Wat is een ETF? (2024)

Wat is een Bitcoin ETF?

We horen de laatste tijd steeds vaker nieuws over zogenaamde Bitcoin ETFs. Dit zijn fondsen die het mogelijk maken om in Bitcoin te investeren zonder dat je daadwerkelijk Bitcoin hoeft te kopen. Het fonds regelt op de achtergrond alles automatisch voor de investeerders. Dit maakt het koop- en bewaarproces makkelijker voor mensen zonder technische kennis van Bitcoin. Normaal gesproken volgt een ETF vaak een mandje van aandelen of grondstoffen, maar in het geval van Bitcoin gaat het puur om Bitcoin. In de basis zijn er twee soorten Bitcoin ETFs: Bitcoin futures ETFs en spot Bitcoin ETFs.

Bitcoin futures ETFs

Een Bitcoin futures ETF is een beleggingsobject waarbij de fondsbeheerder Bitcoin futures contracten inkoopt. Futures contracten maken het mogelijk om te wedden op de Bitcoin koers. Waarbij de eigenaar van het contract de asset op een bepaalde datum en tegen een specifieke prijs moet kopen of verkopen. Heb je bijvoorbeeld nu niet voldoende cash beschikbaar om Bitcoin te kopen, maar verwacht je dat de koers flink gaat stijgen? Dan kun je futures contracten kopen waarmee je bijvoorbeeld over 12 maanden één Bitcoin kunt kopen voor 50.000 dollar. Met een Bitcoin futures ETF koop je een aandeel van een fonds die deze futures contracten opkoopt. Onder andere om deze reden is een Bitcoin futures ETF vaak wat duurder en handelt de koers niet volledig gelijk met de spotmarkt. Dit is waarom veel Bitcoiners een spot Bitcoin ETF als de heilige graal zien binnen deze markt.

Spot Bitcoin ETFs

Een spot Bitcoin ETF is een beleggingsobject waarbij de fondsbeheerder daadwerkelijke fysieke Bitcoin koopt om de waarde van het fonds te dekken. Je betaalt hier enkel de beheerskosten en andere kosten die een beheerder maakt. Een spot Bitcoin ETF volgt exact de koers van Bitcoin en is dus een eenvoudig manier om in Bitcoin te investeren.

Bestaande Bitcoin ETFs

Op het moment van schrijven zijn er wereldwijd al meerdere Bitcoin ETFs van beide soorten op de markt. De meest bekende is de Canadese Purpose Bitcoin ETF, een spot Bitcoin ETF die al meer dan 31.149 Bitcoin in beheer heeft voor hun klanten. Naast Canada zijn er ook in Singapore, Brazilië en Australië spot Bitcoin ETFs beschikbaar. In Amerika zijn er momenteel vier Bitcoin futures ETFs op de markt, maar is het nog wachten op een spot Bitcoin ETF.

De lange strijd om een spot Bitcoin ETF in Amerika

Amerika is het beloofde land als het gaat om de financiële markt. De hele Bitcoin-industrie kijkt dan ook al jaren uit naar de goedkeuring van een Amerikaanse spot Bitcoin ETF. Tot nog toe heeft de Amerikaanse toezichthouder, de Securities and Exchange Commission (SEC), echter alle aanvragen afgekeurd. Nu meerdere landen al een spot Bitcoin ETF hebben goedgekeurd neemt de druk op de SEC om een Amerikaanse spot Bitcoin ETF goed te keuren ook toe. Het lijkt dan ook een kwestie van tijd voordat de belangrijkste financiële toezichthouder ter wereld overgaat.

De goedkeuring van een Amerikaanse spot Bitcoin ETF is in de eerste plaats belangrijk voor Bitcoin omdat het zekerheid geeft. De kans dat Amerika na de goedkeuring van een spot Bitcoin ETF Bitcoin nog gaat verbieden is namelijk klein. Voor veel investeerders zou dat het laatste greintje onzekerheid wegnemen en datgene zijn wat nodig is om ze over de streep te trekken. In Canada heeft de Purpose Bitcoin ETF na iets meer dan één jaar tijd 31.149 Bitcoin ingekocht, maar de Amerikaanse ETF markt is ongeveer 20 maal groter dan de Canadese. Wat zou betekenen dat er bij de goedkeuring van een Amerikaanse spot Bitcoin ETF waarschijnlijk een vloedgolf aan kapitaal richting Bitcoin gaat. Om die reden wachten veel Bitcoiners met smart op de goedkeuring van een Amerikaanse spot bitcoin ETF.

De druk op de SEC is momenteel dusdanig hoog, dat onder andere vermogensbeheerder Grayscale heeft aangekondigd de toezichthouder voor het gerecht te slepen bij een nieuwe afwijzing. Het is nog maar de vraag of ze die woorden waar zullen maken, maar het geeft aan dat de industrie zo langzamerhand klaar is met de excuusjes van de SEC om geen spot Bitcoin ETF toe te laten in Amerika.

ETFs met Bitcoin miners en Bitcoin Bedrijven

Er zijn ook ETFs waarmee je in de aandelen van Bitcoin miners en andere Bitcoin-gerelateerde bedrijven kunt investeren. De grootste vermogensbeheerder ter wereld, BlackRock, heeft sinds kort bijvoorbeeld de iShares Blockchain and Tech ETF. Binnen deze ETF neemt Coinbase 10 procent van het portfolio in beslag, maar zitten ook miners als Marathon Digital en Riot Blockchain voor ongeveer 10 procent in het mandje. Dit is een Bitcoin ETF waarmee je niet direct in Bitcoin investeert, maar meer in de industrie die om Bitcoin heen hangt. Deze bedrijven kunnen het in theorie beter doen dan Bitcoin zelf, maar dat is natuurlijk geen zekerheidje. Net als iedere investering overigens, want als er geen risico aan een investering verbonden is, dan zou er geen geld mee te verdienen zijn.

Wat is een ETF? (2024)

FAQs

Wat is een ETF en hoe werkt het? ›

ETF is een afkorting van Exchange Traded Funds. Dit zijn instrumenten die op de beurs verhandeld worden. ETF's worden ook wel indextrackers of kortweg trackers genoemd, omdat ze een specifieke index volgen. Hiermee kun je op een gemakkelijke manier beleggen in een index.

Wat zijn de nadelen van ETF's? ›

Nadelen van beleggen in ETF's
  • Als de index daalt, dan daalt de waarde van je ETF mee. Ook bij een ETF geldt dat je (een deel van) je inleg kunt verliezen.
  • Met een ETF haal je nooit meer rendement dan de index.
  • Niet alle ETF's zorgen voor een goede spreiding.

Wat is het verschil tussen een aandeel en een ETF? ›

ETF's worden op een vergelijkbare manier verhandeld als aandelen, maar volgen een onderliggend activum of een groep activa. Ze kunnen een reeks markten volgen, waaronder bedrijfsaandelen, indices en grondstoffen, maar ETF's geven geen rechten aan de houder om deze onderliggende activa te bezitten.

Is een ETF betrouwbaar? ›

ETF's zijn net zo veilig als actief beheerde fondsen omdat het geld dat in ETF's wordt geïnvesteerd als een afzonderlijke activa wordt beschouwd. Als de ETF-aanbieder failliet gaat, is je geld nog steeds beschermd. ETF's zijn echter aanzienlijk goedkoper dan actieve fondsen.

Is beleggen in ETF's verstandig? ›

Ja, beleggen in ETF's kan een verstandige keuze zijn vanwege de diversificatie, lage kosten en eenvoud. ETF's zijn passief beheerde fondsen die een brede marktindex volgen, waardoor ze een effectieve manier bieden om te beleggen in een brede waaier van effecten.

Wat is het risico van een ETF? ›

Marktrisico is het belangrijkste risico bij het beleggen in ETF's. Maar er zijn er nog meer die het vermelden waard zijn, hoewel ze een kleinere rol spelen. En soms is het mogelijk om ze te elimineren: Valutarisico: Als je belegt in een ETF die buitenlandse markten volgt, zul je worden blootgesteld aan valutarisico.

Is ETF goed voor de lange termijn? ›

ETF's kunnen een geweldige investering zijn voor lange termijn investeerders en voor investeerders met een kortere termijn horizon. Ze kunnen vooral waardevol zijn voor beginnende investeerders.

Kunnen ETF's contant geld bevatten? ›

Er zijn veel manieren waarop een ETF kan afwijken van de beoogde index. Die tracking error kan een kostenpost zijn voor beleggers. Indexen houden geen geld vast, maar ETF's wel , dus een bepaalde mate van tracking error in een ETF is te verwachten.

Wat zijn de kosten van een ETF? ›

Kosten van beleggen in ETF's

Vanwege het feit dat het zogenaamde passief beheerde producten zijn, zijn de beheerkosten laag, meestal tussen de 0,2% en 0,6%. Voorafgaand aan de aankoop kan je deze prijs en meer informatie over het product in het prospectus vinden.

Welke ETF's kopen als beginner? ›

Welke ETF moet je kopen als beginner? Als beginnende belegger zijn er uitstekende ETF's die wereldwijde diversificatie bieden. De Vanguard FTSE All-World ETF (VWCE) belegt bijvoorbeeld in meer dan 4000 bedrijven over de hele wereld. Of de SPDR MSCI ACWI IMI (IE00B3YLTY66) is een vergelijkbare ETF.

Hoe verdien je geld met ETF's? ›

De tweede manier om geld te verdienen met een ETF is door middel van dividend of rente. Bij ETF's die aandelen bevatten kun je profiteren van dividend. Dit is een winstuitkering die bedrijven doen aan aan de aandeelhouders. Sommige ETF's keren het dividend uit, terwijl andere ETF's het dividend opnieuw investeren.

Wat als een ETF stopt? ›

De activa van de ETF worden vervolgens liquide gemaakt en uitbetaald aan de beleggers. In sommige gevallen kan een failliete ETF worden overgenomen door een andere fondsbeheerder. Als belegger in de ETF ontvang je dan aandelen in de overnemende ETF.

Waarin investeren in 2024? ›

Energieleveranciers verwachten grootste stijging. Bedrijven in de energievoorziening zijn het positiefst gestemd en verwachten ruim een derde meer te investeren in 2024. Het gaat om bedrijven die handelen in elektriciteit, aardgas, stoom en gekoelde lucht, of die betrokken zijn bij de productie of distributie daarvan.

Waarom zou je ETF's kopen? ›

Waarom zou je daarin beleggen? Kort gezegd zijn ETF's een goede keuze voor beleggers die diversificatie willen en risico willen verlagen. Ze worden soms ook gebruikt door beleggers die snel geld willen verdienen – al is dat wel afhankelijk van je beleggingsstrategie en de ETF waarvoor je kiest.

Is een ETF een tracker? ›

De trackers die de juridische vorm van een beleggingsfonds aannemen, worden ook wel ETF's genoemd, wat staat voor Exchange-Traded Funds.

Hoe verdien je geld met een ETF? ›

De tweede manier om geld te verdienen met een ETF is door middel van dividend of rente. Bij ETF's die aandelen bevatten kun je profiteren van dividend. Dit is een winstuitkering die bedrijven doen aan aan de aandeelhouders. Sommige ETF's keren het dividend uit, terwijl andere ETF's het dividend opnieuw investeren.

Wat zijn de beste ETF's? ›

De 10 best presterende ETF's:
  • Global X Silver Miners UCITS ETF SILV.
  • iShares Global Clean Energy UCITS ETF INRG.
  • Sprott Uranium Miners UCITS ETF Accumulating URNM.
  • L&G Clean Energy UCITS ETF RENW.
  • VanEck Junior Gold Miners UCITS ETF GDXJ.
  • VanEck Semiconductor UCITS ETF SMH.
  • Global X Uranium UCITS ETF URNU.
Jun 5, 2024

Waar moet je op letten bij het kopen van een ETF? ›

Waar moet je op letten bij het kiezen van een ETF?
  1. De ETF moet zo goedkoop mogelijk zijn. ...
  2. In het verlengde van het vorige punt: de ETF moet zo min mogelijk last hebben van dividendlekkage. ...
  3. De ETF moet de onderliggende aandelen echt in bezit hebben. ...
  4. De ETF moet wereldwijd gespreid zijn.
Aug 20, 2024

Top Articles
After Raising Prices, Max Is Finally Offering a Free Subscription Trial — Here’s When the Deal Ends
A Guide to Minting Open Editions within Magic Eden Wallet | Magic Eden Help Center
Mrh Forum
Practical Magic 123Movies
Mr Tire Prince Frederick Md 20678
His Lost Lycan Luna Chapter 5
Trade Chart Dave Richard
Www.megaredrewards.com
Mawal Gameroom Download
Whiskeytown Camera
No Credit Check Apartments In West Palm Beach Fl
Unit 1 Lesson 5 Practice Problems Answer Key
Cincinnati Bearcats roll to 66-13 win over Eastern Kentucky in season-opener
Methodist Laborworkx
4302024447
Rosemary Beach, Panama City Beach, FL Real Estate & Homes for Sale | realtor.com®
Gma Deals And Steals Today 2022
Der Megatrend Urbanisierung
Shasta County Most Wanted 2022
Curry Ford Accident Today
Ein Blutbad wie kein anderes: Evil Dead Rise ist der Horrorfilm des Jahres
Sulfur - Element information, properties and uses
Drug Test 35765N
Dark Entreaty Ffxiv
Obituaries Milwaukee Journal Sentinel
Culver's.comsummerofsmiles
Cfv Mychart
Mawal Gameroom Download
What Is Opm1 Treas 310 Deposit
25Cc To Tbsp
Homewatch Caregivers Salary
Memberweb Bw
Hypixel Skyblock Dyes
Skroch Funeral Home
Federal Student Aid
Mydocbill.com/Mr
Wattengel Funeral Home Meadow Drive
Convenient Care Palmer Ma
Ursula Creed Datasheet
How to Quickly Detect GI Stasis in Rabbits (and what to do about it) | The Bunny Lady
Sallisaw Bin Store
Bmp 202 Blue Round Pill
303-615-0055
SF bay area cars & trucks "chevrolet 50" - craigslist
Craigslist Com Brooklyn
Estes4Me Payroll
Nfl Espn Expert Picks 2023
Duffield Regional Jail Mugshots 2023
Leslie's Pool Supply Redding California
Haunted Mansion Showtimes Near The Grand 14 - Ambassador
32 Easy Recipes That Start with Frozen Berries
Latest Posts
Article information

Author: Carmelo Roob

Last Updated:

Views: 6729

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carmelo Roob

Birthday: 1995-01-09

Address: Apt. 915 481 Sipes Cliff, New Gonzalobury, CO 80176

Phone: +6773780339780

Job: Sales Executive

Hobby: Gaming, Jogging, Rugby, Video gaming, Handball, Ice skating, Web surfing

Introduction: My name is Carmelo Roob, I am a modern, handsome, delightful, comfortable, attractive, vast, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.