Indexbeleggen | Beursgenoten (2024)

Indexbeleggen | Beursgenoten (1)

Indexbeleggen is, zoals de naam doet vernoemen, het beleggen in een index. Zo kunt u beleggen in bijvoorbeeld de AEX index of Dow Jones index. De laatste jaren heeft indexbeleggen aan populariteit gewonnen. Het is namelijk een vorm van beleggen waarbij beginnende beleggers gemakkelijk een start kunnen maken met beleggen. Wat is indexbeleggen precies, en hoe werkt het? Lees meer over indexbeleggen op deze pagina.

Alles over indexbeleggen

  • Wat is indexbeleggen?
  • Hoe werkt indexbeleggen?
  • Zelf indexbeleggen versus via een vermogensbeheerder
  • Wat zijn de risico’s van indexbeleggen?
  • Wat zijn de voordelen van indexbeleggen?

    Wat is indexbeleggen?

    Bij indexbeleggen belegt u in een gehele index. Het is niet nodig om losse aandelen van alle bedrijven in de index te kopen. Het beleggen in een index gebeurt namelijk via ETF’s (Exchange Traded Funds), ook wel ‘indextrackers’ of ‘trackers’ genoemd. Door deze ETF’s belegt u in alle aandelen uit een bepaalde index. Op het moment dat de waarde van de index stijgt kunt u winst maken, op het moment dat de index daalt wordt uw investering minder waard. Het is een bijzonder transparante en eenvoudige manier van beleggen.

    Actief versus passief beleggen

    Indexbeleggen is een vorm van passief beleggen. Passief beleggen kent grote verschillen met actief beleggen. Met actief beleggen wordt geprobeerd om een beter resultaat dan de markt te behalen door actief de beste aandelen en obligaties te selecteren. Bij passief beleggen is het niet het doel om een beter resultaat te behalen, maar wordt de trend in de markt gevolgd.

    Hoe werkt indexbeleggen?

    Zoals eerder genoemd, koopt u bij indexbeleggen ETF’s. Met een ETF kunt u diverse soorten indices volgen, zoals de AEX index of de Dow Jones index. Ook indices van aandelen, obligaties of grondstoffen kunnen gevolgd worden. Het voordeel van ETF’s is niet alleen dat u risico spreidt, maar ook de beheerskosten erg zijn laag in vergelijking met beleggingsfondsen.

    Als u gaat beleggen op bijvoorbeeld de AEX index door middel van een ETF, kunt u met een product de gehele AEX volgen. U bent dus niet afhankelijk van individuele bedrijven en hun resultaten. In plaats daarvan is uw belegging gespreid over alle 25 bedrijven in de AEX index. De waarde van uw beleggingsportefeuille hangt af van de koers van de fondsen die onderdeel uitmaken van de bewuste index en de ‘weging’ die verschillende aandelen hebben binnen deze index

    Fysieke versus synthetische replica

    Wanneer u wilt beleggen in de AEX index koopt u een ETF of indexfonds dat de AEX index volgt; zo’n fonds bevat precies dezelfde aandelen met exact dezelfde weging als de AEX index. Wanneer de AEX index vervolgens met bijvoorbeeld 1% stijgt, zal uw indexbelegging ook met 1% stijgen.

    Er zijn diverse manieren om een index na te bootsen:

    Fysieke tracker

    Bij fysieke replicatie belegt u daadwerkelijk in de onderliggende waarden (aandelen of obligaties) van een bepaalde index. Een fysieke tracker koopt alle aandelen uit de index aan. De aandelen zijn precies dezelfde die genoteerd staan in de index, met dezelfde weging als de index.

    Synthetische tracker

    Waar een fysieke tracker de index één op één volgt, volgt een synthetische tracker de index via afgeleide producten (derivaten) die hetzelfde rendement beloven als de index. Hiermee gaat u een ‘swapovereenkomst’ aan met een tegenpartij. Zij streven ernaar hetzelfde rendement uit te keren als de index aan het fonds. Als we kijken naar het risico, dan is beleggen via een synthetische tracker de meest risicovolle van de twee.

    Zelf indexbeleggen versus via een vermogensbeheerder

    Er zijn diverse mogelijkheden om te beleggen in een index. Zo is het mogelijk om zelf te beleggen in indextrackers of indexbeleggen via een vermogensbeheerder.

    Zelf beleggen in indextracker

    Indexbeleggen is een gemakkelijke manier van beleggen. Via verschillende manieren is het mogelijk om zelf te starten met indexbeleggen. Zo kunt u indexbeleggen via een broker (bijvoorbeeld Binck indexbeleggen) of via een bank, zoals ING of Rabobank. Door zelf te beleggen in een indextracker, houdt u de kosten laag. Het voordeel van indexbeleggen via een broker zijn de tools die sommige van hen aanbieden. Zo hebben sommige brokers tools om indextrackers te vergelijken, zodat u weet in welke ETF u moet investeren.

    Indexbeleggen via een vermogensbeheerder

    Heeft u geen zin om zelf van alles uit te zoeken? Dan is het mogelijk om te beleggen in een index via een vermogensbeheerder. Met deze manier van indexbeleggen, belegt de vermogensbeheerder voor u. Er zijn verschillende soorten partijen die voor u kunnen beleggen. Zo belegt de ene partij passief met indextrackers, terwijl anderen juist actief handelen met indextrackers. Het is belangrijk om u goed in te lezen in de mogelijkheden en de partij te kiezen die bij u past.

    Wat zijn de risico’s van indexbeleggen?

    Beleggen is altijd risicovol. Bij indexbeleggen kunt u het risico spreiden. U bent namelijk minder afhankelijk van de koers van individuele aandelen. Dit komt doordat uw belegging is gespreid over alle aandelen in een bepaalde index. Tegenvallende resultaten van één of enkele bedrijven zullen dus minder invloed hebben op het rendement.

    De mate waarin het risico gespreid is, hangt onder andere af van de indexfondsen waarin u belegt. U kunt het risico spreiden door te beleggen in meerdere beleggingscategorieën waarin u belegt of door wereldwijd te beleggen.

    Het is echter niet zo dat u bij indexbeleggen geen risico loopt. Bij alle typen beleggingen loopt u het risico op koersfluctuaties. Uw beleggingen kunnen meer, maar ook minder waard worden.

    Wat zijn de voordelen van indexbeleggen?

    Indexbeleggen kent meerdere voordelen. Met name de lage kosten, het gemak van het beleggen en de spreiding worden als voordelen van indexbeleggen gezien.

    Lage kosten

    Indexbeleggen kent het voordeel dat door het simpelweg volgen van de index, de kosten zo laag mogelijk blijven. U betaalt namelijk minder transactiekosten dan wanneer u aandelen van verschillende bedrijven koopt. Ook zijn de de beheerkosten bij actief beleggen vaak veel hoger dan bij indexbeleggen. Deze besparing aan kosten komt direct ten goede aan uw rendement.

    Goede spreiding

    Met indexbeleggen belegt u niet in individuele aandelen. U belegt met u investering in een hele index, wat ervoor zorgt dat u belegging goed gespreid is over meerdere aandelen. Hierdoor is indexbeleggen een minder risicovolle manier van beleggen dan het beleggen in aandelen of obligaties.

    Gemak van beleggen

    Indexbeleggen is een relatief makkelijk manier van beleggen. Dit komt doordat u niet constant verschillende bedrijven hoeft te volgen. Indexbeleggen is daarom een populaire strategie onder mensen die niet actief bezig willen zijn met hun beleggingen.

    Beginnen met beleggen? Lees u goed in

    De tip die we aan alle beleggers geven: lees u goed in. Vergaar informatie over de aandelen die u wilt kopen, over de beurs en hoe het beleggen in z’n werk gaat. In ons maandelijkse Beursgenoten magazine, gratis voor leden van Beursgenoten, vindt u de beste beursanalyses van dit moment. Daarnaast houden we u op de hoogte via onze gratis nieuwsbrief.

    Lees meer over: beleggen in aandelen, beleggen in preferente aandelen,beleggen in obligaties, beleggen in derivaten, beleggen in opties, beleggen in warrants, beleggen in turbo's,beleggen in vastgoed of vastgoedfonds, beleggen in beleggingsfonds, duurzaam beleggen, beleggen in goud, beleggen in zilver, beleggen in olie,beleggen in windenergie, beleggen in bitcoin, defensief of offensief beleggen,zelf beleggen of beheerd beleggen?, vermogensbeheer

    Indexbeleggen | Beursgenoten (2024)

    FAQs

    Is it better to buy ETF or index fund? ›

    ETFs are generally better for frequent trading because you can buy and sell shares throughout the trading day. Index mutual funds only let you buy and sell at the very end of each trading day.

    What is the best low cost S&P 500 index fund? ›

    5 of the best S&P 500 index funds
    Index fundMinimum investmentExpense ratio
    Vanguard 500 Index Fund - Admiral Shares (VFIAX)$3,000.0.04%.
    Schwab S&P 500 Index Fund (SWPPX)No minimum.0.02%.
    Fidelity Zero Large Cap Index (FNILX)No minimum.0.0%.
    Fidelity 500 Index Fund (FXAIX)No minimum.0.015%.
    2 more rows
    Sep 3, 2024

    Does Germany have index funds? ›

    For an investment in the German stock market, there are 3 indices available which are tracked by 12 ETFs. On the DAX® index there are 10 ETFs. On the F.A.Z. index there is 1 ETF.

    What are index fund stocks? ›

    An index fund is a portfolio of stocks or bonds designed to mimic the composition and performance of a financial market index. Mutual and exchange-traded funds (ETFs) have many different varieties of low-cost index funds focused on some part of the market—or the whole of it.

    What are 2 cons to investing in index funds? ›

    While index funds do have benefits, they also have drawbacks to understand before investing.
    • Average market returns. ...
    • Costs to manage the index fund. ...
    • Investment minimums. ...
    • Possible tracking errors. ...
    • No downside protection. ...
    • No control over investment holdings.
    Mar 29, 2024

    Are index funds really worth it? ›

    Index funds are popular with investors because they promise ownership of a wide variety of stocks, greater diversification and lower risk – usually all at a low cost. That's why many investors, especially beginners, find index funds to be superior investments to individual stocks.

    What ETF has the highest 10 year return? ›

    The best-performing ETF in the last 10 years was VanEck Semiconductor ETF (SMH). A $10,000 investment into SMH 10 years ago would be worth over $110K today.

    Which index fund has the highest return? ›

    Our recommendation for the best overall S&P 500 index fund is the Fidelity 500 Index Fund. With a 0.015% expense ratio, it's the cheapest on our list. And it doesn't have a minimum initial investment requirement, sales loads or trading fees. Over the last 10 years, FXAIX has returned an annualized 12.82%.

    What mutual fund beat the S&P 500 over 10 years? ›

    The Needham Aggressive Growth Retail fund beat the S&P 500 index over the past one-, three-, five- and 10-year periods. Its 10-year average return was 12.78%.

    Is Goldman Sachs an index fund? ›

    Goldman Sachs, in its capacity as the index provider of each Index, licenses certain trademarks and trade names to the Funds. Goldman Sachs has no obligation to take the needs of the Funds or the shareholders of the Funds into consideration in determining, composing or calculating the Indices.

    What do Germans invest in? ›

    Savers in Germany have various options to invest their money securely and generate a reasonable return: from money market savings accounts and investment funds to gold and real estate.

    Is gold a good investment in Germany? ›

    Tax Benefits: In Germany, gold can offer tax advantages when held for a certain duration. This can significantly enhance your overall returns, making it a tax-efficient investment option. Historical Performance: Over the past few decades, gold has demonstrated substantial growth.

    Is Voo better than Spy? ›

    SPY is more expensive with a Total Expense Ratio (TER) of 0.0945%, versus 0.03% for VOO. SPY is up 20.32% year-to-date (YTD) with -$19.07B in YTD flows. VOO performs worse with 18.7% YTD performance, and +$48.81B in YTD flows.

    Where does your money go when you invest in an index fund? ›

    Index funds take a lot of the burden off of investors by investing in hundreds—or even thousands—of different stocks and bonds. That means you don't have to worry about picking any one winning stock and instead can benefit from the overall growth of the market or industry your fund is tracking.

    Who is the number one stock broker in the US? ›

    Based on their assets under management (AUM), the biggest four brokerage firms in the U.S. are Charles Schwab, Vanguard, Fidelity, and JP Morgan. Below is a short analysis of each brokerage's products, services, and fee structures as of August 2024. They are listed in no particular order.

    Are index funds or ETFs better for taxes? ›

    Index funds—whether mutual funds or ETFs (exchange-traded funds)—are naturally tax-efficient for a couple of reasons: Because index funds simply replicate the holdings of an index, they don't trade in and out of securities as often as an active fund would.

    Why is ETF cheaper than index? ›

    Tax efficiency: ETFs have become popular with investors over the years for several reasons, with the biggest being ETFs' tax efficiency versus traditional index funds. Lower expense ratios: In addition to their tax efficiency, index ETF annual expense ratios are often cheaper than traditional index funds.

    What is the main advantage of index ETFs over index mutual funds? ›

    Key Takeaways

    ETFs tend to be more liquid, have lower net fees, and are more tax efficient than equivalent mutual funds. For those seeking a more active approach to indexing, such as smart-beta, a mutual fund may provide more expert professional management.

    Should I convert index fund to ETF? ›

    If you're paying fees for a fund with a high expense ratio or paying too much in taxes each year because of undesired capital gains distributions, switching to ETFs is likely the right choice. If your current investment is in an indexed mutual fund, you can usually find an ETF that accomplishes the same thing.

    Top Articles
    Salary to Hourly Calculator
    When You Buy Crypto Where Does the Money Go (For Real)
    $4,500,000 - 645 Matanzas CT, Fort Myers Beach, FL, 33931, William Raveis Real Estate, Mortgage, and Insurance
    Frases para un bendecido domingo: llena tu día con palabras de gratitud y esperanza - Blogfrases
    Poe T4 Aisling
    Hotels
    Free Atm For Emerald Card Near Me
    Craglist Oc
    Davante Adams Wikipedia
    Watch Mashle 2nd Season Anime Free on Gogoanime
    Ati Capstone Orientation Video Quiz
    Geodis Logistic Joliet/Topco
    The Best Classes in WoW War Within - Best Class in 11.0.2 | Dving Guides
    Premier Boating Center Conroe
    Purple Crip Strain Leafly
    Gfs Rivergate
    Morocco Forum Tripadvisor
    Nene25 Sports
    Paychex Pricing And Fees (2024 Guide)
    Video shows two planes collide while taxiing at airport | CNN
    Invert Clipping Mask Illustrator
    Divina Rapsing
    Hanger Clinic/Billpay
    G Switch Unblocked Tyrone
    Booknet.com Contract Marriage 2
    Ivegore Machete Mutolation
    D2L Brightspace Clc
    Renfield Showtimes Near Paragon Theaters - Coral Square
    Roanoke Skipthegames Com
    A Christmas Horse - Alison Senxation
    Accuradio Unblocked
    Account Now Login In
    O'reilly's In Mathis Texas
    John Philip Sousa Foundation
    Sinai Sdn 2023
    Kids and Adult Dinosaur Costume
    Truis Bank Near Me
    El agente nocturno, actores y personajes: quién es quién en la serie de Netflix The Night Agent | MAG | EL COMERCIO PERÚ
    Today's Final Jeopardy Clue
    Skyrim:Elder Knowledge - The Unofficial Elder Scrolls Pages (UESP)
    State Legislatures Icivics Answer Key
    Publictributes
    Puretalkusa.com/Amac
    Dragon Ball Super Super Hero 123Movies
    9:00 A.m. Cdt
    Interminable Rooms
    Booknet.com Contract Marriage 2
    Cara Corcione Obituary
    Bellelement.com Review: Real Store or A Scam? Read This
    28 Mm Zwart Spaanplaat Gemelamineerd (U999 ST9 Matte | RAL9005) Op Maat | Zagen Op Mm + ABS Kantenband
    Jasgotgass2
    Lagrone Funeral Chapel & Crematory Obituaries
    Latest Posts
    Article information

    Author: Msgr. Refugio Daniel

    Last Updated:

    Views: 6167

    Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

    Reviews: 93% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Msgr. Refugio Daniel

    Birthday: 1999-09-15

    Address: 8416 Beatty Center, Derekfort, VA 72092-0500

    Phone: +6838967160603

    Job: Mining Executive

    Hobby: Woodworking, Knitting, Fishing, Coffee roasting, Kayaking, Horseback riding, Kite flying

    Introduction: My name is Msgr. Refugio Daniel, I am a fine, precious, encouraging, calm, glamorous, vivacious, friendly person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.