Trulli huisjes in Puglia: Tips voor Alberobello + Slapen in trullo! (2024)

Geschreven door Sam Van den Haute alias CheckOutSam - Laatst bijgewerkt op 19 oktober, 2022

5/5 - (1 stemmen)

Trulli huisjes in Puglia: Tips voor Alberobello + Slapen in trullo! (1)

Wat zul je lezen in deze blog?

De trulli van Alberobello

De trulli (trullo in enkelvoud) zijn feeërieke, witte huisjes met een kegelvormig dak en vaak ook versierd met godsdienstige of zelfs magische symbolen en letters. Je vindt ze her en der verspreid in het zuiden van Italië en dan vooral in Puglia, in de Valle d’Itria.

De onbetwiste hoofdstad van de trulli huisjes is Alberobello. Deze stad ligt op een klein uurtje rijden met de auto vanaf Bari. Van hieruit kun je trouwens makkelijk een (dag)excursie maken naar dit plekje, maar voor een relaxte vakantie op eigen tempo raad ik nog altijd aan om een auto te huren vanaf Bari. Zo ontdek je de trulli in Alberobello op je eigen tempo, maar ook andere bezienswaardigheden van Puglia die echt de moeite waard zijn.

Dit stadje is bezaaid met meer dan duizend van deze kegelvormige huisjes die langs smalle, op-en-neergaande straatjes tegen elkaar zijn opgebouwd.
De drukste weggetjes zijn vrolijk versierd met kleurrijke bloemen en souvenirs, terwijl de ontelbare zijweggetjes er vaak wat grauwer uitzien door al dat wit en grijs. Toch raad ik aan om ook daar even door te verdwalen, want hoe verder je afdwaalt van de hoofdstraat, hoe meer je dit plekje voor jezelf krijgt!

Trulli huisjes in Puglia: Tips voor Alberobello + Slapen in trullo! (2)

Alberobello is drukbezocht, want het is echt de moeite waard!

Trulli huisjes in Puglia: Tips voor Alberobello + Slapen in trullo! (3)

De souvenirwinkeltjes zijn om ter kleurijkst aangekleed!

Trulli huisjes in Puglia: Tips voor Alberobello + Slapen in trullo! (4)

Soms is het hier echt over de koppen lopen. Het is dan ook erg mooi!

Wat zeker zien en doen in Alberobello?

Dé bezienswaardigheden van Alberobello zijn natuurlijk de trulli. Je komt dan ook naar dit stadje om deze prachtige bouwsels te aanschouwen! Ik raad vooral aan om op ontdekkingstocht te gaan en misschien wel opzettelijk te verdwalen. De meest afgelegen straatjes zijn vaak ook waar je het meest authentieke stukje Puglia tegenkomt!

Vooraleer je je een weg baant door het doolhof versierd met felle bloemetjes en kleurrijke souvenirs, raad ik wel aan om de schoonheid van dit dorpje te bezichtigen vanuit het indrukwekkende panorama ‘Belvedere Balconata Terazza Balcone di Santa Lucia‘. Eigenlijk kan je dit punt niet missen, aangezien het aan de ingang van de wijk Rione Monti ligt: het bekendste stadsdeel van Alberobello.

De meeste trulli zijn hier in erg goede staat en omgetoverd tot een restaurant of souvenirwinkeltje. Vaak zijn dat overpriced tourist traps, maar soms vind je er ook echt enkele leuke aandenkens. Bovendien stellen veel van deze zaken ook hun dakterrassen (gratis!) ter beschikking aan fotonemende bezoekers. En van hieruit krijg je natuurlijk de mooiste panorama’s over de ronde daken van Alberobello!

Is het hier echt over de koppen lopen? Ga dan naar Aia Piccola aan de overkant. Dit wijkje is iets minder kleurrijk, maar wel veel authentieker!

Maak in ieder geval ook even een stop bij de imposanteSint-Antonius van Paduakerk. Dit is de enige ’trullokerk’ ter wereld (!) en die moet je dan ook gezien hebben. Als je binnen piept, kun je ook duidelijk zien hoe zo’n bouwwerk eigenlijk werd opgebouwd, want de twee rondvormige torentjes zijn van binnenuit erg goed zichtbaar.
Wil je daar wat meer over te weten komen? Dan vertelt het Museo del Territorio Casa Pezzolla je precies hoe de trulli van Puglia en andere lokale bouwwerken in de Valle d’Itria worden opgetrokken. En als je liever een inkijk krijgt in hoe mensen hier vroeger leefden, dan is Trullo Sovrano waar je heen moet.

Trulli huisjes in Puglia: Tips voor Alberobello + Slapen in trullo! (6)

De mooiste huisjes vind je vaak eerder toevallig.

Trulli huisjes in Puglia: Tips voor Alberobello + Slapen in trullo! (7)

De Sint-Antonius van Paduakerk.

Beetje geschiedenis over de trulli

Eigenlijk weet men niet goed hoe of waarom de trulli ooit zijn ontstaan, maar er zijn wel enkele (grappige) theorieën. Vooral de populairste is er eentje die ik graag met jullie deel!

Omdat mensen in deze regio een erg hoge eigendomsbelasting betaalden, bouwden zij kleine huisjes van droog metselwerk. Wanneer duidelijk werd dat belastingontvangers in de omgeving waren, werden de trulli snel terug met de grond gelijk gemaakt.
Zo zie je maar… Mensen zijn altijd op zoek naar een manier om minder te betalen aan vadertje staat!

De trulli van Alberobello zouden rond 1704 gebouwd zijn temidden van een groot bos. Vandaar ook de naam Arbore Bello, oftewel ‘mooie boom’. De bouwsels waren vooral landelijk, aangezien ze niet uit verschillende verdiepingen kunnen bestaan en heel erg dikke muren hebben. Daardoor werden ze niet alleen gebruik als woonst, maar ook als opslagplaats of zelfs stallen voor de dieren. Meestal waren er twee tot wel vijf trulli die in een cluster bij elkaar werden gebouwd. Elke ruimte had dan zijn eigen functie.

De feeërieke huisjes waren populair tot in de jaren twintig van de twintigste eeuw, maar daarna werden er eigenlijk nog maar zelden nieuwe gebouwd. Tegenwoordig zijn ze vooral gegeerd door toeristen, alhoewel er in bepaalde gebieden nog steeds locals in de trulli wonen. Zeker als je ook wat verder gaat dan alleen de drukstbezochte straatjes in Alberobello, zul je dat opmerken.

Nu zijn de trulli in Italië trouwens niet meer op dezelfde manier gebouwd als vele jaren geleden. Waar vroeger droog metselwerk werd gebruikt, zijn de huisjes nu wel veel steviger. En dat moet natuurlijk ook, als je zo veel toeristen over de vloer krijgt! Heel veel van deze magische hutjes zijn dan ook stevig gerestaureerd. En dat renoveren is niet bepaald goedkoop. In 2009 kostte het opknappen van een kegelvormig dak gemiddeld zo’n €15.000!

Trulli huisjes in Puglia: Tips voor Alberobello + Slapen in trullo! (8)

Op het platteland vind je af en toe nog een verlaten trullo.

10x Overnachten in een trulli (B&B, hotels, …)

De beste manier om Alberobello te bezoeken is door te overnachten in zo’n trulli in Puglia. Zo ontkom je ’s morgens en ’s avonds niet alleen aan de grote aantallen toeristen, maar kun je ook heerlijk ontwaken met fantastische uitzichten vanuit deze originele accommodatie.

Natuurlijk zijn er ook in de omgeving van Alberobello leuke mogelijkheden om in een trullo te slapen. Ik zocht alvast de tien leukste mogelijkheden voor jou uit!

Trulli huisjes in Puglia: Tips voor Alberobello + Slapen in trullo! (9)

Wil je slapen in de trulli huisjes van Puglia? Ik zocht de tien leukste adresjes voor je uit!

1. Trulli Holiday Albergo Diffuso hotel

Het Trulli Holiday Albergo Diffuso hotel situeert zich in hartje Alberobello. Een goede ligging, want daar vind je de meeste trulli huisjes van Italië. Overal waar je wandelt, kun je ze dan ook bewonderen.

De ligging is zeker niet het enige pluspunt. Je huurt er namelijk een sfeervolle trullo die voorzien is van een heerlijk bed en een eigen badkamer. Sommige hebben zelfs een woonruimte en een kitchenette. Daarnaast is het ontbijt erg uitgebreid en zijn er tal van wellnessfaciliteiten. Een verblijf in dit luxury trulli hotel in Puglia vergeet je dus nooit meer!

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Trulli huisjes in Puglia: Tips voor Alberobello + Slapen in trullo! (10) Trulli huisjes in Puglia: Tips voor Alberobello + Slapen in trullo! (11)

2. Leonardo Trulli Resort

Een overnachting in het Leonardo Trulli Resort is pure verwennerij. Want er zijn speciale kamers die voorzien zijn van een bubbelbad. Bovendien kun je je er laten masseren en zijn er verschillende zwembaden. Dit is dan ook één van de beste trulli in Puglia om te huren. Zeker als je graag in de watten gelegd wordt!

Er worden ook hele leuke activiteiten georganiseerd. Kooklessen, fietstochten, wandelingen, noem maar op. Als je verblijft in deze trulli B&B, geniet je dus van een heel afwisselende vakantie. Daarnaast is het ontbijt voortreffelijk en liggen de bedden heerlijk.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Trulli huisjes in Puglia: Tips voor Alberobello + Slapen in trullo! (12) Trulli huisjes in Puglia: Tips voor Alberobello + Slapen in trullo! (13) Trulli huisjes in Puglia: Tips voor Alberobello + Slapen in trullo! (14)

3. Trulli Holiday Deluxe & Wellness hotel

Wil jij tijdens je vakantie de trulli in Puglia ontdekken? Dan is het Holiday Deluxe & Wellness hotel een goede verblijfplaats. Want het is gelegen in het centrum van Alberobello. Op wandelafstand vind je dus veel van de trulli huisjes terug. De mooie St. Anthony kerk ligt er ook slechts zeshonderd meter vandaan. Die is in dezelfde bijzondere stijl gebouwd.

De trullo waarin je overnacht is voorzien van een bureau, een koelkast, een kluis, een eigen badkamer en een hot tub. Heb je zin om nog meer te relaxen? Dan kun je terecht in het wellnesscentrum. Laat je er heerlijk masseren of doe mee aan een yogales. Ook als je een auto in Italië huurt, is dit één van de beste trulli in Alberobello om in te overnachten. Er is namelijk gratis parking.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Trulli huisjes in Puglia: Tips voor Alberobello + Slapen in trullo! (15) Trulli huisjes in Puglia: Tips voor Alberobello + Slapen in trullo! (16)

4. B&B Trullo Santangelo

Santangelo is een trulli B&B gelegen op het platteland. Is jouw vakantiedoel voornamelijk om te ontstressen? Dan zit je hier goed. Met een heerlijk duikje in het zwembad en een blik op de mooie natuur, vergeet je al je zorgen. Iedere ochtend wordt ook een lekker ontbijt geserveerd onder de moerbeiboom.

Je mooie trullo is voorzien van extra lange bedden en een badkamer. Zin om eens iets anders te doen dan ontspannen? Geen probleem. In de buurt kun je duiken, paardrijden, kanovaren, windsurfen en meer. Dit is één van de beste trulli huisjes in Italië om in te verblijven samen met je partner. Want romantischer wordt het niet! Maar ook voor gezinnen is het een goed adresje. Voor de kleinste zijn er namelijk allerlei dvd’s, bordspellen en boeken voorzien. Er is zelfs kinderopvang.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Trulli huisjes in Puglia: Tips voor Alberobello + Slapen in trullo! (17) Trulli huisjes in Puglia: Tips voor Alberobello + Slapen in trullo! (18) Trulli huisjes in Puglia: Tips voor Alberobello + Slapen in trullo! (19)

5. La Cantina

La Cantina is zonder twijfel één van de beste trulli in Puglia om in te verblijven. Niet alleen door de goede ligging, maar ook door het sfeervolle interieur. De trullo die je hier huurt is voorzien van een eigen badkamer, een keuken en een woonruimte.

Vanuit deze accommodatie ontdek je makkelijk de mooiste trulli in Puglia. Als je zin hebt om een keer iets anders te doen, kun je een excursie boeken aan de balie. Stel er ook gerust al je vragen over de buurt. Het vriendelijk personeel doet niets liever dan je tips en advies geven!

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Trulli huisjes in Puglia: Tips voor Alberobello + Slapen in trullo! (20) Trulli huisjes in Puglia: Tips voor Alberobello + Slapen in trullo! (21)

6. Pension i Trulli del Fauno

Pension i Trulli del Fauno is een prachtig verblijf dat zich op minder dan twee kilometer van het centrum van Alberobello bevindt. Het fijne is dat je er geniet van veel rust zonder te ver van de trulli huisjes te vertoeven. De accommodatie is voorzien van een zwembad, een prachtige tuin en een patio.

Je kunt er een huisje huren dat plaatst biedt voor maar liefst 13 personen. Maar het is ook mogelijk om er een familiekamer, vierpersoonskamer of (superior) tweepersoonskamer te boeken. Wat ook je voorkeur draagt, dit is ongetwijfeld één van de beste trulli in Italië om in te slapen!

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Trulli huisjes in Puglia: Tips voor Alberobello + Slapen in trullo! (22) Trulli huisjes in Puglia: Tips voor Alberobello + Slapen in trullo! (23)

7. B&B La Rosa Dei Trulli

La Rosa Dei Trulli in Alberobello wordt omringd door een prachtig landschap. Vanop het zonneterras geniet je dus van een panoramisch uitzicht. De traditionele trulli die je hier boekt, zijn gerenoveerd. Maar hun authentiek karakter is daarbij bewaard gebleven. Daardoor zijn ze zowel comfortabel als gezellig.

Ieder huisje heeft een eetruimte, woonruimte, kitchenette en badkamer. De accommodatie is ook heel familievriendelijk. Zo zijn er voor de kinderen boeken, puzzels en dvd’s voorzien. Daarnaast is er buitenspeelgoed. Het is zelfs mogelijk om er een kinderwagen te huren.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Trulli huisjes in Puglia: Tips voor Alberobello + Slapen in trullo! (24) Trulli huisjes in Puglia: Tips voor Alberobello + Slapen in trullo! (25)

8. Pietraluce

Als je nood hebt om je terug te trekken op een rustig plaatsje is Pietraluce ideaal. Het ligt in het hart van een olijfgaard. Toch is het een goede uitvalsbasis als je de trulli in Italië wil bezoeken. Het centrum van Alberobello bevindt zich namelijk op slechts enkele kilometers afstand.

Bij Pietraluce krijg je een trullo met een eigen badkamer, een kitchenette en een zithoek. De trulli huisjes zijn ook allemaal geluidsdicht en afgestemd op families. Nabij de accommodatie ligt er een Aquapark waar je samen met de kids een frisse duik kunt nemen!

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Trulli huisjes in Puglia: Tips voor Alberobello + Slapen in trullo! (26) Trulli huisjes in Puglia: Tips voor Alberobello + Slapen in trullo! (27) Trulli huisjes in Puglia: Tips voor Alberobello + Slapen in trullo! (28)

9. Villa Trullo la perla di pietra

Wil je graag verblijven bij Belgen in Italië? Dan is Villa Trullo la perla di pietra interessant. Bénédicte en Luc zijn wel Franstalige Belgen. Maar het koppel helpt je ook graag verder in het Engels, Duits of Italiaans als je geen Frans spreekt.

Op dit plekje kun je een grote trullo villa huren die geschikt is voor het hele gezin. Het biedt plaats voor zeven mensen en is voorzien van drie slaapkamers. Als je wil genieten van privacy is dit één van de beste trulli in Puglia om te huren. Niet alleen de trullo, maar ook het zwembad en de patio is enkel voor jou. Deze accommodatie ligt op zes kilometer van Alberobello en op vijftien kilometer van de stranden. Vanuit hier kun je ook makkelijk Matera met de auto bezoeken. Het ligt op een kleine 66 km afstand.

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Trulli huisjes in Puglia: Tips voor Alberobello + Slapen in trullo! (29) Trulli huisjes in Puglia: Tips voor Alberobello + Slapen in trullo! (30)

10. B&B Sogni d’oro

Sogni d’oro is zonder twijfel één van de beste trulli huisjes in Puglia om in te overnachten. Want het is erg mooi en sfeervol ingericht. Alles is ook tot in de puntjes verzorgd. Huur je hier een trullo? Dan geniet je van veel comfort. Ze zijn namelijk allemaal voorzien van airconditioning, een patio, een eethoek en een zithoek. Sommige hebben ook een eigen badkamer met gratis toiletartikelen.

In deze B&B word je hartelijk ontvangen. En iedere ochtend in de watten gelegd met heerlijk ontbijt. Je hebt de keuze uit Italiaans, continentaal en vegetarisch. Wil je graag advies? Dan helpt de lieve gastvrouw je met een glimlach op het gezicht. Een andere troef is dat het op slechts 1,8 km van de Trullo-kerk van St. Anthony ligt, maar je er toch van rust geniet. Kortom, één van de beste trulli in Puglia om je vakantie te spenderen!

Prijzen en beschikbaarheid: Booking.com

Trulli huisjes in Puglia: Tips voor Alberobello + Slapen in trullo! (31) Trulli huisjes in Puglia: Tips voor Alberobello + Slapen in trullo! (32) Trulli huisjes in Puglia: Tips voor Alberobello + Slapen in trullo! (33)

Excursie naar de trulli van Puglia

Ben je niet van plan om een auto te huren in Puglia (wat ik trouwens echt wel aanraad)? Dan zul je ofwel beroep moeten doen op het openbaar vervoer, ofwel op een excursie. Persoonlijk zou ik dan voor dat laatste kiezen, omdat de busverbindingen naar Alberobello nogal beperkt zijn en je vooral heel lang onderweg bent…

Kijk voor mogelijkheden eens bij GetYourGuide. Op deze website vind je een groot aanbod aan tours die je naar de trulli van Puglia brengen, maar nog een voordeel is dat je bij hen ook altijd gratis mag annuleren tot 24 uur op voorhand. Verder vind ik het ook handig dat alle beoordelingen voor specifieke tours op één plaats staan en natuurlijk dat je de keuze hebt uit tientallen mogelijkheden.

Trulli huisjes in Puglia: Tips voor Alberobello + Slapen in trullo! (34)

Waar je ook voor kiest… geniet ervan! Deze stad is een pareltje!

Tijdens een rondreis door Apulië is er natuurlijk nog wel meer te zien dan enkel de betoverende trulli in Alberobello en de Valle d’Itria. Als je op zoek bent naar nog meer tips, dan raad ik aan om zeker ook mijn blogs met de mooiste plekjes en mooiste stranden van Puglia even door te spitten. En ook in de omgeving van Apulië liggen trouwens tal van unieke bezienswaardigheden. Als je op zoek bent naar nog meer betoverende dorpjes in Italië, dan raad ik aan om ook Basilicata te verkennen en dan met name naar de ‘grotstad’ Matera te reizen. Misschien wel de meest unieke stad die ik ooit zag!

Trulli huisjes in Puglia: Tips voor Alberobello + Slapen in trullo! (35)

Over de auteur

Sam Van den Haute reist al meer dan tien jaar lang de wereld rond. In deze reisgids / blog geeft hij waardevolle tips uit eigen ervaring om jou perfect voor te bereiden en inspireren op een prachtige reis. Dit doet hij vooral op eigen houtje, maar ook tientallen reisorganisaties, toeristische diensten en andere reisprofessionals vertrouw(d)en hem als een ware ‘travel guru’. Sam kan namelijk uit tien jaar ervaring putten als voltijds wereldreiziger, waarbij hij ondertussen alle continenten uitvoerig bezocht.

Sams tips voor reizigers werden tijdens het korte bestaan van deze blog al gedeeld op talrijke kanalen, waaronder Radio 2, NPO 3FM (Nederland), Metro, De Standaard (bijlage Media Planet), Steps, Goodbye reismagazine en heel wat andere platformen.

Omdat Sam tijdens Covid-19 zijn expertise over reizen natuurlijk niet meer kon delen, legde hij zich ook toe op product reviews en lijstjes met cadeau ideeën. Net zoals hij gedetailleerd op onderzoek gaat tijdens het reizen, voert hij sinds 2019 uitvoerig onderzoek uit om tot een waardevolle en eerlijke review of een lijstje vol originele geschenken te komen. Check Out Sam is intussen dan ook uitgegroeid tot een heus beoordelingsplatform dat gewaardeerd wordt door websites en magazines zoals Gezond.be of Computable.

Handige sites om je reis te plannen

Ben je een reisje aan het plannen? Dit zijn websites die ik zelf gebruik en sterk aanraad voor een zorgeloze vakantie:

✈️ Vluchten:
De beste deals vind ik altijd op Skyscanner doordat je eenvoudig op de goedkoopste maand kan filteren.

🛏️ Overnachtingen:
Het grootste aanbod hotels vind je op Booking.com. Door hun Genius korting kun je hoge kortingen krijgen!

🚗 Huurauto's:
Bij Sunny Cars of Tui Cars trek je op pad met een volledig verzekerde wagen met fantastische Nederlandse customer service. De goedkoopste autohuur vind ik altijd bij Discover Cars of Easy Terra. 👌 Reisverzekering:
Voor een kortlopende reisverzekering is Safety Wing de meest volledige én goedkoopste optie. 🅿️ Parking aan de luchthaven:
Wil je je wagen goedkoop maar veilig achterlaten bij de luchthaven? Vergelijk prijzen via Parkos en ParkCare. 🎫 Tours en excursies:
De excursies, tickets en rondleidingen van GetYourGuide zijn altijd van hoge kwaliteit, er is een groot aanbod en je mag altijd gratis annuleren tot 24 uur op voorhand.
Wil je graag meer tips om je reis zelf te plannen? Bekijk dan ook de pagina 'Hoe plan ik mijn reizen?'. Op deze pagina vertel ik iets uitgebreider over de websites en organisaties waar ik graag mee samenwerk om zo de beste deals te vinden.

5/5 - (1 stemmen)

Vond je dit een goed artikel? Geef je het dan 5 sterren? Bedankt!

50+ Tips voor Rome citytrip: Unieke travel tips: hotspots, hotels, eten, …

50+ Tips voor Florence: Insider tips voor citytrip naar Firenze

In dit artikel staan enkele affiliate links. Wanneer jij iets boekt bij deze reisorganisaties krijg ik een kleine commissie op de boeking. Jij betaalt daarvoor niets extra. Je kan het dus zien als een manier om deze blog te steunen als je er iets aan hebt gehad. Ik gebruik deze reisorganisaties zelf ook, en ik zal alleen reismaatschappijen aanraden waar ik zelf heel tevreden over ben.
Trulli huisjes in Puglia: Tips voor Alberobello + Slapen in trullo! (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Zonia Mosciski DO

Last Updated:

Views: 6132

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Zonia Mosciski DO

Birthday: 1996-05-16

Address: Suite 228 919 Deana Ford, Lake Meridithberg, NE 60017-4257

Phone: +2613987384138

Job: Chief Retail Officer

Hobby: Tai chi, Dowsing, Poi, Letterboxing, Watching movies, Video gaming, Singing

Introduction: My name is Zonia Mosciski DO, I am a enchanting, joyous, lovely, successful, hilarious, tender, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.