Het belang van dividend (voor beleggers) (2024)

Insights

Waar niemand weet wat de koersen vandaag, morgen of overmorgen zullen doen, wordt dividend vaak gezien als een zekerheid: beleggers weten doorgaans wel welk dividend ze kunnen verwachten. Voor de ene belegger is dividend daarom de heilige graal en vormt het de kern van zijn strategie, terwijl de kracht ervan bij de andere belegger nog onbekend is. Daarom leggen we in dit artikel uit wat het belang is van dividend bij beleggen en hoe het cruciaal kan zijn voor je uiteindelijke rendement.

In het kort:

  • Als een bedrijf winst maakt, kan de onderneming (een deel van) die winst uitkeren aan haar aandeelhouders. Deze winstuitkering heet dividend;
  • Het rendement van een belegging bestaat over het algemeen uit twee componenten: de koersontwikkeling en eventuele dividenden. Terwijl het moeilijk is te voorspellen hoe de koers van een bedrijf zich zal ontwikkelen, biedt dividend wat meer zekerheid;
  • Gemiddeld verdubbelt rendement zich ongeveer elke 10 jaar, mede dankzij het rendement-op-rendement effect. Je zorgt er met die strategie meteen ook voor dat de rol van je eigen inleg steeds minder belangrijk wordt.

Wat is dividend?

Wie belegt, krijgt over het algemeen te maken met dividend. Als een bedrijf winst maakt, kan de onderneming (een deel van) die winst uitkeren aan haar aandeelhouders. Deze winstuitkering heet dividend. Dividend kan in de vorm van geld worden uitgekeerd. Dan noemen we het cashdividend. Het is ook mogelijk om het in aandelen uit te keren, dan noemen we het stockdividend.

Dividend is voor veel beleggers een belangrijk concept om rekening mee te houden, want het heeft grote invloed op het rendement dat je kunt behalen. Het rendement van een belegging bestaat namelijk uit twee componenten: de koersontwikkeling en eventuele dividenden. Terwijl het moeilijk is te voorspellen hoe de koers van een bedrijf zich zal ontwikkelen, biedt dividend wat meer zekerheid. Beleggers weten vaak hoe hoog de dividenduitkering is en hoe frequent een bedrijf dividend uitkeert.

De meeste dividenden worden op regelmatige basis uitbetaald, bijvoorbeeld eens per kwartaal, eens per halfjaar of jaarlijks. Soms zullen bedrijven ook speciale dividenden uitkeren als gevolg van een eenmalige gebeurtenis. Het uitkeren van dividend is echter nooit gegarandeerd; op elk moment kan een bedrijf ervoor kiezen om dividend te verlagen of zelfs te beëindigen.

Dividend is dicht bij huis ontstaan

Voor het eerste aandeel en de eerste dividenduitkering hoeven we niet ver van huis te gaan. De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) was de eerste multinational die daarmee op de proppen kwam, al was de dividenduitkering van toen wel iets anders dan die van nu.

De VOC, opgericht in 1602, was de eerste onderneming die aandelen uitgaf. Als geldschieter kon je een zeereis mede financieren. Als die reis succesvol was, deelde je mee in de winst. Maar als het schip niet terugkwam en er geen winst werd gemaakt, was je je geld kwijt.

Lodewijk Petram beschrijft in zijn boek 'De bakermat van de beurs' hoe de eerste dividenduitkering plaatsvond. In 1610, ter waarde van 75% van het aandelenkapitaal (het vermogen dat is verkregen door de uitgifte van aandelen), werd dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders. Bij gebrek aan liquide middelen werd er niet gekozen voor contant geld, maar voor foelie, een specerij! Nog in hetzelfde jaar werd er in een tweede ronde nog eens een dividend van 50% uitgekeerd, dit keer in de vorm van peper. Pas later ging de VOC dividend in contant geld uitkeren.

In onze tijd zijn uitbetalingen in de vorm van specerijen natuurlijk ondenkbaar, maar in die tijd waren specerijen zeer veel waard. Ze werden namelijk niet alleen gebruikt in de keuken maar ook als medicijn tegen verschillende aandoeningen.

Waarom keert het ene bedrijf wel dividend uit en het andere niet?

Ondanks dat er al ruim 400 jaar dividend wordt uitgekeerd, keren niet alle bedrijven het uit. Dividend uitkeren is namelijk geen verplichting van een bedrijf richting de aandeelhouder. Dus waarom keren sommige bedrijven wel dividend uit en andere niet? Over het algemeen zullen jongere bedrijven, die relatief kort bestaan, minder snel dividend uitkeren dan meer volwassen bedrijven die al een tijd bestaan. Dit komt vaak doordat ze zich in een snelle groeifase bevinden en hun winsten (als ze die al maken) willen herinvesteren in verdere groei, in plaats van deze uit te betalen aan aandeelhouders.

Andere bedrijven kiezen ervoor om op een andere manier hun aandeelhouders te belonen. Een bedrijf als Alphabet (het moederbedrijf van Google) keert bijvoorbeeld geen dividend uit maar koopt zelf aandelen in. Dit zorgt ervoor dat er minder aandelen in omloop zijn en drijft op deze manier de prijs omhoog.

Bedrijven die ervoor kiezen dividend uit te keren, zijn vaak bedrijven met een bewezen track record en gestage groei. Ze laten zien dat hun bedrijfsvoering en strategie kloppen: ze maken namelijk genoeg winst om dividend uit te kunnen keren. Het uitkeren van dit dividend geeft beleggers vertrouwen en rust, omdat het een 'vaste' inkomstenbron is en ze weten wat ze kunnen verwachten.

Never sell Shell?

Dat beleggers niet van onverwachte wendingen houden, ontdekte Shell in 2020. Shell – dat bij beleggers bekend staat als “never sell Shell” – stond bekend om zijn dividendgarantie.

Door de impact van de coronacrisis verlaagde Shell het kwartaaldividend in april met 66%, van $0,47 naar $0,16 per aandeel. Het was voor het eerst in 80 jaar, sinds de Tweede Wereldoorlog, dat Shell het dividend naar beneden bijstelde. Hoe reageerden beleggers daarop? Niet bijzonder positief. Het aandeel Shell sloot de beursdag af met een verlies van 10,5%: het bedrijf werd afgestraft voor deze wijziging in het beleid.

Hoe werkt de dividenduitkering?

De dividenduitkering is een manier waarop een bedrijf een deel van zijn winst teruggeeft aan de aandeelhouders. De hoogte hiervan wordt bepaalt door het bedrijf zelf.

Op de dag voordat het dividend wordt uitgekeerd (de ex-dividenddatum), wordt bepaald welke beleggers het aandeel in bezit hadden. Alleen zij hebben recht op het dividend. Hierna noteert het aandeel ex-dividend. De waarde van het aandeel zal dan zakken met de hoogte van het uitgekeerde dividend. Het is vervolgens aan jou wat je met het dividend doet, laat je het uitkeren als cash? Of laat je het automatisch herinvesteren in het aandeel?

Het belang van dividend voor je rendement

Een concept wordt concreter wanneer het zichtbaar is. Daarom tonen we het verschil tussen twee varianten van dezelfde index: de AEX en de AEX-GR.

De AEX GR (Gross Return) index is een herbeleggingsindex. Dit betekent dat de index dividend ziet alsof het meteen zou worden geherinvesteerd in het aandeel zelf. Dit in tegenstelling tot de AEX, waarbij in de stand geen rekening wordt gehouden met het dividend, dat veel aandelen uitkeren.

De koers van de AEX kan dalen wanneer een bedrijf dividend uitkeert. Hierdoor stijgt de koers van de AEX minder snel dan die van de AEX GR. Wanneer je de ontwikkeling van de AEX GR legt naast die van de AEX, dan zie je een groot verschil. In 10 jaar tijd steeg de AEX met 64%, terwijl de AEX GR in diezelfde periode met 133% steeg. Dit verschil laat zien hoe belangrijk dividend kan zijn voor beleggers.

Percentuele ontwikkeling AEX vs. AEX-GR:

Dividend en Semmie

Hoe meer je inlegt, hoe meer dividend je kunt ontvangen. Natuurlijk blijft beleggen onzeker en is niets gegarandeerd. Maar je hebt nu in ieder geval gezien welk verschil dividend kan maken voor je rendement.

Dan rest natuurlijk nog de vraag hoe het zit met dividend en de beleggingen waarin Semmie belegt. Keren die dividend uit? De fondsen waar Semmie in belegt keren geen cashdividend uit. Semmie belegt namelijk alleen in accumulerende ETF's. Een accumulerende ETF is een type ETF waarbij de uitgekeerde dividenden direct terug in het fonds worden geïnvesteerd, hier merk jij dus niets van. Alles regelen we namelijk automatisch voor je, zo profiteer je meteen van de kracht van dividend.

Het belang van dividend (voor beleggers) (2024)
Top Articles
We Figured Out When The Dumper Starts Missing The Dumpee
The Remarkable Story of Melanie Perkins - From Idea to Icon | Thriday
Katie Pavlich Bikini Photos
Gamevault Agent
Hocus Pocus Showtimes Near Harkins Theatres Yuma Palms 14
Free Atm For Emerald Card Near Me
Craigslist Mexico Cancun
Hendersonville (Tennessee) – Travel guide at Wikivoyage
Doby's Funeral Home Obituaries
Vardis Olive Garden (Georgioupolis, Kreta) ✈️ inkl. Flug buchen
Select Truck Greensboro
Things To Do In Atlanta Tomorrow Night
Non Sequitur
How To Cut Eelgrass Grounded
Pac Man Deviantart
Alexander Funeral Home Gallatin Obituaries
Craigslist In Flagstaff
Shasta County Most Wanted 2022
Energy Healing Conference Utah
Testberichte zu E-Bikes & Fahrrädern von PROPHETE.
Aaa Saugus Ma Appointment
Geometry Review Quiz 5 Answer Key
Walgreens Alma School And Dynamite
Bible Gateway passage: Revelation 3 - New Living Translation
Yisd Home Access Center
Home
Shadbase Get Out Of Jail
Gina Wilson Angle Addition Postulate
Celina Powell Lil Meech Video: A Controversial Encounter Shakes Social Media - Video Reddit Trend
Walmart Pharmacy Near Me Open
A Christmas Horse - Alison Senxation
Ou Football Brainiacs
Access a Shared Resource | Computing for Arts + Sciences
Pixel Combat Unblocked
Cvs Sport Physicals
Mercedes W204 Belt Diagram
Rogold Extension
'Conan Exiles' 3.0 Guide: How To Unlock Spells And Sorcery
Teenbeautyfitness
Weekly Math Review Q4 3
Facebook Marketplace Marrero La
Nobodyhome.tv Reddit
Topos De Bolos Engraçados
Gregory (Five Nights at Freddy's)
Grand Valley State University Library Hours
Holzer Athena Portal
Hampton In And Suites Near Me
Stoughton Commuter Rail Schedule
Bedbathandbeyond Flemington Nj
Free Carnival-themed Google Slides & PowerPoint templates
Otter Bustr
Selly Medaline
Latest Posts
Article information

Author: Moshe Kshlerin

Last Updated:

Views: 5728

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Moshe Kshlerin

Birthday: 1994-01-25

Address: Suite 609 315 Lupita Unions, Ronnieburgh, MI 62697

Phone: +2424755286529

Job: District Education Designer

Hobby: Yoga, Gunsmithing, Singing, 3D printing, Nordic skating, Soapmaking, Juggling

Introduction: My name is Moshe Kshlerin, I am a gleaming, attractive, outstanding, pleasant, delightful, outstanding, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.