NT2 op school: Nederlands als tweede taal aanleren in het basisonderwijs (2024)

NT2 op school: Nederlands als tweede taal aanleren in het basisonderwijs

Elke leraar krijgt er wel eens mee te maken; NT2-leerlingen. Kinderen die Nederlands niet als eerste taal hebben. Nederlands als tweede taal (NT2) is een ontzettend belangrijk vak voor anderstaligen. Om mee te kunnen komen in het reguliere lesaanbod, dat behoorlijk talig is, zal een NT2-leerling de taal moeten leren. Maar hoe pas je het taalaanbod in de groep aan zodat alle leerlingen kunnen aansluiten en de NT2-leerling niet afhaakt? En wat kunnen ouders thuis doen om met hun kinderen te oefenen?

NT2 in schakelklassen

NT2 aan kinderen vindt over het algemeen plaats in zogenaamde schakelklassen. In een schakelklas krijgen kinderen met een taalachterstand intensief taalonderwijs. Een schakelklas is in geval van kinderen met een migratieachtergrond bedoeld om een brug te slaan tussen twee verschillende onderwijssystemen. De leerlingen kunnen van over de hele wereld komen. Als ze in het land van herkomst al onderwijs hebben gehad in een ander onderwijssysteem, worden ze in de schakelklas voorbereid op hun overstap naar regulier onderwijs.

Er zijn drie soorten schakelklassen; een voltijd schakelklas, een deeltijd schakelklas en een verlengde schooldag. Bij een voltijd schakelklas volgt het kind bijna al het onderwijs in de schakelklas. Dit komt neer op minimaal 880 uur per schooljaar. In een deeltijd schakelklas volgt de leerling minimaal 8 uur per week onderwijs in de schakelklas. De rest van de lessen worden in de gewone groep gevolgd. In het geval van de verlengde schooldag volgt de leerling de gewone lessen. Daarnaast krijgt het kind onderwijs in de schakelklas. Dit gaat gemiddeld om zo’n 2,5 uur per week en komt per schooljaar neer op 100 uur. De keuze voor het type schakelklas is afhankelijk van de taalachterstand van de leerling.

Hoe begeleid je NT2-kinderen in de klas?

Wanneer NT2-kinderen met een basiskennis van het Nederlands deelnemen aan het reguliere lesaanbod, kan het toch voorkomen dat het kind niet meekomt. Zowel rekenen als zaakvakken zijn behoorlijk talig. Het risico bestaat dat ondanks inzet en motivatie van de leerkracht de leerling toch afhaakt. Het is daarom belangrijk in te zien dat een NT2-leerling op dezelfde manier een taal leert als zijn Nederlandse klasgenoten. Wanneer je als leerkracht de moedertaal van het kind erkent, kun je deze gebruiken om een brug te slaan naar het Nederlands. Daarmee voorkom je dat een leerling stil komt te staan in zijn ontwikkeling omdat hij eerst het Nederlands volledig moet beheersen. Overigens verschilt het per school of er een speciale NT2-docent aanwezig is of dat een reguliere leraar dit op zich neemt.

Hoe kunnen NT2-leerlingen thuis oefenen?

Kinderen leren de Nederlandse taal door er zoveel mogelijk in ondergedompeld te worden. Maar ook de ontwikkeling van de moedertaal heeft een positief effect op de taalvaardigheid. Wanneer ouders de Nederlandse taal (nog) niet machtig zijn, is het toch belangrijk bezig te zijn met taal in de thuissituatie. Een goed ontwikkelde moedertaal kan helpen bij het leren van de Nederlandse taal. Het bevordert het algemene taalbegrip dat kinderen in staat stelt een tweede taal te leren.

Door thuis veel samen te praten, zingen en lezen wordt positief bijgedragen aan de taalontwikkeling.

Voorlezen vergroot de woordenschat en daagt kinderen uit om over de structuur van verhalen na te denken. Door samen thuis gesprekken te voeren over dagelijkse dingen, samen verhaaltjes te verzinnen of na te praten over een voorgelezen boek wordt de cognitieve ontwikkeling van het kind bevorderd.

Leuke prententboeken op Educatheek.nl:

Ssst! De tijger slaapt

€15,99

Toevoegen aan vergelijking

Hé, wie zit er op de wc?

€15,99

Toevoegen aan vergelijking

Vind hier meer leuke prentenboeken

ICT en taalontwikkeling

Digitale leermiddelen zoals geanimeerde prentenboeken kunnen goed helpen bij de ontwikkeling van lees- en taalvaardigheden van NT2-kinderen. Bij geanimeerde prentenboeken worden vaak geluiden, animaties en muziek toegevoegd aan een bestaand prentenboek. Als deze extra effecten inhoudelijk aansluiten op het verhaal zijn ze zelfs effectiever voor het verhaalbegrip en de taalvaardigheid dan reguliere prentenboeken. Met name het aansluiten van non-verbale elementen op de verbale elementen in het verhaal zijn van toegevoegde waarde voor NT2-leerlingen.

Herhaling van het lezen is ook erg effectief. Een geanimeerd prentenboek vier a vijf keer lezen geeft dat kinderen meer aandacht voor details hebben en woordbetekenissen leren in de context van het verhaal. Ook digitale taalspelletjes kunnen de taalontwikkeling ondersteunen. Daarbij is het wel belangrijk voorzichtig te zijn met het gebruik van digitale leermiddelen waar veel interactieve opties in zitten. Deze leiden te veel af en zijn daarmee juist niet effectief.

Een rijke leeromgeving voor NT2-leerlingen

Een NT2-leerling is gebaat bij een rijke leeromgeving. In een rijke leeromgeving richt een leraar zich op het leerproces van zijn leerlingen. Er is ruimte voor eigen inbreng van de leerlingen, oplossingen en creativiteit. Daarnaast moet er ruimte zijn voor verschillende leerstijlen en leervormen, maar vooral ook verbinding tussen de verschillende vakken op school. Als er verbinding is tussen vakken, krijgen kinderen beter de gelegenheid om een thema te ervaren, te oefenen met de woordenschat die bij dit thema hoort en de vaardigheid begrijpend lezen te vergroten. Koppel hiervoor bijvoorbeeld de thema’s van de zaakvakken aan de teksten van begrijpend lezen. Vergeet ook de moedertaal van de NT2-leerlingen niet en maak gebruik van bijvoorbeeld vertaalprogramma’s zoals Google Translate.

Lesmateriaal voor NT2-leerlingen

Op Educatheek.nl vind je een diverse soorten leermiddelen voor NT2-leerlingen.

Meer lesmateriaal over NT2 vind je op de NT2 categoriepagina.

.

NT2 op school: Nederlands als tweede taal aanleren in het basisonderwijs (2024)

FAQs

NT2 op school: Nederlands als tweede taal aanleren in het basisonderwijs? ›

NT2-onderwijs richt zich op leerlingen die Nederlands als tweede taal leren. Deze leerlingen hebben vaak een migratieachtergrond en spreken thuis een andere taal. Het doel van NT2-onderwijs is om hen zo snel en goed mogelijk Nederlands te leren, zodat ze kunnen deelnemen aan het reguliere onderwijs.

Wat is NT2 basisonderwijs? ›

NT2 betekent Nederlands als tweede taal. Het Nederlands is dan niet de moedertaal. NT2-leerlingen komen vaak eerst in een nieuwkomersklas of schakelklas voordat zij instromen in het reguliere onderwijs.

Hoe leren NT2 kinderen Nederlands? ›

Er bestaat niet één effectieve methode of techniek om de taalontwikkeling van NT2-kinderen te stimuleren. Taalontwikkeling hangt eerder samen met de leeromgeving en met de interactie in de klas. Een krachtige, taakgerichte leeromgeving is belangrijk.

Hoe geef je NT2 onderwijs? ›

Als je weinig of geen ervaring hebt als docent Nederlands als tweede taal, kun je kiezen voor een van de officiële lerarenopleidingen NT2. Heb je wel veel ervaring, maar geen officieel diploma, dan kun je overwegen om een EVC-procedure en assessment te doen om zo het certificaat 'Competent NT2-docent' te verwerven.

Wat leer je bij NT2? ›

Het staatsexamen Nederlands als tweede taal (Nt2) is het landelijke taalexamen voor anderstalige volwassenen die het Nederlands als tweede taal leren. U kunt met het Diploma staatsexamen Nt2 laten zien dat u de Nederlandse taal voldoende beheerst om in Nederland te werken of studeren.

Is NT2 verplicht? ›

Mensen die van buiten de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland komen en voor langere tijd in Nederland komen wonen, zijn volgens de wet verplicht om de Nederlandse taal te leren en om te leren hoe de Nederlandse samenleving en arbeidsmarkt werken.

Hoe lang heb je recht op NT2? ›

Als leerlingen 6 jaar of langer onderwijs in Nederland hebben genoten, dan vervalt de NT2-status. Extra tijd De NT2-leerling heeft recht op extra tijd tijdens het maken van toetsen en examens. Deze extra tijd is gelijk aan de maximale extra tijd die leerlingen met dyslexie krijgen.

Hoe leer je een kind een tweede taal? ›

Leer je kind op meerdere manieren de tweede taal. Praat dus niet alleen met hem, maar lees voor in die taal, kijk TV in die taal, speel spelletjes in die taal, zing liedjes in die taal, speel leuke apps, etcetera. Taal is pas leuk om te leren als je het ook toe kunt passen op meerdere vlakken!

Hoe kan ik Nederlands stimuleren? ›

Stimuleer het Nederlands oefenen

Vraag of hij of zij Nederlands wil praten met jou. Vaak zijn anderstaligen op zoek naar een kans om te oefenen. Een taal leer je het beste als je ze ook veel spreekt. Veel mensen die Nederlands leren, zoeken dus ook naar activiteiten, boeken, websites ... om hun Nederlands te oefenen.

Is NT2 gratis? ›

Kosten. Het inburgeringsexamen kost €250,- voor de 5 onderdelen Lezen, Luisteren, Schrijven, Spreken en KNM samen. Je kunt de deelexamens ook apart doen. De MAP (Module arbeidsmarkt en participatie) en de PVT (participatieverklaringstraject) zijn gratis.

Wat doe je als NT2-docent? ›

De belangrijkste taken van een NT2-docent sommen we hieronder op:
  • geven van Nederlandse taallessen aan anderstaligen;
  • lesgeven over de Nederlandse maatschappij;
  • voorbereiden van lessen met oog op jouw huidige groep leerlingen;
  • ondersteunen van mensen in het inburgeringsproces;

Wat verdient een NT2-docent? ›

Het gemiddelde salaris van een Docent Nt2 in Nederland in 2024 is € 4.443 bruto per maand, waarbij de ondergrens ligt bij € 3.855 en de bovengrens bij € 5.031. Lees meer over de salarisontwikkeling, bij welk bedrijf en in welke stad je het meeste loon krijgt en of omscholen tot Docent Nt2 de moeite waard is.

Is er veel vraag naar NT2 docenten? ›

Als het jou wel wat lijkt om Nederlands aan nieuwe Nederlanders te geven, dan is deze minor echt iets voor jou. De afgelopen jaren zijn er veel migranten naar Nederland gekomen en die willen allemaal onze taal leren. Daarom is de vraag naar NT2-docenten (docenten Nederlands als tweede taal) erg toegenomen.

Waarom NT2 onderwijs? ›

NT2-onderwijs richt zich op leerlingen die Nederlands als tweede taal leren. Deze leerlingen hebben vaak een migratieachtergrond en spreken thuis een andere taal. Het doel van NT2-onderwijs is om hen zo snel en goed mogelijk Nederlands te leren, zodat ze kunnen deelnemen aan het reguliere onderwijs.

Wat is NT2 kinderen? ›

NT2 op school: Nederlands als tweede taal aanleren in het basisonderwijs. Elke leraar krijgt er wel eens mee te maken; NT2-leerlingen. Kinderen die Nederlands niet als eerste taal hebben. Nederlands als tweede taal (NT2) is een ontzettend belangrijk vak voor anderstaligen.

Wat ervaren NT2-kinderen als lastig? ›

Net als morfologie, is syntaxis vaak moeilijk voor kinderen met TOS. Zij maken vaak korte zinnen, laten zinsdelen weg en ook kan de volgorde van de woorden in de zin raar zijn. Ook NT2 kinderen kunnen worstelen met de volgorde van de woorden in Nederlandse zinnen, zeker als hun T1 een andere woordvolgorde heeft.

Wat is NT2 niveau? ›

Het staatsexamen Nederlands als tweede taal (Nt2) is bedoeld voor anderstalige volwassenen die willen laten zien dat zij de Nederlandse taal voldoende beheersen om in Nederland te kunnen werken, te studeren of om in te burgeren. Het staatsexamen Nt2 is bedoeld voor mensen van 17 jaar en ouder.

Wat is NT2 opleiding? ›

Het doceren van Nederlands als tweede taal (NT2) is een vak apart. Nu de markt van NT2- en inburgeringscursussen vrij is, is het belangrijk om je te onderscheiden op kwaliteit. Dat kan met deze post-bachelorcursus Opleiding Docent NT2. De opleiding is goed te combineren met werk en privé.

Wat zijn NT2'ers? ›

NT2 is Nederlands als tweede taal. Het gaat om mensen met een andere moedertaal. Nederlands is hun tweede (of derde) taal. NT2'ers zijn nog bezig het Nederlands te verwerven, zowel mondeling als schriftelijk.

Top Articles
Cruise Ship Overboard Detection Systems: How Do They Work and Which Cruise Ships Have Them? Delgado Trial Attorneys
What's the Most Recycled Product in the U.S.?
Devon Lannigan Obituary
Archived Obituaries
Top Scorers Transfermarkt
Nfr Daysheet
Mileage To Walmart
Truist Park Section 135
Us 25 Yard Sale Map
Pickswise the Free Sports Handicapping Service 2023
Optimal Perks Rs3
Volstate Portal
Soap2Day Autoplay
ATV Blue Book - Values & Used Prices
Dumb Money
United Dual Complete Providers
Erskine Plus Portal
272482061
Price Of Gas At Sam's
Canvas Nthurston
Petco Vet Clinic Appointment
20 Different Cat Sounds and What They Mean
Shopmonsterus Reviews
Georgia Cash 3 Midday-Lottery Results & Winning Numbers
Melendez Imports Menu
Jail View Sumter
Farm Equipment Innovations
Craigslist Northern Minnesota
What we lost when Craigslist shut down its personals section
Darknet Opsec Bible 2022
Craigslist Cars And Trucks Mcallen
Persona 4 Golden Taotie Fusion Calculator
#scandalous stars | astrognossienne
Appraisalport Com Dashboard /# Orders
Does Iherb Accept Ebt
Tirage Rapid Georgia
888-333-4026
Miracle Shoes Ff6
Shane Gillis’s Fall and Rise
2007 Jaguar XK Low Miles for sale - Palm Desert, CA - craigslist
Nina Flowers
Coffee County Tag Office Douglas Ga
Reilly Auto Parts Store Hours
Skyward Cahokia
Conan Exiles Colored Crystal
Actress Zazie Crossword Clue
Horseneck Beach State Reservation Water Temperature
Craiglist.nj
Msatlantathickdream
Sml Wikia
What your eye doctor knows about your health
Southern Blotting: Principle, Steps, Applications | Microbe Online
Latest Posts
Article information

Author: Kerri Lueilwitz

Last Updated:

Views: 5926

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kerri Lueilwitz

Birthday: 1992-10-31

Address: Suite 878 3699 Chantelle Roads, Colebury, NC 68599

Phone: +6111989609516

Job: Chief Farming Manager

Hobby: Mycology, Stone skipping, Dowsing, Whittling, Taxidermy, Sand art, Roller skating

Introduction: My name is Kerri Lueilwitz, I am a courageous, gentle, quaint, thankful, outstanding, brave, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.