Vilka är de 5 säkraste investeringarna? (2024)

Säkra investeringsformer i Sverige

1. Bostadsrätt

En bostadsrätt är en form av mellanting mellan ett hus och en hyreslägenhet. Du äger rätten till din bostad. Bostadsrätter är vanligai de större tätorterna i Sverige,och eftersom bostadsbristen är så omfattande i just tätorterna har dessa typer av fastigheter haft en mycket stor värdeökning på senare år. Och när det handlar om investering är detta en investeringsform som har blivit mycket populär. Många personer ser det som ett plus att de kan leva och bo i sin investering. Att köpa en bostadsrätt och leva i den i många år framåt för att sedan kunna sälja och göra en stor vinst, är för många den perfekta investeringen.

Är bostadsrätter en säker investering?

Ja, det är självklart inte möjligt att svara på om bostadsmarknaden kommer att uppleva en tillbakagång i framtiden,men ingenting tyder på detta.

2. Fonder

Att investera i fonder har blivit allt mer populärt. En fond är en portfolio som samlar flera olika aktier. Det kan exempel vara en mixfond. Precis som namnet antyder handlar det om en fond med en mix av olika aktier. Men det finns också fonder som specialiserar sig på ett visst område såsom gröna bilar. Alla aktier i fonden är då från företag som producerar el-bilar exempelvis.

Är fonder en säker investering?

Ja, man kan säga att fonder är en säkrare investering än exempelvis aktier. Varför? Eftersom en fond består av flera olika aktier, från flera olika typer av bolag eller från bolag inom samma bransch så är det inte troligt att alla bolag kommer att gå dåligt samtidigt. Det betyder att det ska ske extrema saker på aktiemarknaden för att din investering ska påverkas nämnvärt. Med det sagt ska man veta att alla investeringar är som att spela tärning, man vet aldrig vad som kan hända, och därför bör man aldrig investera mer än man har råd att förlora.

3. Köpa hus

Att köpa hus är i princip samma sak som att köpa en bostadsrätt och fungerar i princip på samma sätt. Ett hus är även en investeringsform som du kan bo i. Det är attraktiv för många eftersom det är en praktisk investering. Om du investerar i aktier, måste du ändå ha en bostad. Men med ett hus som investering behöver du inte spara så mycket mer pengar vid sidan om – det vill säga att det kräver att du är relativt säker på att ditt hus kommer att stiga i värde. Annars kan det ju bli en dålig affär.

Är det en bra investering att köpa ett hus?

Både ja och nej. Det beror helt enkelt på var och vilket typ av hus du har tänkt dig att köpa. Om du har tur köper du ett billigt hus i ett område som inte är särskilt populärt just nu. Du renoverar huset och bor i det i många år. När det är dags att sälja har området, som huset ligger i, blivit jättepopulärt och huspriserna har därför skjutit i höjden. Då gör du förmodligen en jättestor vinst på ditt hus.

Men det kan även gå åt andra hållet. Ett område som är populärt i dag, kan efter några år bli nedgånget och då kan priserna på husen i området sjunka. Har du då tagit ett stort lån på ditt hus, kan det bli en förlustaffär den dagen du ska sälja.

4. Aktier

Aktier är en av de vanligaste formerna för investering och för att spara pengar i Sverige. Man kan säga att köpa ett hus eller en bostadsrätt låser fast dina pengar på ett annat sätt än när du sparar i fonder och aktier. Dina fonder såväl som dina aktier, kan alltid säljas. Du kan helt enkelt alltid ta ut dina pengar, om du skulle behöva dem.

Är det bra att investera i aktier?

Ja, om man tittar på aktiemarknaden helt generellt så stiger den för varje år. Visst finns det en del aktier som går ner. Det kan handla om olika branscher som går dåligt eller specifika bolag som styrs och leds på gammalmodigt vis. Det gör att produkterna inte blir uppdaterade och försäljningen sjunker, vilket resulterar i att aktierna blir mindre värda. Men om du läser nyheter och följer världspolitiken något så när, bör du inte ha några problem med att klura ut vilka aktier, eller bolag, du bör investera dina pengar i på aktiemarknaden.

5. Tomt

Sist men inte minst ska vi ta upp lite kring att investera i en tomt. Man kan säga att en tomt kan ge en bra avkastning om du köper en tomt som blir värdefull i framtiden. Det kan exempelvis vara om kommunen ska bygga en väg på din tomt eller om det ska bli till ett bostadsområde.

Bör man investera pengar i en tomt?

Ja, det kan i själva verket vara en bra idé. Men gör rätt för dig och kontakta den kommun som tomten tillhör och hör dig för om detaljplaner och framtidsutsikter i området runt tomten. Din avkastning blir inte högre om du i framtiden inte kan sälja tomten till ett högre pris än det du själv har betalat för tomten.

Hur gör man för att komma i gång?

Om du ska börja investera bör du tänka på lite olika saker. Det kan finnas några praktiska saker du borde ordna innan du kan komma i gång. Nedan följer en generell checklista till dig som ska börja investera:

  1. Gör en budget, för att se hur mycket du kan investera eller spara per månad
  2. Titta närmare på vilken typ av investerings- eller sparform som passar dig, beroende på vilken avkastning du villa ha för dina pengar.
  3. Kontakta din bank för att öppna sparkonto/aktiekonto/fondkonto
  4. Kontakta en fastighetsbyrå (endast om du ska investera i bostadsrätt, hus eller tomt)
  5. Gör din investering
Vilka är de 5 säkraste investeringarna? (2024)
Top Articles
Military Leaders Urge Congress to Pass Timely 2025 Defense Budget
The Impact of Medical Coding on the Revenue Cycle: A comprehensive analysis
English Bulldog Puppies For Sale Under 1000 In Florida
Katie Pavlich Bikini Photos
Gamevault Agent
Pieology Nutrition Calculator Mobile
Hocus Pocus Showtimes Near Harkins Theatres Yuma Palms 14
Hendersonville (Tennessee) – Travel guide at Wikivoyage
Compare the Samsung Galaxy S24 - 256GB - Cobalt Violet vs Apple iPhone 16 Pro - 128GB - Desert Titanium | AT&T
Vardis Olive Garden (Georgioupolis, Kreta) ✈️ inkl. Flug buchen
Craigslist Dog Kennels For Sale
Things To Do In Atlanta Tomorrow Night
Non Sequitur
Crossword Nexus Solver
How To Cut Eelgrass Grounded
Pac Man Deviantart
Alexander Funeral Home Gallatin Obituaries
Energy Healing Conference Utah
Geometry Review Quiz 5 Answer Key
Hobby Stores Near Me Now
Icivics The Electoral Process Answer Key
Allybearloves
Bible Gateway passage: Revelation 3 - New Living Translation
Yisd Home Access Center
Pearson Correlation Coefficient
Home
Shadbase Get Out Of Jail
Gina Wilson Angle Addition Postulate
Celina Powell Lil Meech Video: A Controversial Encounter Shakes Social Media - Video Reddit Trend
Walmart Pharmacy Near Me Open
Marquette Gas Prices
A Christmas Horse - Alison Senxation
Ou Football Brainiacs
Access a Shared Resource | Computing for Arts + Sciences
Vera Bradley Factory Outlet Sunbury Products
Pixel Combat Unblocked
Movies - EPIC Theatres
Cvs Sport Physicals
Mercedes W204 Belt Diagram
Mia Malkova Bio, Net Worth, Age & More - Magzica
'Conan Exiles' 3.0 Guide: How To Unlock Spells And Sorcery
Teenbeautyfitness
Where Can I Cash A Huntington National Bank Check
Topos De Bolos Engraçados
Sand Castle Parents Guide
Gregory (Five Nights at Freddy's)
Grand Valley State University Library Hours
Hello – Cornerstone Chapel
Stoughton Commuter Rail Schedule
Nfsd Web Portal
Selly Medaline
Latest Posts
Article information

Author: Tuan Roob DDS

Last Updated:

Views: 6701

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tuan Roob DDS

Birthday: 1999-11-20

Address: Suite 592 642 Pfannerstill Island, South Keila, LA 74970-3076

Phone: +9617721773649

Job: Marketing Producer

Hobby: Skydiving, Flag Football, Knitting, Running, Lego building, Hunting, Juggling

Introduction: My name is Tuan Roob DDS, I am a friendly, good, energetic, faithful, fantastic, gentle, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.