Trulli: uniek Zuid-Italiaans werelderfgoed in Alberobello (2024)

De vallei tussen Bari en de plaats Brindisi in Zuid-Italië wordt de Valle d’Itria genoemd. Deze vallei is ook wel ‘het land van de trullo (trulli in het meervoud). Dit gebied staat bekend om de bijzonder uitziende witte huisjes met een puntdak. Het lijken een soort iglo’s, maar dan toch anders. Wie in het zuiden van Italië op vakantie gaat, bijvoorbeeld in de omgeving van Bari, mag deze bijzondere huisjes niet missen. Met name in het stadje Alberobello vind je de mooiste trulli, dat in zijn geheel is opgenomen als werelderfgoed door Unesco. En wist je dat je ook in deze unieke trulli kunt overnachten? Zet dat maar op je bucketlist!

Wat zijn trulli?

Trulli zijn huisjes van witte, op elkaar gestapelde stenen met een puntdak. Ze zijn typisch voor de regio rondom Bari in het zuiden van Italië. Kenmerkend zijn de grijze puntdaken, die soms ook worden voorzien van symbolen uit het Christendom of met een zogenaamde ‘magische’ betekenis.

Er zijn diverse verhalen over het ontstaan van de trulli. Eén van de verhalen is dat deze oorspronkelijke boerenwoningen werden gebouwd om de belasting te ontduiken. Het zou immers geen huis zijn, maar slechts een berg stenen. Een trullo bouw je namelijk zonder cement en kan in principe snel weer worden afgebroken. Al sinds het jaar 1500 werden er trulli gebouwd. Tegenwoordig zijn ze wel verstevigd zodat ze er nog heel lang kunnen blijven bestaan. En dat is maar goed ook, want deze bijzondere Italiaanse huisjes zijn inmiddels werelderfgoed.

In het zuiden van Italië kan het behoorlijk warm worden. Daarom hebben de stenen ook een witte kleur, die het zonlicht kunnen weerkaatsen. Dankzij de dikke muren blijft het aangenaam koel in een trullo, wat natuurlijk ideaal is tijdens de warme zomermaanden.

Trulli: uniek Zuid-Italiaans werelderfgoed in Alberobello (1)

Trulli: uniek Zuid-Italiaans werelderfgoed in Alberobello (2)

Alberobello: Zuid-Italiaans werelderfgoed

De meeste trulli vind je dus in de plaats Alberobello. Dit stadje ligt in het hart van de Valle dei Trulli en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Hier bevinden zich zo’n 1.500 trulli. Nergens anders zijn zoveel van deze bijzondere witte huisjes te vinden, waardoor Alberobello automatisch de trulli-hoofdstad van Italië is. Alberobello is, in tegenstelling tot andere rustige, romantische plaatsen in Puglia wel degelijk toeristisch.

Alberobello is vrij klein. Je kunt er te voet doorheen en hebt binnen een uurtje het stadje gezien. Het is heerlijk om op een zonnige dag door Alberobello te struinen, al is het wel slim om het hoogseizoen te vermijden. Dat kan het hier behoorlijk druk zijn (denk aan de weken tijdens de zomervakanties in juli en augustus). Of ga ’s morgens vroeg, dan is de kans ook vrij groot dat je nauwelijks andere mensen tegenkomt.

In een aantal trulli zijn winkeltjes gevestigd en die willen jou natuurlijk naar binnen trekken om ’trullaria’ te kopen. Souvenirs in de vorm van deze witte huisjes zijn er in overvloed. Restaurantjes zijn er ook volop, en net als in de rest van Italië zit je eigenlijk overal wel goed.

Sant’Antonio Alberobello: de trulli-kerk

Tussen al die huisjes en souvenirwinkeltjes staat ook een bijzondere kerk: Sant’Antonio Alberobello oftewel de trulli-kerk. Het is tevens de enige trulli-kerk ter wereld. Ook Sant’Antonio Alberobello is gebouwd met dezelfde witte stenen en grijze puntdaken, net als de huisjes, al is de vorm wel iets afwijkend. Als er geen mis bezig is, dan zou ik zeker even binnen gaan kijken.

Trulli: uniek Zuid-Italiaans werelderfgoed in Alberobello (4)

Trulli: uniek Zuid-Italiaans werelderfgoed in Alberobello (5)

Trulli: uniek Zuid-Italiaans werelderfgoed in Alberobello (7)

Maak een roadtrip door Valle d’Itria

Wanneer je de trulli in Alberobello hebt gezien, dan is het daarna tijd om de omgeving te ontdekken. Tijd voor een toffe Zuid-Italiaanse roadtrip door de Valle d’Itria. En eigenlijk moet je dat echt op zijn Italiaans doen: in een oude oldtimer bijvoorbeeld, of in een cabrio!

huurauto’s in Zuid-Italië boek je het beste via Sunny Cars (100 procent verzekerd!)

Tijdens een roadtrip door Valle d’Itria kom je nog veel meer trulli tegen. Naar schatting staan er ruim tienduizend van dit soort huisjes in de Itria-vallei.

De regio investeert veel in het opkomende toerisme. Zo is er een speciaal fietspad aangelegd dat door de Valle d’Itria loopt. Het schijnt het op twee na langste fietspad van Europa te zijn. Dit is op zich bijzonder aangezien de Italianen zelf niet fietsen. Het geeft wel aan dat men veel verwacht van het toenemende toerisme in deze regio. Er zijn momenteel al volop activiteiten voor de toeristen te vinden, maar alles staat nog in de kinderschoenen. Er is zeker nog geen sprake van massatoerisme, op gezellige drukte in Alberobello na dan, want dat stadje weten inmiddels een hoop mensen wel te vinden.

Overnachten in een trullo

Voor wie van rust, stilte, romantiek en natuur houdt, is het ook leuk om zelf een trullo te huren om te overnachten. Dat kun je doen in Alberobello, maar veel leuker nog is om dat te doen op een mooie plek in de Valle d’Itria. Op allerlei bijzondere plaatsen zijn deze huisjes te huur.

Er zijn diverse mogelijkheden om een trullo gedurende een periode te huren. Je kunt er eentje huren met met meerdere slaapkamers, voor bijvoorbeeld een week. Je krijgt er ook direct een landgoed van 1.3000 m2 met olijf- en kersenbomen bij. Een paar hele goede tips om te overnachten in een trullo zijn:

Trulli: uniek Zuid-Italiaans werelderfgoed in Alberobello (8)

Trulli: uniek Zuid-Italiaans werelderfgoed in Alberobello (9)

Trulli: uniek Zuid-Italiaans werelderfgoed in Alberobello (10)

Op vakantie naar Zuid-Italië

Heb jij inmiddels zin om een vakantie naar Zuid-Italië? Wil je deze trulli zien en er misschien wel overnachten? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen om je reis te boeken.

Boek je reis

  • Goedkope vliegtickets naar Bari boek je via TIX.nl of rechtstreeks via Transavia.
  • Bekijk alle hotels in Valle d'Itria via Booking.com. Een super goede hoteltip is Trullo Sant'Angelo op een topplek.
  • Goede huurauto's (100 procent verzekerd) boek je via Sunny Cars.
  • Overnachten op kleinschalige plekken in Zuid-Italië boek je via Eliza Was Here.
  • En ook TUI heeft hele mooie aanbiedingen voor vakanties in heel Puglia.

De beste tips voor zomer in de Wildkogel-Arena met het gezin De 5 leukste dingen om te doen in Pietermaai op Curaçao

Trulli: uniek Zuid-Italiaans werelderfgoed in Alberobello (11)

Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Trulli: uniek Zuid-Italiaans werelderfgoed in Alberobello (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Madonna Wisozk

Last Updated:

Views: 6126

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Madonna Wisozk

Birthday: 2001-02-23

Address: 656 Gerhold Summit, Sidneyberg, FL 78179-2512

Phone: +6742282696652

Job: Customer Banking Liaison

Hobby: Flower arranging, Yo-yoing, Tai chi, Rowing, Macrame, Urban exploration, Knife making

Introduction: My name is Madonna Wisozk, I am a attractive, healthy, thoughtful, faithful, open, vivacious, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.