De voor- en nadelen van aflossen op je hypotheek (2024)

Heb je spaargeld over of een erfenis gekregen? En twijfel je om je hypotheek (deels) af te lossen? Veel mensen vragen zich af of dat slim is, omdat je dan geen (of minder) hypotheekrenteaftrek krijgt. Toch is het in veel gevallen voordeliger om wel (extra) af te lossen op je hypotheek. Je betaalt namelijk altijd meer rente dan je terugkrijgt via de belastingdienst. Hier lees je een overzicht van redenen wanneer het wel slim is om je hypotheek af te lossen en wanneer dat niet slim is.

Redenen om je hypotheek wel af te lossen

1. Je maandlasten dalen

Als je aflost op je hypotheek dan betaal je over de resterende looptijd minder rente per maand waardoor je maandlasten dalen.

2. Lagere risico*klasse

Als je hypotheek lager is val je misschien in een lagere risico*klasse. Dit wordt bepaald door de hoogte van je hypotheek ten opzichte van de waarde van je woning. Hoe lager je hypotheek ten opzichte van de waarde, hoe lager het risico. Als je in een lagere risico*klasse valt betaal je ook minder rente.Dit moet je apart aanvragen bij de bank met een taxatie, soms volstaat een CalCasa of een WOZ-waarde.

3. Minder kans op een restschuld

Als je een lagere hypotheek hebt is de kans kleiner dat je woning onder water komt te staan. Dat wil zeggen: dat je hypotheekschuld hoger is dan je woning waard is. Met de hoge huizenprijzen van tegenwoordig is de kans klein dat je woning onder water staat. Maar dat wil niet zeggen dat dat in de toekomst niet kan veranderen. Die garantie heb je niet. Op zich is het geen probleem als je woning een tijd onder water staat, zolang je het niet hoeft te verkopen. Maar zodra je je woning moet verkopen voor een lager bedrag dan je hypotheek, heb je een restschuld.

4. Minder belasting op spaargeld en beleggingen

Als je spaargeld en beleggingen boven de vermogensgrens uitkomen betaal je belasting in box 3. Door af te lossen op je hypotheek wordt je vermogen in box 3 lager. Hierdoor kun je belasting op spaargeld en beleggingen verminderen of voorkomen.

5. Geen hypotheekrenteaftrek bij kleine hypotheek

Als je minder rente betaalt dan de bijtelling voor je woning (het eigenwoningforfait), dan kun je je hypotheek beter aflossen. Je hebt dan namelijk geen hypotheekrenteaftrek meer.

Als je geen hypotheek meer hebt dan heb je recht op een extra aftrek, de Hillen-aftrek. Dit was ooit 100% van het eigenwoningforfait, maar dit wordt langzaam afgebouwd, ieder jaar met 3,33%. Vanaf 1 januari 2048 vervalt de aftrek helemaal. In 202383,33% en in 2024 80%.

Redenen om je hypotheek niet af te lossen

1. Als je geen buffer meer hebt

Als je je geld gebruikt om je hypotheek af te lossen kun je dit niet ergens anders aan besteden. Los dus alleen af met geld dat je over hebt en zorg dat je altijd een buffer hebt.

2. Als je een (bank)spaarhypotheek hebt

Als je een (bank)spaarhypotheek hebt mag je sparen tegen de rente die je ook over je hypotheek betaalt. Dit spaargeld telt niet mee voor je vermogen in box 3, je betaalt hier dus geen belasting over in box 3. Als je aflost op deze hypotheek en de hypotheekschuld is vervolgens lager dan het spaarproduct, dan is het verschil belast als box 1 inkomen. Het is dus van groot belang om niet teveel af te lossen. Dit geldt meestal ook voor een hypotheek met een kapitaalverzekering eigen woning (KEW). Het is verstandig om in dit soort situaties contact op te nemen met je (hypotheek)adviseur.

3. Nadelige gevolgen toeslagen

Als je aflost op je hypotheek betaal je minder rente. Hierdoor krijg je minder hypotheekrenteaftrek, waardoor je inkomen hoger wordt. Dit kan gevolgen hebben voor je toeslagen. Je krijgt hierdoor mogelijk minder kinderopvangtoeslag of zorgtoeslag.

4. Je hebt andere leningen met een hoger rentepercentage

Als je andere leningen hebt met een hoger rentepercentage, kun je die beter eerst aflossen.

5. Meer aflossen dan boetevrij mag

Bij de meeste hypotheken kun je tot een bepaald percentage boetevrij aflossen. Als je meer wil aflossen betaal je hier dus een boete over.

6. Als je op een andere manier meer rendement behaalt

De hypotheekrente is nu erg laag. De kans is aanwezig dat je op een andere manier, bijvoorbeeld door te beleggen, meer rendement uit je geld haalt. Meer dan je aan hypotheekrente betaalt. Let wel op: beleggen brengt risico’s met zich mee.

Daarnaast zijn er nog enkele mogelijke nadelen aan het aflossen van je hypotheek, die alleen spelen als je je woning wilt verkopen en een nieuwe woning wil kopen.

  • Door af te lossen kun je het overgangsrecht verliezen. Als je een aflossingsvrije hypotheek hebt (afgesloten voor 31 december 2012) heb je recht op hypotheekrenteaftrek. Na 31 december 2012 heb je alleen recht op hypotheekrenteaftrek met een annuïtaire of lineaire hypotheek. Als je nu je aflossingsvrije hypotheek aflost en later je hypotheek wil verhogen voor een nieuwe woning of verbouwing, moet je misschien een annuïtaire of lineaire hypotheek afsluiten om hypotheekrenteaftrek te behouden.
  • Als je aflost op je hypotheek heb je een hogere overwaarde als je je woning verkoopt. Als je vervolgens een nieuwe woning koopt moet je de overwaarde gebruiken voor de aankoop om hypotheekrenteaftrek te behouden.

Heb je hier nog vragen over, neem dancontactmet ons op.

Martijn Vermunt
Partner
[email protected]

De voor- en nadelen van aflossen op je hypotheek (2024)

FAQs

De voor- en nadelen van aflossen op je hypotheek? ›

Nadelen aflossen

Los nooit af met geld waarvan je verwacht dat je dit mogelijk op korte termijn nodig hebt. Als je aflost, betaalt je minder hypotheekrente. Dit betekent dus ook dat je minder rente kunt aftrekken. Omdat je minder aftrekt in box 1, wordt jouw belastbare inkomen hoger.

Wat is het nadeel van hypotheek aflossen? ›

Nadelen aflossen

Los nooit af met geld waarvan je verwacht dat je dit mogelijk op korte termijn nodig hebt. Als je aflost, betaalt je minder hypotheekrente. Dit betekent dus ook dat je minder rente kunt aftrekken. Omdat je minder aftrekt in box 1, wordt jouw belastbare inkomen hoger.

Is het gunstig om je hele hypotheek af te lossen? ›

Extra aflossen op je hypotheek is bijna altijd voordelig. De renteaftrek is altijd lager dan de hypotheekrente die je betaalt. Heb je meer dan €57.000 (2024) aan spaargeld, beleggingen of ander box 3-vermogen? Dan komt daar nog een extra voordeel bij.

Is volledig aflossen hypotheek verstandig? ›

Door de afbouw van Wet Hillen zeggen sommige mensen dat versneld aflossen minder aantrekkelijk wordt en dat het slim is om een deel van je hypotheekschuld te behouden. Maar het volledig aflossen van je hypotheek is in bijna alle gevallen voordeliger dan een stuk hypotheek behouden.

Wat scheelt 10.000 euro aflossen? ›

Als je nu 10.000 euro aflost, dan betaal je per jaar 500 euro minder rente. Dat scheelt per maand 41,66 euro. Wanneer je 41,66 euro per maand spaart, duurt het 20 jaar voor je die 10.000 euro weer bij elkaar hebt. De kans is groot dat je huis in die periode meer toeneemt in waarde.

Is het slim om je huis af te lossen? ›

Een kleine hypotheek aflossen loont bijna altijd. Zeker wanneer de hypotheekrente lager is dan het eigenwoningforfait. Je profiteert dan namelijk niet meer van de hypotheekrenteaftrek. Bij eigen vermogen boven de vrijstellingsgrens in box 3 kan extra aflossen een positief effect hebben op de vermogensrendementsheffing.

Wat als je huis na 30 jaar niet is afgelost? ›

Vaak 30 jaar. Maar na afloop wordt de hypotheek niet vanzelf afgelost. Kun je niet aflossen met spaargeld of met de uitkering uit een polis? Dan moet je de hypotheek opnieuw afsluiten.

Is het goed om hypotheekvrij te zijn? ›

Als u van plan bent om in uw huidige huis te blijven tijdens uw pensioen, kan het schrappen van maandelijkse betalingen een goede zet zijn . Echter, voor sommige huiseigenaren kan het, gezien hun financiële situatie en doelen, verstandig zijn om zich op andere prioriteiten te richten terwijl ze hun hypotheek afbetalen.

Wat is beter, hypotheek aflossen of beleggen? ›

Het aflossen van je hypotheek is in principe altijd een goede keuze. Het aflossen van schulden is namelijk nooit slecht. Bedenk wel dat je geld dan definitief 'vast' zit in je huis. Bij beleggen is het verwachte rendement op lange termijn een stuk hoger dan de huidige spaarrente en de gemiddelde hypotheekrente.

Is een afbetaald huis eigen vermogen? ›

Je eigen woonhuis (dus geen tweede huis of vakantiehuis) wordt door de Belastingdienst NIET gezien als vermogen. Ondanks dat mensen dat massaal denken, betaal je dus géén vermogensbelasting over het vermogen in je huis. Oftewel: het deel dat je afgelost hebt.

Is het verstandig om een ​​hypotheek af te lossen? ›

Het vervroegd afbetalen van uw hypotheek kan u op de lange termijn veel geld besparen . Zelfs een kleine extra maandelijkse betaling kan u in staat stellen om eerder eigenaar te worden van uw huis. Zorg ervoor dat u een noodfonds hebt voordat u uw geld aan uw lening besteedt.

Wat zijn de nadelen van een hypotheekvrij huis? ›

Een nadeel van hypotheekvrij leven, is dat het geld uiteindelijk vastzit in de stenen. Je kunt geen deel van het geld vrijmaken of inzetten voor een ander doel. Het geld komt pas weer vrij als het huis verkocht wordt.

Wat gebeurt er als je je hypotheek hebt afgelost? ›

Als je hypotheek afbetaald is, heb je geen schuld op je woning meer openstaan. De woning is nu volledig van jou. Oftewel: de volledige waarde van je huis is overwaarde. Ook betaal je geen maandlasten meer voor je hypotheek.

Hoeveel belasting betaal je als je huis is afbetaald? ›

Wie nu al een volledig afgeloste hypotheek heeft, krijgt dit jaar nog een vrijstelling van 83,34 procent van het saldo van het eigenwoningforfait en eventuele hypotheekrenteaftrek. Dit betekent dat je dan 16,66 procent van het eigenwoningforfait moet opgeven en daarover belasting moet betalen.

Top Articles
How Much Do Doctors Make Around the World?
Should You Text a Guy If He Hasn’t Replied? Expert Advice
Public Opinion Obituaries Chambersburg Pa
Enrique Espinosa Melendez Obituary
Odawa Hypixel
30 Insanely Useful Websites You Probably Don't Know About
Unitedhealthcare Hwp
Displays settings on Mac
Ou Class Nav
Top Hat Trailer Wiring Diagram
Slmd Skincare Appointment
Where does insurance expense go in accounting?
All Buttons In Blox Fruits
Cbs Trade Value Chart Fantasy Football
Burn Ban Map Oklahoma
I Touch and Day Spa II
50 Shades Darker Movie 123Movies
Q33 Bus Schedule Pdf
Aldi Süd Prospekt ᐅ Aktuelle Angebote online blättern
Skyward Login Jennings County
Roll Out Gutter Extensions Lowe's
Noaa Ilx
Isaidup
Litter Robot 3 RED SOLID LIGHT
Which Sentence is Punctuated Correctly?
Gina Wilson Angle Addition Postulate
Sienna
1145 Barnett Drive
Annapolis Md Craigslist
The Creator Showtimes Near Baxter Avenue Theatres
Elanco Rebates.com 2022
Perry Inhofe Mansion
Elanco Rebates.com 2022
After Transmigrating, The Fat Wife Made A Comeback! Chapter 2209 – Chapter 2209: Love at First Sight - Novel Cool
Workboy Kennel
Dumb Money, la recensione: Paul Dano e quel film biografico sul caso GameStop
Does Iherb Accept Ebt
Austin Automotive Buda
Pokemon Reborn Locations
2020 Can-Am DS 90 X Vs 2020 Honda TRX90X: By the Numbers
Stranahan Theater Dress Code
Www Craigslist Com Atlanta Ga
Centimeters to Feet conversion: cm to ft calculator
Avance Primary Care Morrisville
Chubbs Canton Il
Sherwin Source Intranet
Vci Classified Paducah
Hughie Francis Foley – Marinermath
Kushfly Promo Code
Understanding & Applying Carroll's Pyramid of Corporate Social Responsibility
Zom 100 Mbti
OSF OnCall Urgent Care treats minor illnesses and injuries
Latest Posts
Article information

Author: Arline Emard IV

Last Updated:

Views: 6027

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arline Emard IV

Birthday: 1996-07-10

Address: 8912 Hintz Shore, West Louie, AZ 69363-0747

Phone: +13454700762376

Job: Administration Technician

Hobby: Paintball, Horseback riding, Cycling, Running, Macrame, Playing musical instruments, Soapmaking

Introduction: My name is Arline Emard IV, I am a cheerful, gorgeous, colorful, joyous, excited, super, inquisitive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.