7 beste Britse dividend aandelen in 2024 - Finansjaal (2024)

Door het grote aanbod aandelen is het niet eenvoudig om de juiste dividend aandelen te vinden. Wil je voor meer spreiding zorgen of ben je om een andere reden geïnteresseerd in het Verenigd Koninkrijk? In dit artikel kijken we specifiek naar Britse dividend aandelen. Aan de hand van een aantal criteria noemen we een aantal goede opties zodat jij makkelijker kunt kiezen.

Inhoud van dit artikel

  1. Samenvatting beste Britse dividend aandelen
  2. Beleggen in Britse dividend aandelen
  3. Hoe selecteer je de beste Britse dividend aandelen?
  4. 7 beste Britse dividend aandelen
    • 1. Unilever – 3,11% dividend
    • 2. Diageo– 2,01% dividend
    • 3. AstraZeneca– 2,41% dividend
    • 4. BP– 5,38% dividend
    • 5. National Grid– 4,96% dividend
    • 6. BAE Systems– 3,14% dividend
    • 7. Shell– 4,30% dividend
  5. Conclusie

Samenvatting beste Britse dividend aandelen

In de onderstaande tabel kun je een overzicht vinden van alle aandelen die we in dit artikel benoemen.

Verder in dit artikel vind je meer informatie over elk aandeel. Daarnaast gaan we ook dieper in op de selectiemethode voor deze Britse dividend aandelen.

#Dividend
aandeel
TickerDividend-
rendement (5 jaar)
Dividend
payout ratio
Debt-to-equity
ratio
1UnileverUL3,11%54,60%1,36
2DiageoDEO2,01%45,39%1,86
3AstraZenecaAZN2,41%94,77%0,91
4BPBP5,38%18,46%0,66
5National GridNGG4,96%66,52%1,50
6BAE SystemsBAESY3,14%51,16%0,61
7ShellSHEL4,30%18,98%0,44

Beleggen in Britse dividend aandelen

Het Verenigd Koninkrijk is de op één na grootste economie van Europa. Alleen Duitsland heeft een grotere economie.

Tip: Bekijk ook ons artikel over Duitse dividend aandelen.

Door het verlaten van de EU staat de Britse economie ook iets losser van de rest van Europa. Dit zou je kunnen zien als een betere spreiding. Daarom is het logisch dat je ook naar het Verenigd Koninkrijk kijkt bij het beleggen in dividend aandelen.

Laten we voordat we naar de beste Britse dividend aandelen gaan ook even stilstaan bij waar je allemaal op kunt letten bij het beleggen in deze aandelen.

Allereerst kunnen dividend aandelen een manier zijn om een cashflow op te bouwen uit je beleggingen. Dividend dat je ontvangt is eigenlijk passief inkomen. Wanneer je een groot genoeg vermogen hebt dan kun je door te beleggen in dividend aandelen dus leven van dividend.

Het nadeel van het leven van dividendinkomsten is dat je het dividend niet meer kunt herbeleggen. Dit is echter wel nodig om te kunnen profiteren van het rente-op-rente effect (samengestelde rente), wat essentieel is om serieus vermogen op te bouwen.

Ten slotte is het belangrijk om je te realiseren dat alleen beleggen in Britse dividend aandelen niet zorgt voor een goede geografische spreiding. Je kunt daarom bijvoorbeeld ook kijken naarAmerikaanse dividend aandelenen Europese dividend aandelen.

Wil je het echt goed doen dan kun je kijken naar een dividend ETF. Hiermee kun je makkelijker voor een goede geografische spreiding zorgen. Je kunt met zo’n ETF in één keer beleggen in honderden, soms wel duizenden, bedrijven die een goed dividendrendement hebben.

Hoe selecteer je de beste Britse dividend aandelen?

Hoe kun je de beste Britse dividend aandelen selecteren? We laten een aantalfinanciële kengetallenzien waar je op kunt letten bij het vergelijken van verschillende dividend aandelen.

Dit is slechts een klein deel van het totale aantal financiële ratio’s. Het is belangrijk om je keuze nooit te baseren op één of slechts enkele ratio’s.

Dividendrendement

Het dividendrendement geeft de verhouding aan tussen het uitgekeerde dividend en de prijs van het aandeel.

Dividend wordt namelijk uitgekeerd per aandeel dat je bezit. Een dividend van €0,20 zegt echter niet zoveel. Je wilt namelijk ook weten wat de prijs is voor een aandeel.

Dividendrendement = uitgekeerde dividend / prijs aandeel

Er is namelijk een groot verschil wanneer je €0,20 dividend krijgt op een aandeel van €4 (5%) ten opzichte van €0,20 op een aandeel van €20 (1%).

Uitgekeerde dividendPrijs aandeelDividendrendement
€0,20€45%
€0,20€201%

Over het algemeen zou je kunnen stellen dat een hoger dividendrendement beter is. Je krijgt immers meer dividend in verhouding met je investering. Toch kan een té hoog dividendrendement ook een indicatie zijn dat er iets mis is.

Zoals we eerder hebben gezien zorgt een hoog dividend ervoor dat het bedrijf interessant is voor beleggers. Soms keert een bedrijf een (te) hoog dividend uit, terwijl ze zich dit eigenlijk niet kunnen veroorloven.

Uit een onderzoek van Hartford Funds is dan ook gebleken dat aandelen het hoogste dividendrendement minder goed presteren dan bedrijven met een iets lager dividendrendement.

Een hoog dividendrendement is dus niet altijd beter. Gezonde dividendrendementen zijn over het algemeen tussen de 3% en 5%.

Dividend payout ratio

Dedividend payout ratiogeeft aan welk deel van de winst wordt uitgekeerd als dividend. Je kunt deze ratio berekenen aan de hand van de volgende simpele formule:

Dividend payout ratio = uitbetaald dividend / nettowinst

Wat een goede dividend payout ratio is hangt af van verschillende factoren.

Allereerst heeft de sector waarin een bedrijf actief is invloed op wat een normale payout ratio is. Zoals we eerder hebben gezien hebben bedrijven in de energiesector vaak minder ruimte voor groei, en daardoor dus ook een hogere payout ratio.

Wanneer een bedrijf een payout ratio heeft van 100% dan keert het dus meer dividend uit dan dat er winst wordt gemaakt. Dit dividendbeleid is niet vol te houden op de lange termijn.

7 beste Britse dividend aandelen in 2024 - Finansjaal (1)

Over het algemeen is een payout ratio van meer dan 50% hoog. Een bedrijf keert dan meer dan de helft van de winst uit als dividend.

Dit hoeft echter niet altijd slecht te zijn. Een bedrijf zoals Coca-Cola heeft bijvoorbeeld een payout ratio van meer dan 70%. Dit kunnen ze zich echter veroorloven door hun positie als wereldwijde marktleider.

Verhouding tussen eigen vermogen en schulden

De verhouding tussen het eigen vermogen en de schulden van een bedrijf (debt-to-equity ratio) kan ook een goed financieel kengetal zijn om naar te kijken bij het selecteren van dividend aandelen.

Debt-to-equity ratio = vreemd vermogen / eigen vermogen

De debt-to-equity ratio is een veelgebruikte schuldratio. Wanneer een bedrijf heel veel schulden heeft dan gaat een deel van de winst in de toekomst naar deze schulden. Dit kan ten koste gaan van de dividenduitkeringen.

Het is natuurlijk lastig om te zeggen wat een goede debt-to-equity ratio is, omdat dit verschilt per type bedrijf. Over het algemeen wordt een debt-to-equity ratio van lager dan 2 echter als goed gezien.

7 beste Britse dividend aandelen in 2024 - Finansjaal (2)

7 beste Britse dividend aandelen

Aan de hand van bovenstaande criteria hebben we een aantal Britse dividend aandelen geselecteerd. Deze staan in een willekeurige volgorde. Hieronder vind je meer informatie over elk aandeel zodat je een betere keuze kunt maken.

1. Unilever – 3,11% dividend

Unilever is het eerste bedrijf op deze lijst met Britse dividend aandelen. Veel mensen zullen deze multinational wel kennen. Ooit hadden ze het hoofdkantoor in Nederland, maar tegenwoordig zijn ze gevestigd in het Verenigd Koninkrijk.

Vrijwel iedereen gebruikt een of meerdere producten van deze gigant. Ze hebben namelijk 400 verschillende merken. Denk hierbij aan Calvé, Lipton, Unox, Ola, Dove, Glorix, de Vegetarische Slager en nog honderden andere merken.

Doordat ze al meer dan tien jaar het dividend hebben verhoogd is Unilever een Europese dividend aristocraat. Het dividendrendement van Unilever was gemiddeld 3,11% in de laatste vijf jaar.

De dividend payout ratio en de debt-to-equity ratio zijn beide aan de hoge kant, maar niet te hoog. Unilever keert iets meer dan de helft van de winst uit als dividend. Bovendien ligt de debt-to-equity ratio nog onder de richtlijn van 2.

Dividend aandeelTickerDividendrendement (5 jaar)Dividend payout ratioDebt-to-equity ratio
UnileverUL3,11%54,60%1,36

2. Diageo– 2,01% dividend

Diageo richt zich op de productie en verkoop van bier en gedestilleerde dranken. Bekende merken van Diageo zijn Johnnie Walker, Smirnoff en Guinness. Ook Diageo behoort tot de Europese dividend aristocraten omdat ze het dividend meer dan tien jaar lang hebben verhoogd.

Dit bedrijf had een gemiddeld dividendrendement van 2,20% in de laatste vijf jaar en het keert iets minder dan de helft van de winst uit als dividend. De debt-to-equity ratio is met 1,87 wel aan de hoge kant, maar binnen de richtlijn. Diageo heeft dus redelijk wat schulden in verhouding met het eigen vermogen.

Dividend aandeelTickerDividendrendement (5 jaar)Dividend payout ratioDebt-to-equity ratio
DiageoDEO2,01%45,39%1,86

3. AstraZeneca– 2,41% dividend

AstraZeneca is een internationaal farmaceutisch bedrijf dat zich toelegt op de ontwikkeling, productie en verkoop van geneesmiddelen. De meeste mensen kennen dit bedrijf van een van de vaccins voor het coronavirus. AstraZeneca richt zich echter ook op andere gebieden, waaronder cardiologie, oncologie en ademhalingsziekten.

Het dividendrendement van AstraZenca lag de afgelopen vijf jaar gemiddeld op 2,41%. De dividend payout ratio is wel redelijk hoog. Ze keren namelijk bijna al hun winst uit als dividend. Dit is dus iets om in de gaten te houden. De verhouding tussen de schulden en het eigen vermogen zit met 0,91 echter wel ruim onder de richtlijn.

Dividend aandeelTickerDividendrendement (5 jaar)Dividend payout ratioDebt-to-equity ratio
AstraZenecaAZN2,41%94,77%0,91

4. BP– 5,38% dividend

BP is een energiebedrijf dat actief is over de hele wereld. De afkorting van BP staat voor British Petroleum, wat verraad dat het bedrijf Brits is. Met tankstations in onder andere Nederland en België zijn ze een bekende naam voor veel mensen. BP richt zich voornamelijk op de exploratie, productie en distributie van olie en gas.

Het gemiddeld dividendrendement in de afgelopen vijf jaar was met 5,38% erg goed. Ook keren ze helemaal geen groot deel van de winst uit, namelijk 18,46%. Ze hebben ten slotte ook ruim meer eigen vermogen dan schulden. De debt-to-equity ratio is 0,66. BP scoort dus goed op al onze criteria.

Dividend aandeelTickerDividendrendement (5 jaar)Dividend payout ratioDebt-to-equity ratio
BPBP5,38%18,46%0,66

5. National Grid– 4,96% dividend

National Grid is het vijfde bedrijf op deze lijst met Britse dividend aandelen. Dit energiebedrijf richt zich op de distributie van elektriciteit en gas. Ook beheren ze de netwerken die energie overbrengen naar huizen, bedrijven en industrieën. National Grid is actief in zowel het Verenigd Koninkrijk als de Verenigde Staten.

Met een dividendrendement van bijna 5% gemiddeld in de afgelopen vijf jaar is National Grid een interessant Brits dividend aandeel. Ze keren wel meer dan de helft van de winst uit als dividend; de dividend payout ratio is 66,52%. Qua de hoeveelheid schulden vallen ze binnen de richtlijn van 2, maar met een debt-to-equity ratio van 1,50 is de hoeveelheid schulden wel aan de hoge kant.

Dividend aandeelTickerDividendrendement (5 jaar)Dividend payout ratioDebt-to-equity ratio
National GridNGG4,96%66,52%1,50

6. BAE Systems– 3,14% dividend

BAE Systems is een wereldwijd defensie- en beveiligingsbedrijf. Ze leveren geavanceerde technologieën en systemen voor lucht-, land- en maritieme toepassingen. BAE Systems is betrokken bij de ontwikkeling van gevechtsvliegtuigen, oorlogsschepen, geavanceerde elektronica en beveiligingsoplossingen.

Het dividendrendement van BAE Systems was met gemiddeld 3,14% per jaar prima in de afgelopen vijf jaar. Ze keren bovendien ongeveer de helft van de winst uit als dividend, wat helemaal niet gek is voor een gevestigde naam. De hoeveelheid schulden is kleiner dan het eigen vermogen, waarmee de debt-to-equity ratio ruim onder de richtlijn valt.

Dividend aandeelTickerDividendrendement (5 jaar)Dividend payout ratioDebt-to-equity ratio
BAE SystemsBAESY3,14%51,16%0,61

7. Shell– 4,30% dividend

Shellis het laatste bedrijf op deze lijst met Britse dividend aandelen. Vrijwel iedereen kent ditvoormalig Nederlandse oliebedrijfwel. Net zoals Unilever is Shell ook naar het Verenigd Koninkrijk vertrokken.

Shell laat in de afgelopen vijf jaar een mooi dividendrendement zien. Dit was namelijk gemiddeld 4,30% per jaar. Het bedrijf keert slechts 18,98% van de winst uit als dividend en heeft een debt-to-equity ratio van 0,44. Hiermee scoort Shell goed op alle criteria in dit artikel.

Dividend aandeelTickerDividendrendement (5 jaar)Dividend payout ratioDebt-to-equity ratio
ShellSHEL4,30%18,98%0,44

Conclusie

Hopelijk heb je iets gehad aan dit artikel met beste Britse dividend aandelen. Mist er een aandeel in deze lijst? Laat het vooral weten in de reacties.

Eerder in dit artikel hebben we al verwezen naar onze artikelen over Europese, Amerikaanse en Duitse dividend aandelen. Wellicht vind je Nederlandse dividend aandelen, Franse dividend aandelen en Belgische dividend aandelen ook interessant.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te optimaliseren. Je hebt altijd de mogelijkheid om deze uit te schakelen.

instellingenACCEPTEREN

7 beste Britse dividend aandelen in 2024 - Finansjaal (2024)

FAQs

Wat is de beste dividend ETF? ›

De ETF die de beste rendementen biedt is een optelsom tussen twee: Xtrackers STOXX Global Select Dividend 100 en iShares Emerging Markets Dividend. Als duurzaamheid belangrijk voor je is, raden we iShares MSCI World Quality Dividend aan als een goede keuze.

Waarin investeren 2024? ›

Investeren in nieuwe technologieën

Investeren in innovatieve technologieën staat in 2024 in de schijnwerpers. Vooral sectoren als kunstmatige intelligentie, biotechnologie en groene energie zijn populair. Bedrijven die voorop lopen in deze sectoren bieden potentieel aantrekkelijke mogelijkheden om in te investeren.

Wie betaald het meeste dividend? ›

Alhoewel dividenduitkerende bedrijven in verschillende sectoren van de economie terug te vinden zijn, worden de hoogste dividendrendementen veelal uitbetaald door financiële bedrijven, energie- en gezondheidszorgbedrijven en bedrijven voor consumentengoederen.

Hoeveel dividend ING 2024? ›

ING dividend 2024

Bij de huidige koers van € 12 betekent dat een dividendrendement van 9,2%. Analisten rekenen voor 2024 echter op een daling van het dividend naar € 0,936 per aandeel.

Welke ETF heeft het hoogste rendement? ›

De €49 miljoen onder beheer hebbende iShares Blockchain Technology UCITS ETF was de best presterende ETF in februari met een rendement van 24,92%. Het rendement van de passief beheerde iShares ETF overtrof de 7,18% winst van het gemiddelde fonds in de aandelencategorie voor technologie van Morningstar voor de maand.

Hoeveel dividend Vanguard All World? ›

Het historische dividendrendement van VWRL is op dit moment 1,27% per jaar. Dat dividend keren ze elk kwartaal uit in maart, juni, september en december. Het dividendrendement is trouwens geen vaststaand iets, maar hangt af van het dividend dat wordt uitgekeerd door de bedrijven die in de ETF zitten.

Welke ETF geen Dividendlekkage? ›

De VanEck Developed Markets Dividend Leaders ETF met ticker: TDIV is de enige ETF zonder dividendlekkage, terwijl bijvoorbeeld ISPA relatief hoge kosten kent. Volgens ons is dit dus de beste dividend ETF voor Nederlandse beleggers.

Hoeveel kost 1 aandeel van Coca-Cola? ›

Coca-ColaEuropacif € 68,00 | Euronext Live quotes koersen.

Hoeveel dividend keert ING uit? ›

Het dividend van de aandelen van ING zijn hier zichtbaar. U krijgt een overzicht van de afgelopen drie jaren. Eind 2020 heeft ING een nieuw dividendbeleid aangekondigd. ING wil voortaan 50% van de nettowinst uitkeren als dividend, in contanten, of mogelijk deels in de vorm van aandelen inkopen.

Welke aandelen keren maandelijks dividend uit? ›

Zoals u ziet zijn er in Nederland geen aandelen die maandelijks dividend uitkeren. Maar, er zijn wel bedrijven die op kwartaalbasis een betaling van dividend doen. Op de AEX zijn dat Shell en Unilever en op de AMX is dat Aperam.

Top Articles
12 Passive Income Ideas for Those With Little or No Money
Broke Millennial Takes On Investing by Erin Lowry: 9780143133643 | PenguinRandomHouse.com: Books
Katie Pavlich Bikini Photos
Gamevault Agent
Hocus Pocus Showtimes Near Harkins Theatres Yuma Palms 14
Free Atm For Emerald Card Near Me
Craigslist Mexico Cancun
Hendersonville (Tennessee) – Travel guide at Wikivoyage
Doby's Funeral Home Obituaries
Vardis Olive Garden (Georgioupolis, Kreta) ✈️ inkl. Flug buchen
Select Truck Greensboro
How To Cut Eelgrass Grounded
Pac Man Deviantart
Alexander Funeral Home Gallatin Obituaries
Craigslist In Flagstaff
Shasta County Most Wanted 2022
Energy Healing Conference Utah
Testberichte zu E-Bikes & Fahrrädern von PROPHETE.
Aaa Saugus Ma Appointment
Geometry Review Quiz 5 Answer Key
Walgreens Alma School And Dynamite
Bible Gateway passage: Revelation 3 - New Living Translation
Yisd Home Access Center
Home
Shadbase Get Out Of Jail
Gina Wilson Angle Addition Postulate
Celina Powell Lil Meech Video: A Controversial Encounter Shakes Social Media - Video Reddit Trend
Walmart Pharmacy Near Me Open
Dmv In Anoka
A Christmas Horse - Alison Senxation
Ou Football Brainiacs
Access a Shared Resource | Computing for Arts + Sciences
Pixel Combat Unblocked
Umn Biology
Cvs Sport Physicals
Mercedes W204 Belt Diagram
Rogold Extension
'Conan Exiles' 3.0 Guide: How To Unlock Spells And Sorcery
Teenbeautyfitness
Weekly Math Review Q4 3
Facebook Marketplace Marrero La
Nobodyhome.tv Reddit
Topos De Bolos Engraçados
Gregory (Five Nights at Freddy's)
Grand Valley State University Library Hours
Holzer Athena Portal
Hampton In And Suites Near Me
Stoughton Commuter Rail Schedule
Bedbathandbeyond Flemington Nj
Free Carnival-themed Google Slides & PowerPoint templates
Otter Bustr
Selly Medaline
Latest Posts
Article information

Author: Prof. Nancy Dach

Last Updated:

Views: 6087

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. Nancy Dach

Birthday: 1993-08-23

Address: 569 Waelchi Ports, South Blainebury, LA 11589

Phone: +9958996486049

Job: Sales Manager

Hobby: Web surfing, Scuba diving, Mountaineering, Writing, Sailing, Dance, Blacksmithing

Introduction: My name is Prof. Nancy Dach, I am a lively, joyous, courageous, lovely, tender, charming, open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.