Bitcoin ETF DEGIRO: wat, waar, waarom en hoe - ETF Beleggingen (2024)

Sinds 1 juni 2021 kan je in Nederland een Bitcoin ETF bij DEGIRO kopen. Maar wat is een Bitcoin ETF precies? Waarom zou je die kopen? En kan je niet beter gewoon direct zelf Bitcoin kopen in plaats van via een ETF? Zijn er nog meer crypto ETF’s bij DEGIRO? In dit artikel worden al deze vragen beantwoord.

Wat is een Bitcoin ETF?

Een Bitcoin ETF is een ETF die de koers van de Bitcoin volgt, en waarbij je niet zelf Bitcoin hoeft te kopen. Je hoeft je dus niet druk te maken om het veilig opslaan of om het zelf handelen van Bitcoin. De aanbieder van de ETF doet dit allemaal voor je, je hoeft alleen maar de ETF aan te schaffen. Bij een ETF met verschillende crypto’s is dit voordeel nog groter; jij hoeft alleen de ETF te kopen, de ETF aanbieder koopt alle onderliggende crypto’s.

Bitcoin ETF DEGIRO: wat, waar, waarom en hoe - ETF Beleggingen (1)

Waar kan ik een Bitcoin ETF kopen?

Sinds 1 juni 2021 is het mogelijk om via DEGIROeen Bitcoin ETF en een Etherium ETF te kopen op Euronext Amsterdam. Dit zijn de VanEck Vectors Bitcoin ETN (VBTC) en de VanEck Vectors Ethereum ETN (VETH). Eind vorig jaar was het al mogelijk om een Bitcoin ETF op de Duitse beurs Xetra te kopen, maar nu kan het dus ook gewoon in Nederland.

Het kopen van een Bitcoin ETF in Amerika is inmiddels ook mogelijk. Sinds oktober 2021 is de Amerikaanse Bitcoin futures ETF van ProShares te koop. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft een Bitcoin ETF lang tegengehouden maar is nu toch overstag gegaan. In buurland Canada waren er al eerder een aantal Bitcoin ETFs goedgekeurd. Canada heeft zelfs de primeur met ’s werelds eerste goedgekeurde Bitcoin ETF.

De Amerikaanse Bitcoin ETF is echter niet te koop voor Nederlandse beleggers. Dit geldt helaas voor alle Amerikaanse ETF’s.

Het kopen van een Bitcoin ETF werkt hetzelfde als bij normale ETF’s en aandelen; je vult simpelweg in het aankoopscherm van je broker de code in van de Bitcoin ETF: VBTC.

Helaas staan de Bitcoin en Etherium ETF’s niet op de DEGIRO kernselectie, waardoor transactiekosten niet gratis zijn. Daarentegen heeft DEGIRO momenteel wel een actie waarbij je €100 gratis transactietegoed krijgt (actievoorwaarden van toepassing) als je een account aanmaakt via onderstaande knop:

€100 gratis tegoed DEGIRO!

Waarom een bitcoin ETF kopen (en waarom niet)?

Dit is wel een beetje de hamvraag; waarom zou je een Bitcoin ETF willen kopen? Het voor de hand liggende antwoord is dat het eenvoudig is om via een Bitcoin ETF te kunnen beleggen in Bitcoin. En daar zit wat in. Maar waarom zou je niet gewoon zelf direct Bitcoin kopen, zonder dat via een ETF te doen? Direct zelf Bitcoin kopen is namelijk ook vrij eenvoudig.

Het grootste voordeel van een Bitcoin ETF is het gemak. Je hoeft geen apart account aan te maken op een cryptobeurs, je kan gewoon je account gebruiken bij je broker (bijvoorbeeld DEGIRO). Daarnaast heb je niet nog apart een ‘wallet‘ nodig om je Bitcoins veilig te houden. Er zijn in het verleden wel eens cryptobeurzen gehackt waarbij een deel van de crypto’s is gestolen, dus als je zelf Bitcoins koopt is een wallet wel belangrijk. Bij een Bitcoin ETF hoef je je hier dus geen zorgen over te maken.

Je hoeft je daarnaast ook geen zorgen te maken om hoge transaction fees op de Bitcoin (of Etherium) blockchain. Die transactiekosten kunnen in volatiele periodes oplopen tot tientallen euro’s.

Verder is het voordeel van een ’traditionele’ ETF dat je door met één druk op de knop in één keer een blootstelling hebt aan een groot aantal verschillende bedrijven. Dit voordeel vervalt helaas wel een beetje bij een ETF waar alleen Bitcoin in zit; dat is maar één product. Een ETF die blootstelling geeft aan verschillende crypto valuta zou al een grotere toegevoegde waarde hebben.

Nadelen Bitcoin ETF

Het nadeel is dat een ETF voor een extra laag zorgt, met bijbehorende extra kosten. Die kosten kan je vermijden als je gewoon direct zelf Bitcoin koopt. De kosten van de VanEck Vectors Bitcoin ETN zijn bijvoorbeeld 1% per jaar. Als je 5000 euro belegt, betaal je dus 50 euro per jaar aan kosten. Nog afgezien van de transactiekosten die je broker in rekening brengt.

Je loopt ook een extra risico als de koers van de Bitcoin instort en iedereen zijn geld uit de ETF probeert te halen. VanEck zal dan Bitcoins in de ETF moeten verkopen, en het is de vraag of dat lukt als er paniek in de markt is. Overigens geldt dit voor alle ETF’s die wat minder liquide zijn.

Conclusie: Al met al zie ik vooral voordelen in een Bitcoin ETF vanwege de eenvoud. Je hoeft je geen zorgen te maken om veiligheid en je hoeft geen extra accounts aan te maken op cryptobeurzen. Zeker als er straks ETF’s op de markt komen met meerdere crypto’s is het voordeel nog groter.

Hoe neem ik Bitcoin op in mijn beleggingsportefeuille?

Het is denk ik vanzelfsprekend dat investeren in Bitcoin een zeer hoog risico heeft, en daarmee potentieel grote winsten of verliezen. De Bitcoin kan makkelijk in een korte periode verdubbelen of halveren in prijs. Beleg dus alleen met geld wat je kan missen, anders ga je beslissingen nemen op basis van emotie en dat loopt meestal verkeerd af.

Dat gezegd hebbende kan Bitcoin (en crypto in het algemeen) wel degelijk een rol vervullen in een beleggingsportefeuille. Er is relatief weinig correlatie met bijvoorbeeld aandelen, waardoor crypto kan zorgen voor een extra diversificatie in je portefeuille. Ik heb zelf ongeveer 5% van mijn beleggingsportefeuille in crypto, veel meer zou ik niet doen.

In het E-book ETF beleggen krijg je meer achtergrond over hoe je een beleggingsportefeuille moet opbouwen met ETF’s.

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Gerelateerde artikelen

  • Hoe kies ik de beste ETF’s?
  • ETF beleggen voor dummies
  • China ETF DEGIRO
  • ETF portefeuille samenstellen
Bitcoin ETF DEGIRO: wat, waar, waarom en hoe - ETF Beleggingen (2024)
Top Articles
Checking If Device Has DHCP Enabled (Windows)
Futures Exchange Fees | TradeStation
Exclusive: Baby Alien Fan Bus Leaked - Get the Inside Scoop! - Nick Lachey
Lexi Vonn
Yogabella Babysitter
Kokichi's Day At The Zoo
1970 Chevelle Ss For Sale Craigslist
Overnight Cleaner Jobs
Lexington Herald-Leader from Lexington, Kentucky
Co Parts Mn
Craigslist Nj North Cars By Owner
Nm Remote Access
Goteach11
Stolen Touches Neva Altaj Read Online Free
United Dual Complete Providers
Rls Elizabeth Nj
The Rise of Breckie Hill: How She Became a Social Media Star | Entertainment
Radio Aleluya Dialogo Pastoral
Guidewheel lands $9M Series A-1 for SaaS that boosts manufacturing and trims carbon emissions | TechCrunch
Letter F Logos - 178+ Best Letter F Logo Ideas. Free Letter F Logo Maker. | 99designs
Theresa Alone Gofundme
Nhl Wikia
Star Wars: Héros de la Galaxie - le guide des meilleurs personnages en 2024 - Le Blog Allo Paradise
Praew Phat
Craigslist Toy Hauler For Sale By Owner
Craigslist Missoula Atv
Mahpeople Com Login
C&T Wok Menu - Morrisville, NC Restaurant
Crossword Help - Find Missing Letters & Solve Clues
Deshuesadero El Pulpo
Used Patio Furniture - Craigslist
Workshops - Canadian Dam Association (CDA-ACB)
Vera Bradley Factory Outlet Sunbury Products
Ordensfrau: Der Tod ist die Geburt in ein Leben bei Gott
1964 Impala For Sale Craigslist
Helpers Needed At Once Bug Fables
Poster & 1600 Autocollants créatifs | Activité facile et ludique | Poppik Stickers
Muziq Najm
Frank 26 Forum
Labyrinth enchantment | PoE Wiki
Gun Mayhem Watchdocumentaries
2007 Peterbilt 387 Fuse Box Diagram
Simnet Jwu
Craigslist Malone New York
20 Mr. Miyagi Inspirational Quotes For Wisdom
Arginina - co to jest, właściwości, zastosowanie oraz przeciwwskazania
Great Clips Virginia Center Commons
18443168434
Inside the Bestselling Medical Mystery 'Hidden Valley Road'
Stone Eater Bike Park
Intuitive Astrology with Molly McCord
Varsity Competition Results 2022
Latest Posts
Article information

Author: Patricia Veum II

Last Updated:

Views: 5950

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Patricia Veum II

Birthday: 1994-12-16

Address: 2064 Little Summit, Goldieton, MS 97651-0862

Phone: +6873952696715

Job: Principal Officer

Hobby: Rafting, Cabaret, Candle making, Jigsaw puzzles, Inline skating, Magic, Graffiti

Introduction: My name is Patricia Veum II, I am a vast, combative, smiling, famous, inexpensive, zealous, sparkling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.