[Must read!] Extra aflossen op je hypotheek: verstandig? | Financiële Meesters (2024)

Heb je veel spaargeld? Of heb je onlangs een schenking of erfenis ontvangen, waardoor je ineens over meer spaargeld beschikt? De kans is groot dat je dan hebt nagedacht over extra aflossen (of nog mooier hypotheek volledig aflossen). De spaarrentes stellen momenteel weinig voor en extra aflossen op je hypotheek geeft een goed gevoel. Je verlaagt immers je hypotheekschuld. Toch is het fiscaal niet altijd verstandig om tussentijds af te lossen. We zetten de voor- en nadelen van extra aflossen voor je op een rij.

Wanneer is extra aflossen op je hypotheek verstandig?

Met extra aflossen verlaag je jouw hypotheekschuld en dat willen we natuurlijk uiteindelijk allemaal. Andere voordelen van tussentijds aflossen zijn:

  • Voor een lagere hypotheek, betaal je ook lagere maandlasten. Een andere mogelijkheid is dat de looptijd van de hypotheek korter wordt en je dus sneller hypotheekvrij (huis vrij van hypotheek) bent.
  • Je verkleint de kans op een restschuld aan het einde van de looptijd van je hypotheek. Daarentegen vergroot je de kans op overwaarde.
  • Een aflossingsvrije hypotheek moet aan het einde van de looptijd worden afgelost. Niet alle geldverstrekkers bieden namelijk de mogelijkheid om een aflossingsvrije hypotheek te verlengen. Door tussentijds alvast af te lossen, vergroot je de kans dat je jouw hypotheek voor de einddatum kunt aflossen.
  • Mogelijk vervalt de renteopslag op je hypotheek, zodat je in een lagere risico*klasse terecht komt en je hypotheekrente daalt. Hierdoor betaal je ook lagere maandlasten.
  • Heb je een hypotheek die bijna is afbetaald, oftewel een kleine hypotheek? Een kleine hypotheek aflossen loont bijna altijd. Zeker wanneer de hypotheekrente lager is dan het eigenwoningforfait. Je profiteert dan namelijk niet meer van de hypotheekrenteaftrek.
  • Bij eigen vermogen boven de vrijstellingsgrens in box 3 kan extra aflossen een positief effect hebben op de vermogensrendementsheffing.

[Must read!] Extra aflossen op je hypotheek: verstandig? | Financiële Meesters (1)

Wanneer is het vervroegd aflossen van je hypotheek niet aan te raden?

Je hypotheek vervroegd aflossen kan heel verstandig zijn, maar is in de volgende gevallen juist niet aan te raden:

  • Wanneer je minder hypotheekrente betaalt, wordt je hypotheekrenteaftrek ook lager. Hierdoor wordt je belastbaar inkomen hoger. Dit zorgt ervoor dat je mogelijk meer belasting moet betalen in box 1.
  • Een stijging van het belastbaar inkomen kan ervoor zorgen dat je minder toeslagen, zoals kinderopvangtoeslag, ontvangt. De zorgtoeslag kan zelfs komen te vervallen.
  • Wanneer je andere leningen of kredieten met een hoger rentepercentage hebt, kun je deze beter eerst aflossen. Deze zijn namelijk duurder dan een hypotheek.
  • Door aflossing van je huidige eigenwoningschuld verlies je mogelijk het overgangsrecht. Dit houdt in dat je een groter deel van een toekomstige woning of verbouwing annuïtair moet financieren. Alleen dan behoud je het recht op renteaftrek.
  • Aan het voordeel van meer overwaarde, kleeft het mogelijke nadeel dat het effect van de bijleenregeling groter wordt. Dit betekent dat je je overwaarde moet gebruiken bij de aankoop van een volgende woning om je recht op hypotheekrenteaftrek te behouden.

Hypotheek aflossen of sparen?

In een aantal gevallen is je hypotheek aflossen op een sneller tempo minder verstandig dan sparen:

  • Wanneer je bij het aflossen van je hypotheek onvoldoende spaargeld achter de hand hebt voor onverwachte uitgaven. Zorg dat je altijd een financiële buffer voor onvoorziene uitgaven achter de hand houdt. Een vervroegde aflossing kun je namelijk niet terugdraaien.
  • In het geval van een bankspaarhypotheek, spaarhypotheek of beleggingshypotheek mag het spaar- of beleggingsdeel in box 1 niet hoger zijn dan de hypotheekschuld in box 1. Aflossen is bij deze hypotheekvormen daarom meestal niet aan te raden. Extra sparen of beleggen is soms wel mogelijk. De hypotheekadviseurs van Financiële Meesters informeren je graag over de fiscaal aantrekkelijkste keuze in jouw situatie.

Dit zijn de 10 belangrijkste nieuwe hypotheekregels 2020 Verhuizen of investeren? Financiële Meesters helpt! Verbouwing financieren: dit zijn de mogelijkheden

Wat is boetevrij aflossen op je hypotheek?

Tot slot zijn er beperkingen aan het hypotheekbedrag dat je per jaar mag aflossen. Boetevrij aflossen op je hypotheek kan namelijk niet altijd. In de hypotheekvoorwaarden vind je in welke gevallen boetevrij aflossen mogelijk is. Hierin staat hoeveel je maximaal boetevrij per jaar mag aflossen op je hypotheek. In sommige voorwaarden is tevens een minimum aflossingsbedrag opgenomen. Controleer ook of je de extra aflossing van tevoren bij je geldverstrekker moet aankondigen. Ook dat is een voorwaarde die veel geldverstrekkers opnemen.

Boetevrij aflossen op je hypotheek kan niet altijd.

De meeste hypotheken kun je boetevrij aflossen op de volgende momenten:

  • Wanneer de rentevaste periode van je hypotheek afloopt.
  • Wanneer de woning waar de hypotheek op rust wordt verkocht.
  • Wanneer de huidige hypotheekrente hoger is dan jouw contractrente.
  • Bij overlijden.

[Must read!] Extra aflossen op je hypotheek: verstandig? | Financiële Meesters (2)

Hypotheek aflossen of sparen?

De vraag of het verstandiger is om vervroegd je hypotheek af te lossen of te sparen, is dus niet zo makkelijk te beantwoorden. Dat hangt van een hele hoop zaken af.

Naast je hypotheek aflossen en sparen zijn er ook nog andere mogelijkheden die fiscaal aantrekkelijk kunnen zijn.

Denk aan het verduurzamen van je woning. Hierdoor kun je soms flink besparen op je energielasten en verhoog je vaak de waarde van je huis. Lees hier meer over het financieren van energiebesparende maatregelen bij een verbouwing.

Ook beleggen is soms een goed alternatief voor vervroegd aflossen op je hypotheek. Zeker wanneer je jouw geld voor een langere periode kunt beleggen in bijvoorbeeld een beleggingspand. Lees hier meer over het financieren van een beleggingspand.

De hypotheekadviseurs van Financiële Meesters spreken graag alle mogelijkheden met je door!

Hypotheek aflossing berekenen? Op basis van jouw financiële situatie en persoonlijke wensen zoeken we naar de beste optie voor jou! Neem direct contact op voor een adviesgesprek.

[Must read!] Extra aflossen op je hypotheek: verstandig? | Financiële Meesters (2024)

FAQs

[Must read!] Extra aflossen op je hypotheek: verstandig? | Financiële Meesters? ›

Door tussentijds alvast af te lossen, vergroot je de kans dat je jouw hypotheek voor de einddatum kunt aflossen. Mogelijk vervalt de renteopslag op je hypotheek, zodat je in een lagere risico*klasse terecht komt en je hypotheekrente daalt. Hierdoor betaal je ook lagere maandlasten.

Is extra aflossen hypotheek verstandig? ›

Extra aflossen op je hypotheek is bijna altijd voordelig. De renteaftrek is altijd lager dan de hypotheekrente die je betaalt. Heb je meer dan €57.000 (2024) aan spaargeld, beleggingen of ander box 3-vermogen? Dan komt daar nog een extra voordeel bij.

Is aflossen van een aflossingsvrije hypotheek verstandig? ›

Het aflossen van je aflossingsvrije hypotheek is om verschillende redenen verstandig. Lagere maandlasten: Hoe lager je hypotheekschuld, hoe lager de hypotheekrente en hoe minder maandlasten je gaat betalen. Als je meer aflost ben je bovendien sneller hypotheekvrij.

Waarom hypotheek niet helemaal aflossen? ›

Als je aflost op je hypotheek betaal je minder rente. Hierdoor krijg je minder hypotheekrenteaftrek, waardoor je inkomen hoger wordt. Dit kan gevolgen hebben voor je toeslagen. Je krijgt hierdoor mogelijk minder kinderopvangtoeslag of zorgtoeslag.

Wat scheelt 10.000 euro aflossen? ›

Als je een bedrag aflost op jouw hypotheek, daalt je totale hypotheekschuld. Je betaalt dan minder rente. Bij een rentetarief van 5% bespaar je voor iedere € 1.000 die je aflost, € 50 bruto per jaar. Dus als je € 10.000 aflost op je hypotheek, bespaar je € 500 bruto per jaar.

Is het de moeite waard om extra hypotheekbetalingen te doen? ›

Door elk jaar een extra betaling te doen aan uw hypotheek, wordt de aflossingsduur met meerdere jaren verkort — doorgaans tussen de vier en zes jaar. Het verlaagt ook het bedrag dat u in de loop van de tijd aan rente betaalt en helpt u om sneller eigen vermogen op te bouwen.

Is aflossen op je huis altijd een goed idee? ›

Je hypotheek helemaal aflossen is dus in veel gevallen een prima idee. Het levert je direct lagere maandlasten op. Het geeft je zekerheid voor de toekomst en je kunt de komende jaren nog gebruik maken van de voordelen van de Wet Hillen.

Wat gebeurt er als je na 30 jaar je hypotheek niet hebt afgelost? ›

Vaak 30 jaar. Maar na afloop wordt de hypotheek niet vanzelf afgelost. Kun je niet aflossen met spaargeld of met de uitkering uit een polis? Dan moet je de hypotheek opnieuw afsluiten.

Wat zijn de nadelen van een hypotheekvrij huis? ›

Een nadeel van hypotheekvrij leven, is dat het geld uiteindelijk vastzit in de stenen. Je kunt geen deel van het geld vrijmaken of inzetten voor een ander doel. Het geld komt pas weer vrij als het huis verkocht wordt.

Is het verstandig om je huis helemaal af te betalen? ›

Door af te lossen op je hypotheek ga je minder hypotheekrente betalen. Als de hypotheekrente en andere aftrekbare kosten van de eigen woning lager zijn dan het eigenwoningforfait, heb je recht op een extra aftrekpost omdat je geen of een lage eigenwoningschuld hebt.

Waarom is het niet verstandig om je huis af te betalen? ›

Als u uw extra geld gebruikt om uw hypotheek af te betalen , vermindert u het bedrag dat u overhoudt voor andere uitgaven . U moet bijvoorbeeld een noodfonds opbouwen, andere schulden met een hoge rente afbetalen of een nieuwe auto kopen.

Is een afbetaald huis eigen vermogen? ›

Je eigen woonhuis (dus geen tweede huis of vakantiehuis) wordt door de Belastingdienst NIET gezien als vermogen. Ondanks dat mensen dat massaal denken, betaal je dus géén vermogensbelasting over het vermogen in je huis. Oftewel: het deel dat je afgelost hebt.

Wat betaal je nog als je huis is afbetaald? ›

Als je hypotheek afbetaald is, heb je geen schuld op je woning meer openstaan. De woning is nu volledig van jou. Oftewel: de volledige waarde van je huis is overwaarde. Ook betaal je geen maandlasten meer voor je hypotheek.

Is het beter om extra af te lossen op de hoofdsom, per maand of per jaar? ›

Door elk jaar een extra hypotheekbetaling te doen, kunt u de looptijd van uw lening aanzienlijk verkorten. De meest budgetvriendelijke manier om dit te doen, is door elke maand 1/12 extra te betalen . Bijvoorbeeld, door elke maand $ 975 te betalen voor een hypotheekbetaling van $ 900, heeft u aan het einde van het jaar het equivalent van een extra betaling betaald.

Is het slim om meer af te lossen hypotheek? ›

Het verschilt per type hypotheek en per persoon of het slim is om af te lossen. Met name bij een (bank)spaarhypotheek of een levenhypotheek zijn de gevolgen van aflossen anders. Om te weten of het voor jou verstandig is, kun je contact opnemen met je hypotheekadviseur.

Wat gebeurt er als ik 4 extra hypotheekbetalingen per jaar doe? ›

Door extra aflossingen te doen, wordt de looptijd van uw hypotheek verkort en kunt u sneller vermogen opbouwen . Omdat uw saldo sneller wordt afbetaald, hoeft u minder betalingen te doen, wat op zijn beurt leidt tot meer besparingen.

Wat is beter, hypotheek aflossen of sparen? ›

Als je € 10.000,- gaat aflossen op je hypotheek, dan loop je op jaarbasis € 50,- mis aan spaargeld. Maar door af te lossen op je hypotheek, bespaar je het eerste jaar ongeveer € 300,- aan hypotheekrente. Alleen was die wel aftrekbaar en is de netto besparing ongeveer € 189,-.

Top Articles
Social Responsibility- Definition, Meaning and Example
Log in or sign up to view
Katie Pavlich Bikini Photos
Gamevault Agent
Hocus Pocus Showtimes Near Harkins Theatres Yuma Palms 14
Free Atm For Emerald Card Near Me
Craigslist Mexico Cancun
Hendersonville (Tennessee) – Travel guide at Wikivoyage
Doby's Funeral Home Obituaries
Vardis Olive Garden (Georgioupolis, Kreta) ✈️ inkl. Flug buchen
Select Truck Greensboro
How To Cut Eelgrass Grounded
Craigslist In Flagstaff
Shasta County Most Wanted 2022
Energy Healing Conference Utah
Testberichte zu E-Bikes & Fahrrädern von PROPHETE.
Aaa Saugus Ma Appointment
Geometry Review Quiz 5 Answer Key
Walgreens Alma School And Dynamite
Bible Gateway passage: Revelation 3 - New Living Translation
Yisd Home Access Center
Home
Shadbase Get Out Of Jail
Gina Wilson Angle Addition Postulate
Celina Powell Lil Meech Video: A Controversial Encounter Shakes Social Media - Video Reddit Trend
Walmart Pharmacy Near Me Open
Dmv In Anoka
A Christmas Horse - Alison Senxation
Ou Football Brainiacs
Access a Shared Resource | Computing for Arts + Sciences
Pixel Combat Unblocked
Umn Biology
Cvs Sport Physicals
Mercedes W204 Belt Diagram
Rogold Extension
'Conan Exiles' 3.0 Guide: How To Unlock Spells And Sorcery
Colin Donnell Lpsg
Teenbeautyfitness
Weekly Math Review Q4 3
Facebook Marketplace Marrero La
Nobodyhome.tv Reddit
Topos De Bolos Engraçados
Gregory (Five Nights at Freddy's)
Grand Valley State University Library Hours
Holzer Athena Portal
Hampton In And Suites Near Me
Stoughton Commuter Rail Schedule
Bedbathandbeyond Flemington Nj
Free Carnival-themed Google Slides & PowerPoint templates
Otter Bustr
San Pedro Sula To Miami Google Flights
Selly Medaline
Latest Posts
Article information

Author: Eusebia Nader

Last Updated:

Views: 5636

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Eusebia Nader

Birthday: 1994-11-11

Address: Apt. 721 977 Ebert Meadows, Jereville, GA 73618-6603

Phone: +2316203969400

Job: International Farming Consultant

Hobby: Reading, Photography, Shooting, Singing, Magic, Kayaking, Mushroom hunting

Introduction: My name is Eusebia Nader, I am a encouraging, brainy, lively, nice, famous, healthy, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.