Beste beleggingsfondsen en hoe je deze kiest! (2024) (2024)

Beste beleggingsfondsen en hoe je deze kiest! (2024) (1)

Toonaangevende en beste beleggingsfondsen voor 2024

Beleggen kan een spannende reis zijn, vooral als je net begint. Beleggen is over het algemeen op de lange termijn ook een erg lonende reis! Maar met zoveel opties op de markt, kan het kiezen van de juiste beleggingsroute overweldigend zijn.

Dat is vaak waar beleggingsfondsen in beeld komen. Beleggingsfondsen zijn algemeen bekend en bieden een toegankelijke manier om de financiële markten te betreden, zelfs als je geen expert bent.In een wereld die steeds complexer wordt, bieden de beste beleggingsfondsen een solide en relatief veilige keuze voor rendement, ook voor beginners op de beurs.

In dit artikel duiken we diep in de wereld van beleggingsfondsen, vertellen we meer over onze top 3 beste beleggingsfondsen voor 2024 en geven we je de tools en inzichten die je nodig hebt om slimme en geïnformeerde beleggingsbeslissingen te nemen.Na het lezen van dit artikel weet je onze top 3 beste beleggingsfondsen en weet je of jij wilt beleggen in beleggingsfondsen of toch in ETF’s.

Laatste update: 5 juni 2024 – Naam van Actiam Duurzaam index aandelenfonds wereld is veranderd naar Cardano IND Global. Toegevoegd aan het artikel. ISIN-code (en de samenstelling van het fonds) is gelijk gebleven. Oorspronkelijk gepubiceerd in 2023.

Inhoudsopgave verberg

1.Toonaangevende en beste beleggingsfondsen voor 2024

2.Waarom beleggingsfondsen?

2.1.Gemak en diversificatie

2.2.Professioneel beheer en schaalvoordelen

2.3.Wat is het verschil tussen een beleggingsfonds en een ETF?

3.Hoe kies je een beleggingsfonds?

3.1.Rendement in het verleden

3.2.Kostenstructuur

3.3.Fondsstrategie en beheerder

4.Top 3 beste beleggingsfondsen

4.1.Beste beleggingsfonds 1. Northern Trust UCITS FGR Fund – World Custom ESG

4.3.Beste beleggingsfonds 3. BNP Paribas OBAM

5.Welk beleggingsfonds kiezen?

6.Veelgestelde vragen

6.1.Wat zijn beleggingsfondsen?

6.2.Waarom beleggen in beleggingsfondsen?

6.3.Wat is het verschil tussen een beleggingsfonds en een ETF?

6.4.Wat zijn de beste beleggingsfondsen?

6.5.Welk beleggingsfonds kiezen?

Waarom beleggingsfondsen?

De beste beleggingsfondsen hebben de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen en met goede reden. Ze bieden zowel beginnende als ervaren beleggers een scala aan voordelen die het investeringsproces vereenvoudigen en optimaliseren. Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste redenen waarom beleggers kiezen voor beleggingsfondsen.

Gemak en diversificatie

Een van de grootste voordelen van beleggingsfondsen is het gemak waarmee je kunt diversifiëren. Met slechts één aankoop kun je in sommige gevallen al in duizenden bedrijven beleggen.

Dit betekent dat je niet elk individueel aandeel of obligatie hoeft te kopen, wat zowel tijdrovend als kostbaar kan zijn, maar dat je in één transactie veel aandelen koopt of verkoopt. Bovendien zorgt diversificatie ervoor dat je risico’s spreidt.

Als één bedrijf het slecht doet, wordt dit verlies mogelijk gecompenseerd door betere prestaties van andere bedrijven in het fonds. Het is echter belangrijk om te beseffen dat niet alle beleggingsfondsen dezelfde mate van spreiding bieden. Sommige fondsen kunnen zich concentreren op specifieke sectoren of regio’s, dus het is essentieel om je huiswerk te doen voordat je investeert.

Professioneel beheer en schaalvoordelen

Beleggingsfondsen worden beheerd door professionele fondsbeheerders die de markt nauwlettend in de gaten houden en beslissingen nemen op basis van uitgebreid onderzoek en analyse. Dit betekent dat je kunt profiteren van hun expertise zonder zelf urenlang onderzoek te hoeven doen.

Bovendien kunnen beleggingsfondsen, vanwege hun omvang, schaalvoordelen realiseren. Dit kan leiden tot lagere (transactie-)kosten en betere toegang tot bepaalde markten.

Het is ook vermeldenswaardig dat indexfondsen, die een specifieke marktindex volgen, vaak lagere kosten hebben dan actief beheerde fondsen. Dit komt doordat ze een passieve beleggingsstrategie volgen en niet proberen de markt te “verslaan”.

Over het algemeen presteren dit soort passief beheerde fondsen ook een stuk beter dan de actief beheerde fondsen, grotendeels vanwege de hogere kosten die komen kijken bij het actief beheer van een fonds.

Wat is het verschil tussen een beleggingsfonds en een ETF?

Beleggingsfondsen en ETF’s zijn beide populaire beleggingsinstrumenten, maar ze hebben enkele cruciale verschillen. Een beleggingsfonds is een verzameling van diverse beleggingen zoals aandelen, obligaties en contanten, beheerd door een professionele geldmanager.

Het biedt diversificatie door je investering te spreiden over verschillende soorten beleggingen, wat helpt het risico te minimaliseren. Daarentegen zijn ETF’s, of Exchange-Traded Funds, beleggingsfondsen die op de beurs worden verhandeld, net als aandelen. Ze volgen een specifieke index zo goed mogelijk en worden daarom vaak ’trackers’ genoemd.

Enkele voorbeelden zijn de dividend ETF-tracker: TDIV en de VanEck AEX ETF.

Terwijl beleggingsfondsen actief worden beheerd door experts die beslissingen nemen over welke beleggingen in het fonds moeten worden opgenomen, zijn ETF’s over het algemeen passief beheerd, wat betekent dat ze simpelweg proberen de prestaties van een bepaalde index na te bootsen.

Dit actieve beheer van beleggingsfondsen resulteert vaak in hogere kosten in vergelijking met ETF’s. Bovendien worden beleggingsfondsen slechts één keer per dag verhandeld, aan het einde van de handelsdag, terwijl ETF’s gedurende de hele handelsdag kunnen worden gekocht en verkocht, wat ETF’s een stuk flexibeler maakt.

Een ander onderscheid is de manier waarop ze beleggen. Er zijn fysieke ETF’s die daadwerkelijk de activa kopen waarin ze beleggen, en synthetische ETF’s die gebruikmaken van derivaten om het rendement van een index na te bootsen. Dit kan betekenen dat synthetische ETF’s een hoger risico kunnen dragen dan fysieke ETF’s. Wij geven altijd de voorkeur aan fysieke ETF’s.

Kortom, hoewel zowel beleggingsfondsen als ETF’s beleggers de mogelijkheid bieden om te diversifiëren en te investeren in een breed scala aan activa, zijn er duidelijke verschillen in kosten, beheerstijl, flexibiliteit en risico tussen de twee. De keuze tussen hen hangt af van de individuele voorkeuren, beleggingsdoelen en je risicotolerantie.

Een populaire en de door ons meest gebruikte broker, waarbij je goedkoop ETF’s kan kopen is DEGIRO.

Hoe kies je een beleggingsfonds?

Bij het kiezen van een beleggingsfonds, zoals een indexfonds, zijn er verschillende factoren die beleggers in overweging moeten nemen. We vertellen meer over enkele van de belangrijkste aspecten:

Rendement in het verleden

Bij het kiezen van een indexfonds is het belangrijk om naar het rendement in het verleden te kijken. Hoewel dit geen garantie biedt voor toekomstige prestaties, kan het een indicatie geven van hoe het fonds zich in verschillende marktomstandigheden heeft gedragen.

Echter, zoals elke ervaren belegger zal bevestigen, zijn verleden resultaten geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Markten veranderen en onvoorziene gebeurtenissen kunnen invloed hebben op de prestaties van een fonds.

Daarom is het essentieel om niet alleen op historische gegevens te vertrouwen, maar ook om de huidige marktomstandigheden, de strategie van het fonds en andere relevante factoren in overweging te nemen bij het nemen van beleggingsbeslissingen.

Benieuwd wat het jaarlijkse gemiddeld rendement is op aandelen?

Kostenstructuur

De kostenstructuur van een indexfonds is een cruciale factor om te overwegen. Vooral op de lange termijn kunnen een aantal procentpunten in kosten een enorm effect op het door jou behaalde rendement maken.

Lage kosten kunnen een significant verschil maken in het uiteindelijke rendement van een belegger. Bijvoorbeeld, de is een fonds met erg lage kosten, namelijk slechts een doorlopende vergoeding van 0,07%.

Dit is echter geen beleggingsfonds maar een ETF. Over het algemeen zijn ETF’s passief beheerd, hebben zij meer kosten en leveren zij ook nog eens meer rendement op, maar, niet altijd. Daarom dit artikel over de beste beleggingsfondsen (er zijn er maar weinig die wel voldoende rendement opleveren, om de hogere kosten te dekken).

Fondsstrategie en beheerder

De strategie en het beheer van het fonds zijn ook belangrijk. Sommige fondsen volgen een passieve beheertechniek, terwijl anderen actief worden beheerd. De keuze tussen deze benaderingen hangt af van de beleggingsdoelen en risicotolerantie van de belegger.

Je kan bij DEGIRO niet beleggen in Amerikaanse ETF’s zoals de populaire VOO, SPY of QQQ. Dit kan wel via internationale brokers alseToroenFreedom24.

Top 3 beste beleggingsfondsen

Hieronder presenteren we een selectie van de top 3 beste beleggingsfondsen die wij bijzonder waarderen. Bij het samenstellen van deze lijst hebben we gekeken naar drie cruciale factoren die elke belegger in overweging zou moeten nemen: rendement, kostenstructuur en strategie.

BeleggingsfondsRendementKosten
1. Northern Trust UCITS FGR Fund – World Custom ESGGemiddeld 11%0,15% per jaar
2. Cardano IND Global (voorheen: ACTIAM Duurzaam index aandelenfonds wereld)Gemiddeld 10,5%0,08% per jaar
3. BNP Paribas OBAMGemiddeld 13%0,66% per jaar

Lees meer over de top 3 beste beleggingsfondsen:

Beste beleggingsfonds 1. Northern Trust UCITS FGR Fund – World Custom ESG

Voor ons springt één beleggingsfonds er duidelijk uit als beste beleggingsfonds, de Northern Trust UCITS FGR Fund – World Custom ESG. We analyseren het fonds aan de hand van de pijlers die we hierboven hebben besproken.

Rendement in het verleden

Het Northern Trust UCITS FGR Fund – World Custom ESG heeft de afgelopen vijf jaar een indrukwekkend trackrecord opgebouwd.

Het fonds heeft een gemiddeld jaarlijks rendement van 11% behaald, wat het een aantrekkelijke keuze maakt voor beleggers die op zoek zijn naar consistente prestaties. Dit rendement is een duidelijke indicatie van de effectiviteit van de fondsstrategie en het beheer. Het ligt redelijk in lijn met de S&P over de afgelopen jaren.

Kostenstructuur

Wat dit fonds ook aantrekkelijk maakt, zijn de lage kosten. Je betaalt slechts 0,15% per jaar aan kosten. Dat is fijn, want hoge kosten kunnen je winst flink verminderen. Plus, er zijn geen verborgen kosten zoals dividendlekkage, wat betekent dat er niet onverwacht vermogen verloren gaat.

Benieuwd naar wat dividendlekkage inhoudt? Lees dan vooral ons artikel over dividendlekkage waarin we het tot in de puntjes behandelen!

Fondsstrategie en beheerder

Dit fonds kiest bedrijven uit de hele wereld om in te investeren, vooral uit Noord-Amerika, Europa en Azië. Ze richten zich op verschillende sectoren zoals technologie, banken en gezondheidszorg.

Wat bijzonder is, is dat ze ook letten op ESG. ESG staat voor milieu (Environment), maatschappij (Social) en goed bestuur (Governance). Dit betekent dat ze niet alleen kijken naar hoeveel winst een bedrijf maakt, maar ook of een bedrijf goed is voor de planeet, de mensen en eerlijk wordt gerund.

Ze sluiten bedrijven die niet aan deze normen voldoen uit, maar dat is, maar 4% van alle bedrijven waarin ze kunnen investeren. Dus, als je je geld in dit fonds stopt, weet je dat je investeert in bedrijven die goed doen én goed presteren.

Deze Nederlandse Fondsen of NT-Fondsen zijn exclusief via de grootbanken ABN AMRO, ING en Rabobank te verkrijgen. Waarom hiervoor is gekozen snappen wij niet zo goed.

Ben jij al klant bij ABN AMRO of ING? Dan kan het voor je goedkoper zijn om te beleggen in Northern Trust-fondsen dan in bijvoorbeeld de VWRL ETF (vergelijkbare wereldwijde ETF). Dit komt doordat (nieuwe) klanten jaarlijks voor een beleggingsrekening moeten betalen, wat ervoor zorgt dat de kosten flink oplopen.

Goedkoper dan de wordt het sowieso niet, vanwege de erg lage lopende kosten.

Wel kan je ook via Meesman en Brand New Day in Northern Trust-fondsen beleggen, zij gebruiken deze namelijk voor sommige van hun eigen fondsen. Bij Centraal Beheer kan je in op een vergelijkbare manier in vergelijkbare fondsen beleggen en kan je momenteel ook nog eens €125,- bonus krijgen!

Beste beleggingsfonds 2. Cardano IND Global (voorheen: ACTIAM Duurzaam index aandelenfonds wereld)

Het op één na beste beleggingsfonds is volgens ons het ACTIAM Duurzaam index aandelenfonds wereld. Dit fonds verdiend zijn tweede plek in de top drie beste beleggingsfondsen. Let op de naam van dit fonds is veranderd naar Cardano IND Global, in verband met samengang van ACTIAM met Cardano.

Rendement in het verleden

Het ACTIAM Duurzaam Index Aandelenfonds Wereld heeft in de afgelopen jaren een indrukwekkend rendement laten zien.

Met een gemiddeld jaarlijks rendement van 10,5% heeft het fonds consistent goede prestaties geleverd. Dit laat zien dat het fonds niet alleen duurzame keuzes maakt, maar ook financieel sterk presteert, wat het een aantrekkelijke optie maakt voor beleggers die zowel ethisch als financieel rendement zoeken.

Kostenstructuur

Een opvallend kenmerk van dit fonds is de zeer lage kostenstructuur. Met lopende kosten van slechts 0,08% per jaar biedt het fonds een van de meest kostenefficiënte opties op de markt.

Net als het vorige NT-fonds heeft het ACTIAM-fonds geen last van dividendlekkage, wat inhoudt dat beleggers niet onverwacht geld verliezen door verborgen kosten.

Fondsstrategie en beheerder

Het ACTIAM fonds volgt de MSCI World index, wat betekent dat het belegt in bedrijven van over de hele wereld. Echter, dit fonds is strenger in zijn selectie. Van de 1516 bedrijven waaruit het kan kiezen, zijn er slechts 1251 overgebleven.

Dit komt doordat het fonds bedrijven uitsluit die niet voldoen aan bepaalde duurzaamheidscriteria. De bedrijven in dit fonds zijn vooral gevestigd in Noord-Amerika (72%), Europa (18%) en Azië (10%).

De grootste sectoren zijn technologie, financiële diensten en gezondheidszorg. Dit betekent dat het fonds kiest voor een mix van bedrijven uit verschillende delen van de wereld en uit verschillende sectoren, maar altijd met een focus op duurzaamheid. Dus als je je geld in dit fonds investeert, steun je bedrijven die zowel financieel sterk zijn als verantwoordelijk handelen.

Het voorheen ACTIAM Duurzaam index aandelenfonds wereld, nu Cardano IND Global is te verhandelen via DEGIRO! De ISIN-code van dit fonds is: NL0011309349.

Beste beleggingsfondsen en hoe je deze kiest! (2024) (3)

Beste beleggingsfonds 3. BNP Paribas OBAM

Als laatste in de top 3 beste beleggingsfondsen is het BNP Paribas OBAM beleggingsfonds. Ondanks de flink hogere lopende kosten, rechtvaardigen de sterke prestaties van dit fonds de hogere kosten.

Rendement in het verleden

Last but not least, BNP Paribas OBAM. Het fonds heeft een indrukwekkend trackrecord. Over een periode van 3 jaar heeft het fonds een gemiddeld rendement van 13% behaald. Dit illustreert de sterke prestaties van het fonds en maakt het een aantrekkelijke keuze voor beleggers.

Kostenstructuur

Het BNP Paribas OBAM-fonds heeft lopende kosten van 0,66% per jaar. Hierbij komt nog eens 0,50% beheerkosten per jaar en toe- en uittredingskosten van 0,25%. Hoewel dit een stuk hoger is dan sommige passieve indexfondsen, rechtvaardigen de sterke prestaties en de actieve beheerstrategie van het fonds deze kosten voor veel beleggers.

Let er wel op dat als je voor de lange termijn investeert dit een hoog percentage is dat op de middellange termijn flink aan je winsten kan gaan eten! Historisch goede resultaten zijn geen garantie voor toekomstige rendementen.

Fondsstrategie en beheerder

OBAM, opgericht in 1936 en sinds 1954 genoteerd aan de Nederlandse beurs, heeft een rijke geschiedenis en meer dan 80 jaar ervaring in wereldwijd beleggen. Het fonds kiest voor een wereldwijde spreiding, waarbij ook opkomende markten niet worden vergeten.

De kern van hun beleggingsfilosofie is gericht op bedrijven met unieke posities in de markt, die een hoge en stabiele kasstroom hebben en waarbij groeipotentieel zichtbaar is. Het uiteindelijke doel is om te investeren in ondernemingen die op de lange termijn een gunstig rendement risicoprofiel bieden.

Het beleggingsteam van OBAM is overtuigd van hun aanpak en kiest daarom voor een actieve beleggingsstrategie. Ze kijken vooruit, met een horizon van ongeveer 3 tot 5 jaar. Interessant is dat ze zich niet strikt laten leiden door de benchmark, de MSCI All Country World (NR), maar hun eigen koers varen.

Hun aanpak is bottom-up, waarbij ze streven naar een evenwichtige portefeuille met een aantrekkelijk rendement risicoprofiel. Ze richten zich op het herkennen van wereldwijde groeithema’s en structurele veranderingen binnen sectoren, en kiezen vervolgens voor de meest veelbelovende bedrijfsmodellen.

Het team van OBAM bestaat uit toegewijde portfolio managers met uitgebreide ervaring in wereldwijd beleggen. Ze hanteren een onafhankelijk beleggingsbeleid en worden ondersteund door een eigen Raad van Commissarissen die toezicht houdt op het team en hun beleid.

OBAM N.V. is wat minder toegankelijk. Orders kunnen ingelegd worden via Allfunds of direct bij de Transfer Agent (BNP Paribas Securities Services S.C.A., Luxembourg branch). De ISIN-code is: NL0015000X31.

Welk beleggingsfonds kiezen?

Bekijk de verschillende beleggingsfondsen goed en vergelijk deze bijvoorbeeld ook met de beste ETF’s. Afhankelijk van jouw persoonlijke financiële situatie en beleggingsdoel(en) kan het zijn dat het beste beleggingsfonds voor jou niet het beste beleggingsfonds is wat in ons artikel op nummer 1 staat, of passen ETF’s beter bij jou. Een mix van beide kan natuurlijk ook.

Wil je toch automatisch en passief beleggen in beleggingsfondsen? Kijk dan eens naar een partij als Centraal Beheer!

Wat is jouw favoriete beleggingsfonds? Laat het ons weten in de reacties (onder de veelgestelde vragen en antwoorden).

Veelgestelde vragen

Wat zijn beleggingsfondsen?

Beleggingsfondsen worden beheerd door professionele fondsbeheerders die de markt nauwlettend in de gaten houden en beslissingen nemen op basis van uitgebreid onderzoek en analyse. Dit betekent dat je kunt profiteren van hun expertise zonder zelf urenlang onderzoek te hoeven doen.

Waarom beleggen in beleggingsfondsen?

Beleggingsfondsen bieden zowel beginnende als ervaren beleggers een scala aan voordelen die het investeringsproces vereenvoudigen en optimaliseren. De belangrijkste redenen: gemak en diversificatie, professioneel beheer en schaalvoordelen.

Wat is het verschil tussen een beleggingsfonds en een ETF?

Het verschil tussen een beleggingsfonds en een ETF is dat beleggingsfondsen actief worden beheerd door experts die beslissingen nemen over welke beleggingen in het fonds moeten worden opgenomen, en ETF’s worden over het algemeen passief beheerd.

Wat zijn de beste beleggingsfondsen?

De top 3 beste beleggingsfondsen zijn: 1. Northern Trust UCITS FGR Fund – World Custom ESG, 2. ACTIAM Duurzaam index aandelenfonds wereld en 3. BNP Paribas OBAM. Waarom dit volgens ons de beste beleggingsfondsen zijn lees je in het uitgebreide artikel.

Welk beleggingsfonds kiezen?

Afhankelijk van jouw persoonlijke financiële situatie en beleggingsdoel kan het zijn dat het beste beleggingsfonds voor jou niet het beste beleggingsfonds is wat in ons artikel op nummer 1 staat, namelijk: het Northern Trust UCITS FGR Fund – World Custom ESG.

5/5 - (6 stemmen)

Beste beleggingsfondsen en hoe je deze kiest! (2024) (2024)
Top Articles
What Is Polygon & How Does It Work? Who Created MATIC?
$XRP FUTURE and PRICE PREDICTION AFTER SEC LAWSUIT
Xre-02022
San Angelo, Texas: eine Oase für Kunstliebhaber
NYT Mini Crossword today: puzzle answers for Tuesday, September 17 | Digital Trends
Yogabella Babysitter
Dollywood's Smoky Mountain Christmas - Pigeon Forge, TN
PontiacMadeDDG family: mother, father and siblings
Watch Mashle 2nd Season Anime Free on Gogoanime
craigslist: south coast jobs, apartments, for sale, services, community, and events
Pickswise the Free Sports Handicapping Service 2023
Optum Medicare Support
T&G Pallet Liquidation
Bill Devane Obituary
ATV Blue Book - Values & Used Prices
Newgate Honda
Kinkos Whittier
Jesus Calling Oct 27
Tcu Jaggaer
9044906381
Equipamentos Hospitalares Diversos (Lote 98)
Kürtçe Doğum Günü Sözleri
Swgoh Turn Meter Reduction Teams
Fraction Button On Ti-84 Plus Ce
Booknet.com Contract Marriage 2
Stardew Expanded Wiki
Promiseb Discontinued
Plaza Bonita Sycuan Bus Schedule
Webworx Call Management
Noaa Marine Forecast Florida By Zone
2487872771
Wells Fargo Bank Florida Locations
Ucm Black Board
Ripsi Terzian Instagram
Upstate Ny Craigslist Pets
To Give A Guarantee Promise Figgerits
Hingham Police Scanner Wicked Local
Google Chrome-webbrowser
Sukihana Backshots
Anhedönia Last Name Origin
Ezpawn Online Payment
Expendables 4 Showtimes Near Malco Tupelo Commons Cinema Grill
Television Archive News Search Service
412Doctors
Lawrence E. Moon Funeral Home | Flint, Michigan
Sandra Sancc
Oakley Rae (Social Media Star) – Bio, Net Worth, Career, Age, Height, And More
The Blackening Showtimes Near Ncg Cinema - Grand Blanc Trillium
Neil Young - Sugar Mountain (2008) - MusicMeter.nl
Enjoy Piggie Pie Crossword Clue
Bismarck Mandan Mugshots
Kobe Express Bayside Lakes Photos
Latest Posts
Article information

Author: Laurine Ryan

Last Updated:

Views: 6136

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Laurine Ryan

Birthday: 1994-12-23

Address: Suite 751 871 Lissette Throughway, West Kittie, NH 41603

Phone: +2366831109631

Job: Sales Producer

Hobby: Creative writing, Motor sports, Do it yourself, Skateboarding, Coffee roasting, Calligraphy, Stand-up comedy

Introduction: My name is Laurine Ryan, I am a adorable, fair, graceful, spotless, gorgeous, homely, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.