Wanneer stap ik in? | Beginnen met beleggen (2024)

Een van de vragen waar startende beleggers vaak mee zitten is: wanneer stap je in? Al maanden zie je de beurskoers oplopen, maar instappen durf je niet. Wat als de top al bereikt is? Wat als de koers instort? Gaat de koers flink omlaag, dan vraag je jezelf af of de bodem al bereikt is. Wat als de koers nog verder omlaag gaat? Het timen van de markt is erg lastig, met name in onrustige tijden. Toch zijn er manieren om hiermee om te gaan.

Moet ik instappen als de beurs laag is?

Het ideale scenario is natuurlijk om aandelen of andere beleggingsproducten te kopen op het moment dat ze op hun allerlaagste punt staan. Dit weet je echter altijd pas achteraf, wanneer het moment al voorbij is. Voor hetzelfde geld gaat de koers nog verder omlaag. Het idee van perféct timen kun je daarom maar beter uit je hoofd zetten. Belangrijker is het om te kijken naar wat je verwacht dat een aandeel op de lange termijn doet. Gezonde bedrijven die al jarenlang winst maken en een dominante positie binnen de markt innemen zijn niet van de een op de andere dag verdwenen.

Wanneer de beurs flink omlaaggaat, heeft dat meestal effect op alle aandelen. Ook op die van gezonde bedrijven. Door een negatief beursentiment worden deze aandelen vaak onterecht hard afgestraft. Dit kan een mooi instapmoment zijn voor jou als belegger. Je weet dan nog steeds niet wat precies de laagste koersstand gaat zijn, dus vaak nemen beleggers liever genoegen met een iets hogere aankoopprijs dan dat ze de boot missen omdat ze niet in durfden te stappen.

Wat is het ideale instapmoment om te beleggen?

Het ideale instapmoment bestaat wél, maar het volledig focussen hierop is vaak niet verstandig. Niemand kan de markt perfect timen. Blijf je wachten op een lage koersstand, dan loop je in veel gevallen winst mis. Laten we het volgende voorbeeld nemen aan de hand van de :

Stel dat je halverwege 2020 op het idee bent gekomen te beleggen. Laten we 1 juli 2020 als exacte datum gebruiken. Je zoekt naar het perfecte instapmoment om een deel van je spaargeld op de beurs te zetten. Je kiest voor een , een veelgekozen product door beginners. Je besluit te wachten totdat de koers van deze ETF flink onderuitgaat. Na twee jaar wachten is het moment dan eindelijk aangebroken! Na een opwaartse trend valt de S&P 500 binnen enkele maanden terug naar een koersstand van 3.666 punten. Bijna 22% verlies ten opzichte van het hoogste punt. Jouw ideale instapmoment!

Maar wat nou als je op 1 juli 2020 was ingestapt? Toen stond de S&P 500 namelijk op 3.039 punten. Zelfs met het verlies van de laatste maanden had je dan nog op een plus van ruim 20% gestaan. Zo zie je dat de termijn waarover je belegt vaak belangrijker is dan het perfect uitstippelen van een instapmoment.

Stress voorkomen

Beleggen kan stressvol zijn. Zeker voor beginnende beleggers. Beurskoersen zijn nooit stabiel en bewegen altijd op en neer. Dingen die je kan doen om de kans op verlies tegen te gaan en om stress te vermijden zijn: gespreid inleggen en producten kopen waarin je op de lange termijn vertrouwen hebt.

Instappen op meerdere momenten

Iedere maand een klein bedrag inleggen is natuurlijk minder stressvol dan in één keer een grote smak geld op de beurs zetten. Daarnaast hoef je je minder druk te maken om het instapmoment. Kies er bijvoorbeeld voor om op een vaste maandelijkse dag het geld in te zetten. Deze methode noemen we periodiek beleggen. Stapje voor stapje bouw je hiermee een leuk investeringsbedrag op. Doordat je dit geleidelijk doet, ben je minder afhankelijk van de grillen van de markt. De ene keer koop je op een moment dat de koers hoog staat, de andere keer wanneer de koers lager staat. Uiteindelijk blijft er een gemiddeld aankoopbedrag over en ben je dus niet afhankelijk van één instapmoment.

Koop waar je vertrouwen in hebt

Koop alleen product waar je vertrouwen in hebt. Als het dan even tegenzit kun je terugdenken aan waarom je voor dat product gekozen had. Beleg bijvoorbeeld in een bedrijf dat je goed kent, zoals de supermarkt waar je boodschappen doet, de streamingsdienst die je altijd kijkt of het bedrijf waar je vaak je schoenen koopt. Onderzoek altijd goed waarin je je geld investeert. Daarmee ben je verstandig aan het beleggen en niet aan het gokken.

Geduld is een schone zaak

Hardlopers zijn doodlopers zeggen ze vaak. Hetzelfde geldt voor beleggen. Snel geld verdienen is natuurlijk mogelijk, maar nog sneller alles weer verliezen behoort ook tot de mogelijkheden bij risicovolle beleggingsproducten. Het is daarom verstandig om voor de lange termijn te kiezen. Daarnaast kun je je risico verminderen door gespreid te beleggen met verschillende aandelen uit verschillende sectoren of te kiezen voor beleggingsproducten zoals ETF’s waarmee je in één keer in meerdere bedrijven stapt.

Als we opnieuw de S&P 500 index nemen als graadmeter voor de lange termijn. Dan zie je dat deze index over de afgelopen dertig jaar gemiddeld met ruim 10 procent per jaar is gestegen. En dat ondanks alle grote crisissen en beurscrashes die zich in deze periode hebben voorgedaan. Investeer je vandaag de dag in een product als een S&P 500 ETF, dan laat de geschiedenis zien dat er een goede kans is op een positief resultaat over de lange termijn. Ook als het in eerste instantie even tegenzit.

Let op: in het verleden behaalde resultaten bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst.

Beleggen bij DEGIRO

Bij DEGIRO hebben we een hoop producten waar jij als beginnende belegger mee uit de voeten kunt. Wanneer je instapt? Dat is aan jou. Maar onthoud dat té lang wachten vaak minder oplevert dan gewoon instappen. Koop aandelen of ETF’s waar je vertrouwen in hebt en laat vervolgens de tijd zijn werk doen.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. Ook beleggen in ETF's kent risico's. Je kunt (een deel van) jouw inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring.

Wanneer stap ik in? | Beginnen met beleggen (2024)
Top Articles
Green and sustainability bonds issued by governments
Debt-to-Income (DTI) Ratio: What's Good and How To Calculate It
Melson Funeral Services Obituaries
Kathleen Hixson Leaked
Dr Lisa Jones Dvm Married
What happens if I deposit a bounced check?
How to Type German letters ä, ö, ü and the ß on your Keyboard
Bustle Daily Horoscope
Tugboat Information
B67 Bus Time
Uvalde Topic
Aita Autism
Zendaya Boob Job
Degreeworks Sbu
2024 U-Haul ® Truck Rental Review
Mile Split Fl
Aberration Surface Entrances
Sonic Fan Games Hq
Mychart Anmed Health Login
Tips on How to Make Dutch Friends & Cultural Norms
Air Quality Index Endicott Ny
Thick Ebony Trans
Restored Republic June 16 2023
John Philip Sousa Foundation
The Bold and the Beautiful
Inmate Search Disclaimer – Sheriff
Persona 4 Golden Taotie Fusion Calculator
What Is Xfinity and How Is It Different from Comcast?
Bt33Nhn
Strange World Showtimes Near Atlas Cinemas Great Lakes Stadium 16
How to Watch the X Trilogy Starring Mia Goth in Chronological Order
Junee Warehouse | Imamother
Unity Webgl Player Drift Hunters
2008 Chevrolet Corvette for sale - Houston, TX - craigslist
Dollar Tree's 1,000 store closure tells the perils of poor acquisitions
What Does Code 898 Mean On Irs Transcript
Wrigley Rooftops Promo Code
Japanese Big Natural Boobs
60 X 60 Christmas Tablecloths
Xxn Abbreviation List 2023
Walmart Pharmacy Hours: What Time Does The Pharmacy Open and Close?
Rush Copley Swim Lessons
Gamestop Store Manager Pay
Coffee County Tag Office Douglas Ga
About Us
Kaamel Hasaun Wikipedia
Latina Webcam Lesbian
Rovert Wrestling
Join MileSplit to get access to the latest news, films, and events!
Gear Bicycle Sales Butler Pa
Runelite Ground Markers
Verilife Williamsport Reviews
Latest Posts
Article information

Author: Delena Feil

Last Updated:

Views: 6809

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Delena Feil

Birthday: 1998-08-29

Address: 747 Lubowitz Run, Sidmouth, HI 90646-5543

Phone: +99513241752844

Job: Design Supervisor

Hobby: Digital arts, Lacemaking, Air sports, Running, Scouting, Shooting, Puzzles

Introduction: My name is Delena Feil, I am a clean, splendid, calm, fancy, jolly, bright, faithful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.