggen we je uit hoe je jouw persoonlijke trainingsschema voor thuis kunt opstellen, met de keuze uit maar liefst 50+ oefeningen voor thuis.

Podcast over dit onderwerp

Inhoudsopgave

Gelden er andere regels als je thuis wil trainen?

Nee dezelfde trainingsprincipes zijn van toepassing. Als je spiermassa wilt behouden of opbouwen heb je voldoende weerstand nodig. Spiermassa en spierkracht bouw je op door voldoende:

  1. De spanning op een spier
  2. Spierschade
  3. Metabole stress.

Dit betekent met thuis training dat je zwaar genoeg moet trainen in de vorm van het aantal herhalingen of slim gebruikmaken van je lichaam en zwaartekracht. Hoe dit precies zit, leggen we je hieronder uit en sluit aan bij de vraag die we bijna dagelijks krijgen:

“Is het mogelijk om thuis aan krachttraining te doen en spiermassa op te bouwen zonder gewichten?”

Het antwoord. Ja, dat kan. Mits je gebruikmaakt van de juiste progressies en regressies. Hiermee kun je namelijk je oefeningen zwaarder maken. Maar wat is dat? Progressies en regressies. Een progressie is een lastigere variant van een basisoefening. Een regressie is een makkelijkere variant van een basisoefening.

Stel, je doet normaal de squat of de bench press met een redelijk zwaar gewicht? Dan is waarschijnlijk de reguliere air squat of opdrukken te licht.

Wat je dan doet is een progressie zoeken van de desbetreffende oefening. Bij de squat kan dit een éénbenige squat zijn: bijvoorbeeld de pistol squat (zie onderstaande afbeelding). Of de sissy squat waarbij je veel meer rek ervaart op je bovenbenen. Beide oefeningen zijn stukken zwaarder en daarmee een goede prikkel om je spiermassa in stand of zelfs te vergroten. Daarnaast werk je door éénbenig te trainen aan het verschil aan spierkracht tussen beide benen. Dit kan een goede wake-up call zijn voor de reguliere krachtsporter.

Thuis sporten: hoe blijf je fit? (1)

Andere opties om het het zwaarder te maken?

Er zijn een aantal manieren waarop je een oefening kunt verzwaren.

Een handige methode is door meer gewicht te gebruiken. Thuis gaat dat vaak wat lastiger, omdat lang niet iedereen over allerlei gewichten en barbells beschikt. Toch zijn er wel een aantal tips waar je een eind mee kunt komen. Gebruik bijvoorbeeld een rugtas met boeken die je op je rug doet bij split squats of lunges. Ook kun je hiermee je schouders trainen en de push-ups verzwaren. Heb je thuis een emmer? Dan kun je deze ook vullen met zand en gebruiken als een soort kettlebell. Of gebruik een aantal flessen of een grote jerrycan met water of zand. Je kunt ook een sandbag maken van een weekendtas; vul een plastic zak met zand, ducktape deze goed dicht en doe hem in de weekendtas.

Thuis sporten: hoe blijf je fit? (2)

Verder raden we je aan om met resistance bands te trainen. Dit is een sterk elastiek gemaakt van rubber. Hoe harder je aan het elastiek trekt, des te meer spanning er op komt te staan. Hierdoor wordt een beweging zwaarder. De spanning neemt exponentieel toe; dus naarmate het elastiek verder uitrekt wordt de weerstand steeds zwaarder. Resistance bands zijn ideaal wanneer je bijvoorbeeld op reis bent en er geen gym in de buurt is – dus ook in deze tijden van thuistrainingen komen ze goed van pas.

Hoe vaak per week moet ik trainen?

Wij raden het aan om minimaal 2 keer per week je spieren te belasten. Hoeveel rust je nodig hebt is per persoon verschillend, maar vaak zitten er wel 1-3 dagen tussen voordat je de spieren opnieuw kunt belasten. Hoe vaak je wilt en kunt trainen hangt natuurlijk af van de hoeveelheid tijd die je hebt. Kun je minder vaak trainen? Dan zul je meer trainingsvolume per spiergroep per training moeten inplannen.

Hoeveel oefeningen moet ik per spiergroep doen?

Wij adviseren je om per training per spiergroep ongeveer 2-4 oefeningen te doen. Hiermee kom je op zo’n 10 tot 20 sets per spiergroep per training uit. Een beginner heeft daarbij minder trainingsvolume nodig dan een gevorderde sporter.

Heb je minder dagen de tijd om te trainen, zelfs thuis? Zorg dan elke training voor meer trainingsvolume per spiergroep.

Op deze pagina vind je een overzicht van hoeveel setjes je per week moet doen om progressie te maken.

Op welke intensiteit moet ik thuis trainen?

Wanneer je gaat trainen met je eigen lichaamsgewicht (of een beperkt gewicht) terwijl je zwaardere gewichten gewend bent, kun je op twee manieren toch je lijf voldoende prikkelen om vooruitgang te maken:

  • middels progressie, oftewel een meer uitdagende vorm van een beweging
  • of je doet meer herhalingen van elke oefening.

Hierbij is het goed om te weten dat bij het doen van veel herhalingen de laatste ‘reps’ (herhalingen) pas effectief zijn voor het ontwikkelen en behouden van spiermassa.

Ter verduidelijking: stel, je kunt 20 herhalingen met de squat met 10 kilogram extra gewicht doen voordat je beenspieren te vermoeid worden. Dan zijn pas de laatste herhalingen echt effectief. De eerste 10 herhalingen kost het lichaam immers amper moeite. Train je constant te weinig herhalingen, oftewel te ver uit de buurt van spierfalen? Dan neemt je belastbaarheid af en zul je minder spiermassa en spierkracht opbouwen.

Kom je al snel boven de 15 herhalingen per set bij een oefening? Maak dan een oefening uitdagender.

Bijvoorbeeld: gaat de push-up op je knieën te makkelijk? Probeer het dan vanaf je tenen. Gaat vanaf je tenen te makkelijk? Plaats dan je voeten op een verhoging.

Hoe weet je dan of je hard genoeg traint? Een goede indicatie is dusdanig zwaar trainen tot je bij elke set ongeveer nog 2-3 herhalingen met een correcte techniek overhoudt in de tank. Dit geldt voor zware compoundoefeningen (samengestelde oefening) zoals de pistol squat of weighted push-ups. Isolatie-oefeningen zoals de biceps curl kun je meer tot spierfalen trainen, dus tot je geen herhalingen meer zou kunnen doen. Heb je na elke training flinke spierpijn? Dan heb je waarschijnlijk je lichaam te zwaar belast. Begin je net met fitnessen (of start je opnieuw na een break), dan is spierpijn normaal, maar in de loop van de weken moet dit wel minder worden. Anders train je waarschijnlijk te intensief of herstelt je lichaam om andere redenen niet optimaal.

Schema op maat?

Wil je graag een trainingsschema afgestemd op jouw thuissituatie? Start dan met FIT PRO! Hier vind je alle belangrijke informatie om effectief te trainen en je voeding te optimaliseren.

Handige materialen voor thuis fitness

  • rugtas/tas met vulling
  • resistance bands
  • emmer of jerrycan met zand
  • 1 of meerdere flessen water
  • boeken in je rugzak

Thuis sporten: oefeningen per spiergroep

De onderstaande lijst bevat goede oefeningen die je thuis kunt doen, onderverdeeld naar spiergroep. Ze zijn ingedeeld van makkelijk/geschikt voor beginners naar meer gevorderd.

Quadriceps

Kuiten

Billen

Hamstrings

Borstspieren

Rug

Schouders

Triceps

Biceps

Buikspieren

Meer thuis oefeningen

Ben je op zoek naar meer oefeningen om thuis te doen? Bekijk hier het handige overzicht met een uitleg van alle fitnessoefeningen.

Schema op maat?

Wil je graag een trainingsschema afgestemd op jouw thuissituatie? Maak dan nu tijdelijk gratis gebruik van de FIT-app! Klik hier om gelijk te starten.

Wil je een door onze gecertificeerde coaches op maat gemaakt schema? Hier vind je de mogelijkheid om een schema te laten samenstellen door onze FIT-coaches.

Fitness app

Gelijk aan de slag met een fitness app voor thuis? Test onze FIT-app. Hier vind je al onze schema’s zodat jij gelijk thuis kunt trainen.

Thuis sporten: hoe blijf je fit? (3)

10 tips voor de beste thuistraining

1 – Start met een plan voor je thuistraining

Thuis sporten: hoe blijf je fit? (4)

De befaamde uitspraak van kolonel John “Hannibal” Smith uit het A-team is toepasbaar op elk doel van het leven:

“I love it when a plan comes together”

Zonder een goed uitgedacht plan maak je een valse start en geen vooruitgang. Bovendien is dat een echte motivatiekiller. Ga voor een prikkelend trainingsschema dat je consistent volgt en dat bij je past. Om je op weg te helpen hebben we tientallen trainingsschema’s in onze app voor thuis en in de sportschool. De sportschooltrainingen kun je aanpassen zodat je met de middelen die je in huis hebt alsnog kunt trainen. Download ze direct en start vandaag nog gratis met onze app.

2 – Thuis workout

Gelijk aan de slag met iemand die de oefeningen voordoet? Kijk eens naar de duizenden YouTube-filmpjes met home workout oefeningen. Hieronder vind je bijvoorbeeld een korte training voor thuis van onze coach Kasia van tien minuten.

3 – Gebruik weerstandsbanden

Wil je een oefening zwaarder maken? Train dan met weerstandsbanden. Deze kun je perfect gebruiken voor bij het optrekken en andere pull-bewegingen bijvoorbeeld.

Hieronder vind je een oude video van coach Jeroen met een aantal oefeningen met weerstandsbanden, die je prima in je training thuis kunt opnemen.

4 – SLOW is the new FAST

Vaak zie ik dat mensen te veel en te snel willen trainen. HIIT-trainingsvormen zijn super populair omdat het effectief is en het een prima thuistraining is. Even snel 20 minuten sporten. Het nadeel hiervan is dat je snel te veel doet en bepaalde spieren of pezen overbelast. Vooral omdat er geen trainer is die met je mee kan kijken naar je techniek en houding. Kortom: let goed op wat je doet en overbelast je lichaam niet.

TIP: lees dit artikel over de belasting en belastbaarheid om te weten waar je op moet letten.

5 – Je huis is je gym

Thuis sporten: hoe blijf je fit? (5)

Veel sporters denken dat ze allerlei gewichten en dure accessoires en apparaten nodig hebben voor een thuistraining. Maar als je een beetje creatief bent kom je een heel eind met wat elastiekbanden, je tafel en een stoel. Hieronder zie je twee simpele oefeningen voor je triceps en rugspieren. Je kunt ook prima zelf dumbbells maken met melkpakken of jerrycans die je met zand of water vult. Of bestel een 20-kilozak kattenvoer en gebruik deze als zandzak.

6 – Op zoek naar meer uitdaging in je thuistraining? Start met calisthenics

Ben je een gevorderde sporter? En echt op zoek naar een uitdaging?

Start dan met Calisthenics! Uitdagende oefeningen met je eigen lichaamsgewicht. Op YouTube zijn er tientallen interessante kanalen om te volgen. Een aantal tips:

  • FitnessFAQS
  • Calisthenicmovement
  • Dan Jeong

7 – Geen paniek over je gainz!

Was je net zo lekker bezig in de gym en je bang om heel snel je gemaakte vooruitgang te verliezen als je overschakelt op een thuistraining? Geen paniek! Uit vele onderzoeken blijkt dat je met een paar weken minder of minder intensief (thuis) trainen niet zo snel spiermassa en spierkracht verliest. In dit artikel legden we eerder uit hoe snel je spiermassa en spierkracht verliest bij mindere activiteit.

8 – Houd de routine erin

Consistentie is vrijwel het belangrijkste aspect wanneer je aan je kracht, fitheid en spiermassa werkt. Zorg ervoor dat je in je thuistrainingen dezelfde trainingsfrequentie en trainingstijden aanhoudt als voorheen. Dit zorgt er ook voor dat je moeiteloos de draad weer oppakt met je vertrouwde schema zodra de sportschool weer open is!

9 – Onze gratis schema’s voor een thuistraining

Op deze pagina kun je een gratis trainingsschema voor thuis downloaden, afgestemd op jouw situatie en doel. Hier kun je veel inspiratie uit putten.

10 – Kies de beste oefeningen voor jou

Pas het schema aan door er oefeningen aan toe te voegen of oefeningen te vervangen. Welke oefeningen je allemaal thuis kunt doen, vertellen we je onderaan dit artikel. Zoals je ziet zijn het er ontzettend veel!

Thuis sporten: hoe blijf je fit? (2024)
Top Articles
How To Create And Use Referral Links | Refersion Help Center
The Sandbox Vs Decentraland: Which Metaverse Is The Best?
Whas Golf Card
Pet For Sale Craigslist
Places 5 Hours Away From Me
Elleypoint
Brady Hughes Justified
Botw Royal Guard
Craigslist Motorcycles Jacksonville Florida
Crocodile Tears - Quest
Rainbird Wiring Diagram
Lost Ark Thar Rapport Unlock
Dr Klabzuba Okc
Richard Sambade Obituary
Calamity Hallowed Ore
Local Dog Boarding Kennels Near Me
Nwi Arrests Lake County
Gdp E124
360 Tabc Answers
Site : Storagealamogordo.com Easy Call
How to Watch the Fifty Shades Trilogy and Rom-Coms
Outlet For The Thames Crossword
T Mobile Rival Crossword Clue
Obituaries Milwaukee Journal Sentinel
Airtable Concatenate
Tire Plus Hunters Creek
Pioneer Library Overdrive
Jayme's Upscale Resale Abilene Photos
Doctors of Optometry - Westchester Mall | Trusted Eye Doctors in White Plains, NY
Harrison 911 Cad Log
In hunt for cartel hitmen, Texas Ranger's biggest obstacle may be the border itself (2024)
Elanco Rebates.com 2022
The Bold and the Beautiful
Japanese Pokémon Cards vs English Pokémon Cards
Grapes And Hops Festival Jamestown Ny
How To Get Soul Reaper Knife In Critical Legends
Kelley Blue Book Recalls
Myanswers Com Abc Resources
Firestone Batteries Prices
The best specialist spirits store | Spirituosengalerie Stuttgart
Homeloanserv Account Login
Uc Davis Tech Management Minor
Ups Authorized Shipping Provider Price Photos
Crystal Glassware Ebay
RubberDucks Front Office
N33.Ultipro
The Cutest Photos of Enrique Iglesias and Anna Kournikova with Their Three Kids
Bf273-11K-Cl
Read Love in Orbit - Chapter 2 - Page 974 | MangaBuddy
Round Yellow Adderall
Gelato 47 Allbud
Latest Posts
Article information

Author: Allyn Kozey

Last Updated:

Views: 6130

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Allyn Kozey

Birthday: 1993-12-21

Address: Suite 454 40343 Larson Union, Port Melia, TX 16164

Phone: +2456904400762

Job: Investor Administrator

Hobby: Sketching, Puzzles, Pet, Mountaineering, Skydiving, Dowsing, Sports

Introduction: My name is Allyn Kozey, I am a outstanding, colorful, adventurous, encouraging, zealous, tender, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.